Kompromisszumok a párkapcsolatban..

Kompromisszumok a párkapcsolatban..

1 | 894 Hívások

Kompromisszumok a párkapcsolatban: szükségesség és korlátok

Idealista elképzelés, ha valaki úgy gondolja, hogy lehet kompromisszumok nélkül élni. Már kicsi gyermekkorban szembesülünk vele, hogy világunk tele van velük. Lehet persze öntörvényűen, szabadon élni, csak egy idő után az ember körülnéz és rájön, hogy egyedül maradt a nagyvilágban. Ilyenkor el lehet gondolkodni, hogy megérte-e, megérte kompromisszumok nélkül élni és magunkra maradni, mert olyan kapcsolat a világon nincs, amely működik kompromisszumok nélkül.

 

Mégis hol van a határ a kompromisszum és a megalkuvás között?

 

A kompromisszum tulajdonképpen kölcsönös egyezséget jelent, ami roppant fontos minden olyan emberi kapcsolatban, ahol együttműködésre van szükség. Legyen az családi, baráti vagy párkapcsolat. A megalkuvás viszont az, amikor valaki feladja elveit és teljes mértékben alárendeli magát a másik félnek. Sajnos erre is van bőven példa az élet minden területén.

Sok olyan házasságot és kapcsolatot látunk, amikor az egyik fél elvárja a másiktól, hogy teljes mértékben alkalmazkodjon hozzá, miközben ő viszont nem tesz semmit. Főleg a férfiak esetében gyakori, hogy az esküvő után természetesnek veszik, hogy attól a naptól kezdve az ő saját szabályai lépnek életbe és a feleségének most már azok szerint kell élnie. Sajnos ilyenkor nagyon sok hölgy gondolja úgy, hogy akkor lesz jó feleség, ha férje minden kívánságát teljesíti, ezért hát maximálisan szeretne megfelelni neki. Úgy érzi akkor lesz jó feleség, ha szót fogad és nem vitatkozik. Ez még az elején aranyos és kedves gesztus, de egy idő után természetessé válik a férjnek és ő fog meglepődni a legjobban, amikor a neje először ellentmond. Ekkorra már annyira megszokta a folyamatos helyeslést, hogy nem is érti, hogy mi történik tulajdonképpen. Pedig egyszerű, az asszony besokallt és rájön, hogy a saját akarata és egyénisége annyira háttérbe szorult, hogy szinte elveszett az évek folyamán.

 

Mi a jó megoldás?

 

Azért jó, ha kompromisszumokról beszélünk, mert ez a szó feltételezi a kölcsönös egyezséget. Ebben az esetben mindkét fél egyaránt enged a másik fél javára és folyamatos értekezés mellett kiegyeznek egy olyan megoldásban, ami mindkettőjüknek előnyös. Ezt nevezzük kompromisszumnak. A lényeg pont azon van, hogy egy kapcsolatban úgy sportszerű, ha mindkét fél egyformán igazodik a másikhoz, ezáltal bizonyítva, hogy fontos neki a kapcsolat és fontos a párja is, hiszen hajlandó némi áldozatra érte. Így elkerülhető, hogy az egyik fél csak a korlátokat érzékelje és ez által folyamatosan rossz érzéssel éljen. Hosszú évekig úgy élni, hogy csak adunk és nem kapunk semmit cserébe, egészen biztosan az érzelmek kiégéséhez vezet. Egy nap úgy ébred a másik, hogy mit keres abban a kapcsolatban, amikor csakis ő ad és cserébe nem kap semmit. Ezekben az esetekben szoktak csodálkozni, hogy nem értik, miért akar válni a férjük vagy a feleségük. Ezeket a szituációkat lehet elkerülni, ha folyamatos odafigyeléssel mindig azon vagyunk, hogy partnerünk ugyanolyan jól érezze magát a kapcsolatban, mint mi magunk. Megéri törődnünk ezekkel a dolgokkal, hiszen egy jó kapcsolat az alapja a boldog és kiegyensúlyozott életnek.

 

 

 

 

 

Szerkeszt., 17.10.2019

Ehhez a cikkhez jelenleg nem tartozik hozzászólás.