Családfakutatás - Fedezzük fel a múltat!

Családfakutatás - Fedezzük fel a múltat!

1 | 768 Hívások

Életünk első harmadát szinte öntudatlanságban töltjük el. Tanuljuk a tanulnivalókat, tesszük a dolgunkat, és természetes számunkra, hogy van apa, anya, testvérek, szerencsés esetben nagymamánk és nagypapánk is, akiknél nyári szünetben el lehet tölteni néhány hetet, vagy hónapot. Aztán egyszer csak érkezik egy levél Kanadából, egy külföldre szakadt nagybácsi keresi a családját, akik mi vagyunk, és az a kicsi, kerek világ, amiben addig éltünk, hirtelen kitágul, s felébred bennünk a vágy jobban megismerni tágabb családunkat is.

 

A családfánk megismerésének gondolata ekkor merül fel először, aztán még jó ideig halogatjuk, mert ugyan ki ér arra rá, hogy munka és család mellett órákat töltsön el levéltárakban, hivatalokban, plébániákon az ősök után kutakodva. Az évi rendes szabadság napjaiban pedig környezetváltozásra, jó levegőre, vízpartra vágyunk, mert igazán van mit kipihenni. Ha a családfa állítás gondolata mégsem hagyja nyugodni önöket, akkor adunk néhány tippet, hogyan kezdjék el a kutatást, melynek segítségével nyomába eredhetnek azoknak a csodálatos géneknek, amelyek összetartanak egy-egy kisebb vagy nagyobb, olykor hatalmas családot.

 

Az első és legegyszerűbb módja egy hivatásos genealógus, azaz családfakutató felkérése, aki a rendelkezésre álló adatok alapján elkészíti és leszállítja a családfát, olykor családtörténettel, nemesi család esetén a címerrel együtt. Ez azonban elég költséges, százezrekbe is belekerülhet. Ha önök ennél olcsóbban szeretnék megúszni a dolgot, akkor időt és munkát kell áldozni rá.

 

Érdemes a meglévő adatokkal felkeresni a lakóhely szerinti polgármesteri hivatalt, a helyi plébániát, levéltárat. Az állami anyakönyvezés 1895 óta létezik, de a katolikus egyház már 1563 óta nyilvántartja a születéseket, házasságkötéseket és elhalálozásokat. Ezt a szokást később az egyéb felekezetek is átvették. Személyes emlékek is nyomra vezethetnek, ilyen például a lányok, asszonyok csatos imakönyve, amelyben rendszerint minden fontos életesemény szerepel a tulajdonos kézírásával, de hasonlóan hasznos lehet egy-egy családi okmány, régi igazolvány vagy fotó.

 

Ha még kevesebb idő áll rendelkezésünkre, és nem akarunk nagyobb távolságokat megtenni az információk megszerzéséért, akkor a világháló is rendelkezésünkre áll. Szinte készen hozzá lehet jutni ezzel a módszerrel a családfakészítés ingyenes szoftveréhez és a családfa sablonjához is, csupán be kell táplálni a megszerzett adatokat, információkat. A neten is rendelkezésre állnak óriási adatbázisok, amelyek kiegészülhetnek a helyi lapok gyászjelentéseinek és halálozási rovatainak archívumaival. Ha elakadnánk, segítséget nyújthat a Magyar Országos Levéltár adatbázisa is. A Family search portál pedig külföldre települt családtagokról is informálhat. Kis ügyességgel, alapossággal még az ősök felekezeti hovatartozása és foglalkozása is kideríthető.

 

Ha tehát ön is kíváncsi arra, hogy kik voltak az ősei, hogyan éltek, mivel foglalkoztak, milyen utódokat hagytak maguk után, akkor itt a lehetőség, hogy utána járjon. Minden családfa a titkok tárháza, mellyel közelebb juthatunk önmagunk megismeréséhez is.

 

 

 

Szerkeszt., 07.06.2018

Evaeva57
0 | 29.06.2018, 13:40

Továbbvivő gondolatok ezek! Örülök, hogy elolvastam.
Mindig is érdekelt a múlt, és nem csak a sajátom...ezért is imádom a fotókat nézegetni, legyen az várostörténeti, vagy különböző települések csoportbéli fotói. Valahogy nézegetésük közben olyan, mintha egy időutazásban vennék részt.
Így vagyok a természettel is. Jó lenne a hatalmas öreg fák titkait tudni, a sziklák, mélyedések kavicsok történetét megismerni...

Na de nagyon elkalandoztam, hisz csak azt szerettem volna a cikkhez hozzáfűzni, hogy van egy MyHaritage nevű családfakészítő lehetőség, amit pár éve elkezdtem. Ez leginkább arra jó, hogy a már ismert adatokat, személyeket felviheted az oldalra. https://www.myheritage.hu/family-tree
Ha pénzt is áldozol rá, a kutatásban is segítenek.
Másik nagyon jó lehetőség a facebookon csoportokat figyelni, vagy akár indítani ebben a témában. :)