Fejleszthető-e az intuíció?

Fejleszthető-e az intuíció?

0 | 241 Hívások

Mi az intuíció?

 

Az intuíció az, amit megérzésnek, beleérzési képességnek nevezünk a hétköznapokban. Ezoterikus beállítottságú emberek hívják hatodik érzéknek, vallásosak pedig isteni sugallatnak is. Nem kell azonban elvont dologra gondolnunk az intuíció hallatán. Hiszen ez mindig is megvolt az emberekben. Amikor felmenőink óva intettek bennünket valamitől, mert „rossz előérzetük volt”, az intuíciójukat használták, csak nem így nevezték. Ha tehát valamit meg szeretnénk tenni annak ellenére, hogy nem találjuk praktikusnak, vagy logikusnak, az intuíciónk lépett működésbe.

 

Fejleszthető-e?

 

Az intuícióra mindenki képes, aki szeretne ezzel foglalkozni. Más kérdés, hogy van, aki jobban, és van, aki kevésbé hajlandó, vagy fogékony rá. Mivel az intuíció a jobb agyfélteke tevékenysége, ezért általában ügyesebbek benne azok, akiknek élénkebb a képzelőerejük, akik művészibb beállítottságúak. Akik mindig csak a tényeknek, számoknak, adatoknak hisznek, őket becsaphatják a megérzéseik. Viszont jó hír tehát, hogy annak, aki szeretné, annak az intuíció fejleszthető akár szakember segítségével, speciális gyakorlatokkal, akár otthon, önállóan is.

 

Hogyan fejleszthető?

 

Elvonulással. Nevezhetjük relaxációnak, meditációnak, imádkozásnak is, de igazából elég, ha csak megpróbálunk egy kis csendet teremteni magunk körül. Kapcsoljunk ki lehetőleg minden elektromos eszközt, minden mesterséges fény- és zajforrást! Legyünk egyedül, ne engedjük, hogy megzavarjanak bennünket – akár éjszaka is elkezdhetjük! Biztosítsuk tehát a zavartalan koncentrálás lehetőségét! Ekkor pedig, ha szeretnénk, meghallgathatjuk, mit mond a belső hangunk. Bátran tegyünk fel neki kérdéseket a jövőbeli fontos döntésekkel kapcsolatosan.

 

Elménk kiürítésével. Ahhoz, hogy a belső hangunkra tudjunk figyelni, az elménket is le kell állítani. Ne rágódjunk semmin, ne gondolkodjunk semmin, ne aggódjunk semmi miatt! Hiszen ezek éppen olyan zajforrások az agyunknak, mint amikor megy mellettünk a mosógép, vagy a figyelmünket követeli az unokánk. Meg kell tanulni picit kizárni minden más gondolatot, és csak arra a kérdésre figyelni, amiről választ várunk. Az elménk kiürítését érdemes megtanulni, mert egyébiránt az elalvást is megkönnyítheti.

 

Tanulással. Bármilyen furcsának is tűnhet, az intuíció tanulható is, sőt több mindenre, szélesebb körben érvényesíthető. Filozófusok, pszichológusok, kineziológusok, illetve számtalan más tudományterület képviselői – igen, még a matematikusok, fizikusok is – foglalkoznak vele. Bár kétségtelen, hogy legalábbis hivatalosan, mindenki mást ért alatta. Ha azonban egyszer összeülnének egy előítéletektől mentes beszélgetésre, kiderülne, hogy valójában ugyanarra gondolnak. Érdemes tehát tanulni, utána olvasni, és levonni a következtetéseket – amelyeket aztán megbeszélhetünk fórumtársainkkal.

 

Feltétlenül kifizetődő tehát foglalkozni az intuíciónk fejlesztésével, hiszen sokan keresik az életük értelmét még érettebb korban is. Pedig a válasz gyakran ott van bennünk, csak meg kell hallgatnunk. Belső hangunk elárulja nekünk, mi értelme volt eddigi életünknek, és merre érdemes tovább haladni. Elérhetünk egy határtalan megnyugvást, megkönnyebbülést, belső békét, és ami a legfontosabb, nem fogjuk többé hiábavalónak érezni a küzdelmeinket, szenvedéseinket.

 

 

Szerkeszt., 05.04.2018

Ehhez a cikkhez jelenleg nem tartozik hozzászólás.