A sikeres újévi fogadalom titka

A sikeres újévi fogadalom titka

0 | 591 Hívások

A sikeres újévi fogadalom titka

 

Az év vége felé közeledve sokan el szoktak gondolkodni azon, hogy milyen újévi fogadalmat fognak tenni. Ezek a fogadalmak mégis többnyire a szilveszter éjjel felfokozott, vidám hangulatában, hirtelen kerülnek kimondásra.

 

Igaz, hogy ötven éves kor felett talán a legtöbben már mégsem úgy buliznak újévkor, mint egy tinédzser, sokunknak azért teljesen jogosan, ebben a korban is jól esik egy kicsit elengedni magát. Különösen azért, mert a szilveszter jellemzően egy olyan alkalom, ahol már nincsenek velünk a gyerekek és a rokonok, letudtuk a karácsonyi hajtást, így ezt az éjszakát többnyire a saját korosztályunkkal tölthetjük el.

Ebben a vidám hangulatban pedig mi is könnyebben tehetünk újévi fogadalmakat. Hiszen, milyen könnyűnek is tűnhet ilyen jó kedvvel, fiatalos lendülettel, kellemes társaságban arra gondolni, hogy jövőre drasztikusan lefogyunk, rendszeresen járunk edzeni vagy túrázni, elképesztően magas összegeket fogunk félretenni vagy hasonlóan álomszerű, nagy terveket fogunk megvalósítani!

 

A gyakorlatban azonban azt látjuk – sajnos, azt kell mondjuk, többnyire nem is véletlenül – hogy az újévi fogadalmakat nagyon ritkán tartják be, esetleg csak minimális ideig. Míg az edzőtermekbe januárban még szinte be sem lehet lépni, mert annyira tele vannak, vagy a személyi edzőhöz már nem is lehet bejutni januárban, úgy az is tipikus sajnos, hogy rövid idő után szinte teljesen eltűnnek az emberek, elapad a lelkesedés.

 

Ez elsőre szomorúan hangozhat, mégis tehetünk az ellen, hogy mindez ne így alakuljon. A legfontosabb dolog talán, hogy próbáljunk ne irreális elvárásokat támasztani magunkkal szemben. Ha a szilveszteri mulatozás mámorában esetleg elhatároztuk, hogy lefogyunk vagy több pénzünk lesz, akkor, amint hazaértünk és kellően kipihentük magunkat, próbáljuk újragondolni terveinket, azaz leginkább „leszállni a földre” velük kapcsolatban! Váltsuk át reális, ésszerű, megvalósítható célokká az újévi fogadalmakban megfogalmazott álmainkat!

Ha például fogyni szeretnénk, nem feltétlenül célszerű, ha előrehaladott korban, esetleg nagyobb túlsúllyal is rendelkezve, egyből a szálkás, testépítő alkatot célozzuk meg rövid időn belül. Tegyünk inkább kisebb, kiszámíthatóbb, átláthatóbb lépéseket! Hagyjuk el először az ebéd mellől a kenyeret, készítsünk szendvics helyett meleg vacsorát, igyunk meg két liter tisztított vizet, sétáljunk húsz percet a friss levegőn! Fogadjuk meg – és tartsuk be – először csak az egyiket! Ha pedig egy apró változtatás betartásával elkezdjük jobban érezni magunkat, már fogadalom nélkül is könnyebben megbirkózunk egy következő apró lépéssel, hiszen érezni fogjuk a változás csodáját!

 

Mulassunk tehát kedvünk szerint, önfeledten szilveszterkor, töltsük kellemes, vidám társaságban az újévet! Ha azonban a felszabadult hangulatban elhangzott néhány könnyelmű ígéret, nem szabad megijedni tőlük – de főleg elkeseredni nem szabad akkor, amikor nagy lendülettel hozzákezdünk a megvalósításnak és látjuk, hogy nem fog sikerülni. Tervezzünk inkább kicsiben, tűzzünk ki reális, belátható, apró célokat, akár egy-egy napra lebontva is! A kis célok segítségével pedig könnyebb lehet elindítani egy lavinát, eljutni az általunk vágyott boldogabb, teljesebb élethez!

 

 

 

 

Fotó: www.fotolia.com/oatawa

Szerkeszt., 27.12.2018

Ehhez a cikkhez jelenleg nem tartozik hozzászólás.