Az igazi párkapcsolat ötven felett kezdődik

Az igazi párkapcsolat ötven felett kezdődik

0 | 404 Hívások

Az igazi párkapcsolat ötven felett kezdődik - ezt a merész állításunkat tesszük mai cikkünk fókuszába.

Tegyük is fel rögtön a provokatív kérdést magunknak: tényleg ötven fölött kezdődik az igazi párkapcsolat, vagy csak mint ötven felettiek, szeretnénk magunkkal elhitetni ezt a remek előnyt?

 

Mi mindent nyerünk az idővel?

 

Az élettapasztalatnak és a bölcsességnek köszönhetően akik elmúltak ötven évesek, általában sokkal jobban értékelik a meghittséget és az egymásra való odafigyelést.

 

Már túl vagyunk a kalandokon, megvoltak a forró szerelmek, lángolások, és már másra vágyunk: stabilitásra, állandóságra, meghitt beszélgetésekre, önmagunk kiteljesedésére.

 

Általában ötven éves kor felett az embernek több ideje van önmagára és másokra is, mert a gyermeknevelés és karrierépítés után előkerülnek végre a szabadabb időszakok az életünkben. Vélhetően egzisztenciálisan is elértük már a nagyobb céljainkat, van otthonunk, autónk, képesek vagyunk a hobbinkat is finanszírozni.

 

Ez az anyagi és a belőle fakadó érzelmi stabilitás és megállapotásélmény lehetővé teszi, hogy egyrészt jobban, mélyebben is megismerjük önmagunkat, másrészt jobban megismerjük egymást embertársainkkal, például a párunkkal, és ezek által, gazdagabb érzelmi kapcsolatot alakítsunk ki és örömmel fedezzük fel egymás még rejtettebb oldalait is.

 

Így az ötven felettiek párkapcsolata tele van lehetőséggel és gazdag érzelmi megélésekkel, amelyek állandó, magas szintű boldogságot eredményezhetnek.

Ötvenen túl már egyre inkább integrált személyiséggel bírunk, aminek számos előnyét élvezhetjük.

 

Mi az, amit veszítünk az idővel?

 

De ne ringassuk rózsaszín álomba magunkat, maradjunk realisták: a kor előrehaladtával nemcsak nyerünk, hanem veszítünk is.

Például fokozatosan elveszítjük a rugalmasságunkat a testünkben és ez által az elménkben, a gondolatainkban is.

Azt szokták mondani, hogy a kor csak egy szám, de akik ezt fennen hirdetik, azok nem keltek még fel reggel elgyötörve az előző napi program, vagy a sokáig fennmaradás után.

 

Mi magunk a kor előrehaladtával picit lassulunk, miközben a világ körülöttünk egyre csak gyorsul. Néha érezhetjük azt is, hogy szuper képességekre lenne szükségünk ahhoz, hogy tartsuk a lépést, de ilyenkor döbbenünk rá arra, hogy a szuperképességek is úgyis egyre csak kopnak.

Természetesen egyéni, de ötven fölött óhatatlanul is előkerülnek a már-már öregesnek tűnő szokások: szeretünk elszöszmötölni dolgokkal, hiszen az apróságokban is megleljük a maximális örömet. Talán kevésbé akarjuk már hónunk alá venni a világot, sokkal békésebb, lassabb tevékenységekkel is jól elvagyunk, tehát a világhoz képest még inkább lassulunk.

 

De talán pont ezek a korral együtt járó, úgynevezett negatívumok is segítenek abban, hogy a párkapcsolatunkat tényleg a maga teljességében éljük meg, úgy, ahogy azt mindig is kellett volna?

 

Bizony!

A világgal együtt rohanva, mindenbe belekapva, netán egzisztenciális kilátástalanságban vergődve, kisgyerekekkel és karrier nyomással körbevéve sem magunkra, sem a párunkra nincs annyi időnk, mint szeretnénk.

 

Akármit is jelent számunkra az ötvenedik éven túli élet, érdemes az előnyeire koncentrálni, és kihasználni a korral járó adottságokat. Reggelente pedig, mikor nehezen mászunk ki az ágyból, gondolhatunk arra is, hogy de legalább volt miben elfáradni!

 

 

 

Fotó: Adobe Stock/ Monkey Business

 

 

 

Szerkeszt., 27.04.2023