Hogyan engedjük el életünk nagy szerelmét?

Hogyan engedjük el életünk nagy szerelmét?

4 | 1484 Hívások

A szakítás sosem könnyű, különösen akkor nem, ha az életünk nagy szerelme a tét.

Talán az egyik legnehezebb kérdés, amit ilyenkor fel kell tennünk magunknak, hogy mikor és hogyan kell engednünk el ezt a kapcsolatot, hogy lehetővé tegyük a saját új életünk kezdetét.

Hiszen ha ragaszkodunk olyasmihez, aminek már nyilvánvalóan vége, akkor megrekedünk egy végtelenül fájdalmas, sehová sem vezető fázisban.

Természetesen érhető, ha nem akarjuk elengedni életünk szerelmét. Elvégre talán egész életünkben rá vártunk, és vele éreztük magunkat teljesnek. De azt, hogy ez tényleg így van-e, vagy “csak” mi érezzük úgy az adott pillanatban, azt majd az idő fogja eldönteni.

Egy-egy nagyon fájdalmas szakítás után még évekig fájhat a lelkünkön esett seb, de aztán ahogy szoktuk mondani: az idő minden sebet begyógyít.

 

Amikor még friss a szakítás élmény

Az első lépés, amit meg kell tennünk, az az önmegértés és az őszinteség felé vezessen! El kell ismernünk, hogy a kapcsolatunk nem működik, és hogy az életünk – kényszerűen ugyan, de – új irányt vesz.

Ezután fontos, hogy a szakítással és a veszteséggel kapcsolatos érzéseinket feldolgozzuk, és megpróbáljuk megérteni, hogy mi az, ami tényleg fontos számunkra, és mi az, ami nem.

Ezt sokan gyászként élik meg, és nem is állnak messze a valóságtól.

A veszteség, a visszafordíthatatlan elszakadás bizony “gyász-tevékenységet” indít be bennünk, de bármennyire is furcsán vagy ridegen hangzik: pont erre van ilyenkor szükségünk. A testünk-lelkünk tudja, hogyan keveredjen ki ebből a nehéz helyzetből, és ehhez a gyászolás a leghatékonyabb mód. Eközben az érzelmi hullámvasutak tömkelegével kell szembesülni, de ezek minden egyes perccel közelebb visznek az elengedés és az érzelmi lezárás felé.

 

Kerülje el az önvádat!

A szakításban lévők a rendkívül megterhelő negatív érzelmek spiráljában hajlamosak az önvád csapdájába esni. Ne tegye! Ha például hibázott, és ártott a saját kapcsolatának élete szerelmével, az lehet, hogy a mostból nézve egy hibás döntés volt, de a jövőből nézve még a legfájdalmasabb élményeink is lehetnek kifejezetten előre mutatóak, szükségesek és végül pozitív irányba fordulók.

 

Nézzen a jövőbe, ne a múltba!

A búcsú

Az érzéseink feldolgozása és megértése után eljön a búcsú ideje. A legjobb módszer, hogy ezt megtegyük, az azzal való szembesülés, hogy bár a kapcsolatunknak vége van, de az élet minden területén szép és értékes dolgok várnak ránk.

Fontos, hogy ezt a folyamatot teljes szívvel és nyitottsággal éljük meg, hogy végül az életünk egy jobb és boldogabb irányba fordulhasson.

Koncentráljon arra, hogy “amikor becsukódik egy ajtó, akkor kinyílik egy kapu”. Néhány hét múlva nevetve fog visszagondolni a fájdalmasan sötét napokra, és bizonyosságot fog nyerni arról, hogy valóban, a kapuk sorra nyílnak ön előtt.

 

Az életünk nagy szerelmének elengedése sosem könnyű, de amikor eljön az ideje, meg kell tennünk. Csak akkor tudunk előre lépni és új életet kezdeni, ha felvállaljuk az új lehetőségeket és kihívásokat. Talán az életünk legszebb dolgai még csak most következnek, és az elkövetkező napokban és években sok új lehetőséget, új kapcsolatot és új élményt fedezhetünk fel.

 

 

 

Fotó: Fotolia / Peopleimages

 

 

Szerkeszt., 25.05.2023