Elnőiesedő férfiak és elférfiasodó nők – valóban az emancipáció a hibás?

Elnőiesedő férfiak és elférfiasodó nők – valóban az emancipáció a hibás?

4 | 896 Hívások

A nyugati kultúrára jellemző trend, különösen napjainkban, hogy a férfi és a női szerepek úgymond összemosódnak. Nevezhető ez az elnőiesedő férfiak és az elférfiasodó nők világának is. Hajlamosak lehetünk erre a jelenségre valami szörnyű katasztrófaként tekinteni, azonban, ha jobban belegondolunk, egyáltalán nem biztos, hogy ez olyan nagy baj. Sőt, az sem biztos, hogy ez az egész folyamat nem volt valahol egy törvényszerű és logikus következménye a tudomány és technika fejlődésének, a városi életforma terjedésének, a felgyorsult, rohanó életmódunknak. Mégis, sokan hajlamosak emiatt az emancipációt okolni, mintha az legalábbis valamilyen rossz dolog lenne. Pedig az emancipáció valójában nem rossz, még a férfiaknak sem, legalábbis annyiban biztosan nem, hogy boldogabb, kiegyensúlyozottabb nőket eredményez, akik ennek hatására esetleg jobb szeretők is lehetnek.

 

Érdemes egy kis kitérőt tenni azzal kapcsolatban, hogy mit is jelent konkrétan az emancipáció, hiszen sokan sajnos hajlamosak félreértelmezni. Hiszen az emancipáció kifejezés valójában a római jogból eredeztethető, ahol a felnőtt gyermek esetében az apai hatalom megszűnését, azaz a felnőtté válást, az egyén saját jogúvá válását jelentette. A hosszas történelmi áttekintés helyett igazából elég, ha csak ennyibe belegondolunk egy pillanatra. Az emancipáció ugyanis nem egyenlő a feminizmussal, bár az sem egy gonosz gondolat. Az emancipáció a gyakorlatban arra törekedett, hogy a nőket is emberként kezeljék, és tisztességgel, becsülettel bánjanak velük, ismerjék el a fáradozásaikat. Ez pedig valami olyasmi, amit talán minden jóravaló férfi magától is így gondol. Ezért az emancipációra nem is érdemes semmit ráfogni, hiszen eredetileg tényleg magasztos céljaik voltak – az már más kérdés, hogy kinek-kinek egyéni véleménye szerint esetleg hogyan fordult ki magából ez egész a média és a rosszindulatú emberek miatt.

 

Nem érdemes tehát sem a nők elférfiasodását, sem a férfiak elnőiesedését kizárólag az emancipációnak tulajdonítani. Hiszen az ipari forradalom óta több területen is megváltozott a gondolkodásunk. Rengetegen költöznek fel a vidékről a városokba, így szükségszerűen megváltozott az életvitelünk. Nem tartunk már állatokat, nem járunk napszámba kapálni, és hála a városokban elterjedt központi fűtésnek, nem kell fát hasogatni és behordani. Így hát a férfiak is bejöttek a házba, vagyis inkább lakásba. Ha pedig a férfiak is és a nők is ugyanúgy dolgoznak, este pedig mindketten ugyanazt csinálják, akkor miért ne végezhetné el bármelyikük a házimunkát? Ha pedig a nők már nem dagasztanak tésztát minden nap, ellenben mozgólépcsőznek, vagy magasakat lépnek fel a régebbi típusú villamosra, miért kellene kötényszoknyában és fejkendőben járniuk, mikor a sportcipő és a farmernadrág sokkal praktikusabb az életmódjukhoz?

 

Talán a leginkább célravezető gondolat tehát, hogy érdemes mindenkinek a jelenlegi életvitelének megfelelően élni, tevékenykedni, gondolkozni és öltözködni, egymást pedig nem kritizálni. Mindenki éljen úgy, ahogyan neki megfelel, ne attól függjön például az öltözködése, hogy milyen neműnek született! Talán így elérhető egy békésebb, boldogabb világ, ahol mindannyian toleránsabbak vagyunk egymással.

 

Fotó: © hofred - Fotolia.com

 

 

 

 

 

Szerkeszt., 24.05.2018

Ehhez a cikkhez jelenleg nem tartozik hozzászólás.