A hosszan tartó kapcsolat titkai

A hosszan tartó kapcsolat titkai

1 | 177 Hívások

A hosszan tartó kapcsolat titkai

 

Egy fiatal kapcsolatban senki sem lát ki a rózsaszín ködből, de a világ közben száguld, ami több tucat problémát zúdít a makulátlannak induló turbékolásra. Amikor elhangzik a boldogító igen, az “Amíg a halál el nem választ”, még szerencsére távolinak tűnik, de sajnos a kézen fogva történő séták és a közös vattacukor evés is véget ér egyszer. Hogyan lehet évtizedek után is fenntartani az egymás iránt érzett érzéseinket és a szenvedélyt?

 

Az udvarlás soha nem érhet véget

 

A legtöbben azt hiszik, hogy a nőt el kell halmozni ékszerekkel. Valójában a nők figyelmességre és társra vágynak. Ehhez gyakran az is elég, ha meghallgatják őket. Egy apró gesztust sokkal többre értékelnek, mint a drága ajándékot. Óriási virágcsokor helyett olykor sokkal többet jelenthet egy szál mezei virág. A legjobb, ha mindez értékes együtt töltött idővel társul. Ez lehet egy-egy éttermi vacsora, vagy a szabadban töltött piknik, mozi, színház, stb.

 

A házas életről alkotott álomkép helyét átvenni igyekvő szürkeség minden percben lesben áll, ezért minden lehetséges pillanatot meg kell ragadnia ahhoz, hogy párkapcsolata ne hűljön ki. Töltse meg színekkel a hétköznapokat! Írjon valami kedveset a szalvétára, hagyjon üzenetet a hűtőszekrényen!

 

Aprócska figyelmességek

 

Készítse el a reggeli kávét apró szívecske kíséretében, vigye ágyba a reggelit kedvesének! Fontos alkalmakkor a frissen mosott, kikészített tiszta ruha a gondoskodásra emlékezteti a ház urát.  Férfiak részéről figyelmességet jelent, ha néha átveszik ezeket a feladatokat, vagy ha segítenek a mosogatásban. Egy-egy érintés, simogatás, vagy ölelés a család minden tagjának jóleső érzést, biztonságérzetet jelent és végül ne feledkezzen meg a mindannyiunk számára legtöbbet jelentő szóról sem: szeretlek!

 

Az ember gyakran elköveti azt a hibát, hogy természetesnek veszi mindazt, ami az életének a része. Soha ne felejtse el kifejezni háláját a másik félnek!

 

Harmónia és kompromisszumok

 

Sebezhetetlen párkapcsolat nem létezik, de kapcsolatának ettől még hosszú évek után sem kell kihűlnie! A személyi szabadságunk az egyik nélkülözhetetlen alapja a házasságnak. Féltékenység és irigység helyett támogassa kedvesét céljainak elérésében! Engedje, hogy házastársa megvalósítsa önmagát! Siker esetén a társa által elért eredmények az egész családra kihatnak, ám hosszútávon az önmegvalósítás akadályoztatása akár váláshoz is vezethet!

 

Alkalmazkodás nélkül a kapcsolat hamar megfakul! Soha nem szabad úgy gondolni, hogy “nekem ez jár”, hiszen mindenért tenni kell. A legfontosabb a család, ezért elsősorban a családért, a házasságunkért kell mindent megtennünk. Hiba volna azt hinni, hogy 50 felett ez már nem feladatunk!

 

A legtöbb kapcsolat még fakulás után is újraéleszthető, ha feltárjuk a problémák forrását. Ezt párkapcsolati tanácsadó nélkül is meg lehet oldani, amíg hajlandóak vagyunk beszélgetni. Az évtizedek óta tartó kapcsolatokban sem merülhet ki a kommunikáció egy-egy arckifejezésben vagy legyintésben! A beszélgetések feltárják a sérelmeket és a problémákat, ezáltal azok mindkét fél számára világossá és orvosolhatóvá válnak.

 

A megoldás nem mindig egyértelmű, de a békéért csak úgy tudunk tenni, ha megbeszéljük a sérelmeinket és közösen oldjuk meg őket!

 

Fotó: Adobe Stock / Rido

Szerkeszt., 25.11.2021

Ehhez a cikkhez jelenleg nem tartozik hozzászólás.