Az összetört szív gyógyítása

Az összetört szív gyógyítása

4 | 1599 Hívások

Az összetört szív gyógyítása

 

Életünk során nagyon sok alkalommal törik össze a szívünk. Az, hogy ezt a „sérülést” mi okozzuk magunknak, vagy valaki más „tesz bennünk kárt”, bizonyos értelemben véve, lényegtelen. A lényeg, hogy legyen az ember akár fiatalabb, akár idősebb, szinte biztos, hogy élete során néhány alkalommal meg fogja tapasztalni, hogy milyen érzés, amikor „megszakad a szíve”.

 

Ez az érzés, bár nem feltétlenül csak olyankor, de leggyakrabban mégiscsak szinte mindig valamilyen szerelmi csalódáskor jelentkezik. Persze, egy közeli hozzátartozó, egy nagyon kedves barát, vagy bárki, bármi elvesztése, ami igazán közel állt a szívünkhöz, ugyan ilyen lelki, sőt, akár testi fájdalommal is járhat.

 

A szív viszont szeretni vágyik. Társra van szüksége, és arra, hogy az életben megélt örömteli pillanatokon osztozhasson.  Még a legelszántabb gyűjtő, legféltettebb gyűjteménye sem ér fabatkát se, ha azt a gyűjteményt, a büszkeséget, amit a gyűjteményre nézve érez a gyűjtő, nem oszthatja meg valakivel.

 

Az ember, természeténél fogva társas lény, ezért a boldogságához elengedhetetlen, hogy legyen egy társa az életében. Egy társ, akivel osztozhat az örömön, a boldogságon épp úgy, mint a nehezebb, magányosabb pillanataiban.

 

Ezért nagyon is helyénvaló a kérdés, hogyan lehet az összetört szívet meggyógyítani?

Életünk során számos helyzetben, számos alkalommal, számtalanszor van szükségünk bizalomra. Arra, hogy megbízzunk valamiben, vagy valakiben. Bizalom nélkül nem merünk új dolgokat megtapasztalni, új kapcsolatokat kiépíteni, új ismeretségeket, barátságokat kötni, s persze, az új szerelem sem fog egykönnyen ránk találni.

 

A szív gyógyulásának útján az első lépés tehát visszanyerni az elveszett bizalmat. Fontos tudni, és tudatosítani önmagunkban, hogy egy bizonyos csalódás egy bizonyos helyzetben, egy adott eseménnyel vagy emberrel kapcsolatban, nem feltétlenül lesz igaz más helyzetekre, más emberekre is. Egyszerűbben fogalmazva, azért, mert valakiben csalódunk, nem biztos, hogy mindenki másban is fogunk. Attól. hogy egy helyzetben kiszolgáltatokká váltunk, nem feltétlenül fogunk mindig így járni.

 

Tudnunk kell tehát bízni. Ha van bizalom, a szív máris képes újra hinni, és remélni. Megnyílik szépen, képessé válik újra kitárulkozni, oda, és átadni magát. Újra tudni fog szeretni.Persze, ehhez kell némi idő. Na, nem sok, csak annyi, amíg néhányszor azon kapjuk magunkat, hogy ismét a régi „sebeink” csapdájába estünk, és elfelejtettünk megbízni valakiben. Amint néhány alkalommal elkapjuk magunkat ebben az érzésben, és tudatosan odafigyelve megengedjük magunknak a bizalmat, ez az érzés rutinná fog válni bennünk.

 

Bizalom, idő, önmagunk megfigyelése. Ez a három dolog szükséges ahhoz, hogy a Szív merje elengedni, és kicsit elfeledni a régi sebeket. Na és természetesen az arra méltó társ is elengedhetetlen, de ez már igazán csak részletkérdés.  :)

 

Mert legyünk akár húsz, akár ötvenévesek, életünk minden szakaszában képesek vagyunk tiszta szívből szeretni, amikor meg merjük ezt engedni önmagunknak.

 

 

 

Szerkeszt., 29.08.2019

Ehhez a cikkhez jelenleg nem tartozik hozzászólás.