Elnőiesedő férfiak és elférfiasodó nők – valóban az emancipáció a hibás?

Elnőiesedő férfiak és elférfiasodó nők – valóban az emancipáció a hibás?

4 | 361 Hívások

A nyugati kultúrára jellemző trend, különösen napjainkban, hogy a férfi és a női szerepek úgymond összemosódnak. Nevezhető ez az elnőiesedő férfiak és az elférfiasodó nők világának is. Hajlamosak lehetünk erre a jelenségre valami szörnyű katasztrófaként tekinteni, azonban, ha jobban belegondolunk, egyáltalán nem biztos, hogy ez olyan nagy baj. Sőt, az sem biztos, hogy ez az egész folyamat nem volt valahol egy törvényszerű és logikus következménye a tudomány és technika fejlődésének, a városi életforma terjedésének, a felgyorsult, rohanó életmódunknak. Mégis, sokan hajlamosak emiatt az emancipációt okolni, mintha az legalábbis valamilyen rossz dolog lenne. Pedig az emancipáció valójában nem rossz, még a férfiaknak sem, legalábbis annyiban biztosan nem, hogy boldogabb, kiegyensúlyozottabb nőket eredményez, akik ennek hatására esetleg jobb szeretők is lehetnek.

 

Érdemes egy kis kitérőt tenni azzal kapcsolatban, hogy mit is jelent konkrétan az emancipáció, hiszen sokan sajnos hajlamosak félreértelmezni. Hiszen az emancipáció kifejezés valójában a római jogból eredeztethető, ahol a felnőtt gyermek esetében az apai hatalom megszűnését, azaz a felnőtté válást, az egyén saját jogúvá válását jelentette. A hosszas történelmi áttekintés helyett igazából elég, ha csak ennyibe belegondolunk egy pillanatra. Az emancipáció ugyanis nem egyenlő a feminizmussal, bár az sem egy gonosz gondolat. Az emancipáció a gyakorlatban arra törekedett, hogy a nőket is emberként kezeljék, és tisztességgel, becsülettel bánjanak velük, ismerjék el a fáradozásaikat. Ez pedig valami olyasmi, amit talán minden jóravaló férfi magától is így gondol. Ezért az emancipációra nem is érdemes semmit ráfogni, hiszen eredetileg tényleg magasztos céljaik voltak – az már más kérdés, hogy kinek-kinek egyéni véleménye szerint esetleg hogyan fordult ki magából ez egész a média és a rosszindulatú emberek miatt.

 

Nem érdemes tehát sem a nők elférfiasodását, sem a férfiak elnőiesedését kizárólag az emancipációnak tulajdonítani. Hiszen az ipari forradalom óta több területen is megváltozott a gondolkodásunk. Rengetegen költöznek fel a vidékről a városokba, így szükségszerűen megváltozott az életvitelünk. Nem tartunk már állatokat, nem járunk napszámba kapálni, és hála a városokban elterjedt központi fűtésnek, nem kell fát hasogatni és behordani. Így hát a férfiak is bejöttek a házba, vagyis inkább lakásba. Ha pedig a férfiak is és a nők is ugyanúgy dolgoznak, este pedig mindketten ugyanazt csinálják, akkor miért ne végezhetné el bármelyikük a házimunkát? Ha pedig a nők már nem dagasztanak tésztát minden nap, ellenben mozgólépcsőznek, vagy magasakat lépnek fel a régebbi típusú villamosra, miért kellene kötényszoknyában és fejkendőben járniuk, mikor a sportcipő és a farmernadrág sokkal praktikusabb az életmódjukhoz?

 

Talán a leginkább célravezető gondolat tehát, hogy érdemes mindenkinek a jelenlegi életvitelének megfelelően élni, tevékenykedni, gondolkozni és öltözködni, egymást pedig nem kritizálni. Mindenki éljen úgy, ahogyan neki megfelel, ne attól függjön például az öltözködése, hogy milyen neműnek született! Talán így elérhető egy békésebb, boldogabb világ, ahol mindannyian toleránsabbak vagyunk egymással.

 

Fotó: © hofred - Fotolia.com

 

 

 

 

 

Szerkeszt., 24.05.2018

simi12
0 | 27.05.2018, 17:32

Az igaz, hogy nem érdemes sem a nők elférfiasodását, sem a férfiak elnőiesedését kizárólag az emancipációnak tulajdonítani, de nem szabad azzal sem magyarázni, hogy sokan költöztek vidékről városban és ott más az életvitel.

Ma is élnek vidéken és régen is éltek városokban. A vidéki élet is folyamatosan változik.

A vidéken élők ma is tartanak állatokat és kapálnak is és napszámba is járnak.
Régen csak a gazdag vagy jobb módú családokban tehették azt meg a nők, hogy csak a házkörüli teendő volt az övék, a szegényebbek bizony kendőben és szoknyában is végeztek mindenféle nehéz fizikai munkát, sokkal többet mint manapság. Tehát ez a tendencia, változás semmilyen okot nem ad a nők elférfiasodására, azt hiszem akkor sem túlzok, ha azt mondom, hogy a számukra könnyebb élet pont a nőiesség erősödésére adna lehetőséget.

Persze kérdés, hogy ki miben látja ez elnőiesedést és elférfiasodást. Ha a férfiaknál azzal magyarázzuk, hogy van idejük besegíteni a háztartásban , persze szerintem ha mind e mellett mint férfi megállja a helyét akkor nem lesz nőies. (nem kell nyámnyilává válni)
Akkor a nőknél meg mondhatjuk, hogy mert férfiak munkáját, feladatait kénytelenek elvégezni és ez által megváltozhat a viselkedésük. Sok esetben nem önként vállaljuk, rákényszerülünk, miért hagyják ezt a kedves férfiak?

Abba belegondolni is rossz, hogy mi nők maradjunk a női mivolt szimbólumánál pl a fakanálnál és semmi mással ne foglalkozzunk, ahol a férfi elnőiesedett vagy épp nem érdekli, hogy a nap honnan jön fel, jajj azoknak a családoknak. Mint ahogy azoknak a gyermekeknek is jajj a házias apa nélkül ahol az anya nem állja meg a helyét.