A jó és tartós kapcsolatért tenni kell

A jó és tartós kapcsolatért tenni kell

2 | 911 Hívások

A jó és tartós kapcsolatért tenni kell

 Az ember már csak olyan, hogy szeretné minden célját könnyedén elérni. Szeretnénk például úgy meggazdagodni, hogy nyerünk a lottón. Szeretnénk úgy megtanulni egy új tudományt, hogy betesszük a párnánk alá a könyvet, és reggelre fejünkbe röppen a tudás. Szeretnénk úgy elboldogulni egész életünkben, hogy az akadályok önként elhúzódnak előlünk, és mi egy fényes, zökkenőmentes sugárúton haladhatunk – sőt, száguldhatunk – előre felé.

Nos, talán mondanunk sem kell, hogy mindezek a vágyálmok a valóságban csak ritkán léteznek. Egy emberöltő alatt sokszor előfordulhatnak tündérmesébe illő események is, de ezekre nem számíthatunk állandóan, mert akkor az egész életünk csak hiábavaló várakozással telik, miközben a problémák ránk borulnak.

 

Első lépés a boldog kapcsolat felé

 

Nincs ember, aki ne vágyna arra, hogy az otthona, ahol a szerettei és a párja veszik körül az egy biztonságot adó, kellemes, harmonikus bázis legyen. Elég egy vita és máris borul a biztonság, a kellem és a harmónia is. Nagyon sokan ott hibázzák el a boldog párkapcsolatukat, hogy azt hiszik, az magától lesz majd boldog. Hát nem úgy lesz, azt megígérhetjük. A boldog párkapcsolatért tenni kell, akár naponta is, és az első lépés a boldogság felé az, hogy ezt a tényt, miszerint lesz majd ezzel tennivalónk a megteremtés és a szintentartás ügyében is, ezt elfogadjuk. Magunkévá kell tennünk ezt az egyszerű gondolatot: a párkapcsolaton (is) mindig dolgozni kell.

 

A folytonos küzdelmek csapdája

 

Az előző gondolatmenet elfogadásával ugyanakkor nem szabad kapásból átesnünk a ló túloldalára! Az, hogy a párkapcsolaton dolgozni kell, az nem jelenti azt, hogy minden nap bele kell gübbednünk ebbe a veszett nagy melóba! Az egy tévhit, hogy a mindennapos összezörrenések, alapvető dolgokban való egyet nem értések, a kapcsolatban megjelenő társas magány, az elsivárosodás, az unalom, a szexmentesség és az egyik hullámvölgyből a másikba szédülés azok természetes velejárói a párkapcsolatoknak.

A párkapcsolat olyan, mint mikor például egy gömb két fele találkozik és pontosan illeszkedik egymással. Önmagukban is jól meghatározható jelenségek, de igazán együtt tesznek ki egy új, maximálisan kerek egészet.

Bármit is hoz az élet, igyekezzünk nem küzdeni, hanem megoldani! Sokszorosan elcsépelt tanács, de a megbeszélések, átbeszélések, kibeszélések nagyon sokat segíthetnek, ha azok arra irányulnak, hogy feltáruljon az adott probléma gyökere. Csak úgy dumálni bele a nagyvilágba nem old meg semmit, maximum átmeneti enyhülést hoz, aztán holnap kezdődik minden elölről. Tehát ne küzdjünk nap mint nap, mert az nem normális. Tárjuk fel! Oldjuk meg! – ezek a jó napi célok.

 

Szembenézés a valósággal

 

Nagyon sok párkapcsolat azért okoz extrém problémákat már önmagában is, mert egyszerűen hazugságban élnek a felek. Annak idején olyasvalakibe szerettek bele, aki nem is létezett, csak a vágyképzeteiket vetítették ki rá, és persze eleinte mindenki a legjobb oldalát is mutatja. Ha elkezd felfesleni a hamis kép vászonja, akkor nincs annál katartikusabb élmény, mint szembenézni a valósággal. Ugyanis pont ez hozhat átütő előre lendülést a kapcsolatban, hiszen nagyon sokan így szeretnek újra egymásba: mikor végre feltárják valódi önmagukat, önmaguk előtt is.

 

 

Fotó: Adobe Stock / Jakobchuk Olena

Szerkeszt., 10.03.2022