Miért pont halat eszünk Karácsonykor?

Miért pont halat eszünk Karácsonykor?

2 | 168 Hívások

„Halat, vadat, s mi jó falat”- de miért pont halat eszünk Karácsonykor?

 

Ugyanúgy, mint a szilveszteri étkeknél, a karácsonyi asztalra kerülő finomságoknak is van egy-egy szimbolikus jelentése. Például mákot enni jó házasságot, hüvelyeseket fogyasztani gazdagságot és jó termést ígért. A régi időkben a hal inkább a böjti ételekhez tartozott, az ünnepek előtti húsmentes böjt végén, az ünnepet megelőzően, szenteste fogyasztották. Mostanra viszont már feledésbe merült ez, s az ünnep bármelyik napján fogyaszthatunk halat.

 

De miért van ilyen kultikus jelentése a halnak?

 

Ennek az a magyarázata, hogy amikor Jézus az apostolokat az emberek halászaivá tette, a hal lett egyúttal a megtért és megkeresztelt ember szimbóluma. A hal a kereszténység egyik legfontosabb motívuma a kereszt mellett.A néphiedelem szerint a halpikkely sok pénzt ígér, a hal gyors mozgása pedig a család pozitív előrehaladását jelképzete az újévre vonatkozóan.

 

Régen a halászok a karácsonyi asztal alá tették a hálójukat, hogy a következő esztendőben jó fogásuk legyen. A karácsonyi halfogyasztás, főleg annak rántott változata Bécsből ered, de több nemzet karácsonyi menüjében is megtalálható a hal többféle változatban. A lengyeleknél a karácsonykor a halból készült leves a sláger. Oroszországban a lazaccal és kaviárral töltött palacsinta, a blini, a németeknél a pirítóssal tálalt kaviár, a svédeknél a lutfisk nem hiányozhat az ünnepi asztalról.

 

Nálunk karácsonykor mai napig a legnagyobb sláger a halászlé és a rántott hal a mákos és diós bejglin kívül. Azonban, ha valaki nem szeretne a halászléfőzéssel bajlódni, mert valljuk be, kicsit macerás feladat, vagy pedig már unalmas a család számára a rántott hal, akkor is vannak alternatívák a hal elkészítésére. Lehet sütve, grillezve, bundázva elkészíteni, de akár paprikás formájában is elkészíthetjük a halat. Például nagyszerű étel a harcsapaprikás, melynek tájegységenként különböző változatai ismertek. Egy jól elkészített harcsapaprikás túrós csuszával tálalva bármelyik vendégségben megállja a helyét és a vendégek biztosan megnyalják mind a tíz ujjukat. A halféléket lehet kombinálni különböző köretekkel, a hagyományos rizs és krumpli kombináción túl salátákkal, zöldségágyon vagy esetleg tésztában egybesütve is el lehet készíteni.

 

Mi van akkor, ha valaki nem szereti a halat?

 

Természetesen ilyenkor sem kell kétségbe esni, hiszen számos finom étel fogyasztható még karácsonykor.A néphiedelem szerint a káposzta is bőséget hoz, ezért fogyasszunk például töltött káposztát. Szokás karácsonykor egy egész almát annyi felé vágni, ahány tagú a család és közösen elfogyasztani, ami azt jelképezi, hogy a következő évben is összetartson a család.A szárnyasok közül a pulyka is az amerikai karácsony egyik szimbólumának tekinthető, de ma már a hagyományok és szokások keveredésének köszönhetően Belgiumban, Franciaországban, sőt Magyarországon is megtalálható egyes családok ünnepi menüjében. A pulyka mellett a liba is jellemző, főként Franciaországban és Németországban, de nálunk is sokan fogyasztják.

 

Ha nagyobb vendégséget rendezünk, akkor pedig érdemes többféle alternatívában gondolkozni, hogy mindenki megtalálja a számára legfinomabb falatokat.

 

 

 

Fotó: www.fotolia.com/Gudrun

 

 

 

 

 

 

 

Szerkeszt., 20.12.2018

Ehhez a cikkhez jelenleg nem tartozik hozzászólás.