Összeköltözzünk? Vagy mégse?

Összeköltözzünk? Vagy mégse?

0 | 1342 Hívások

Összeköltözzünk? Vagy mégse?

 Az összeköltözés gondolata talán sokaknak furcsa lehet, különösen akkor, ha bőven túl vagyunk már azon a bizonyos ötödik x-en. Sokan még ma is csak ámulunk és bámulunk a fiatalokon, mennyire természetesen kezelik, hogy néhány hónap után már az összeköltözésről beszélnek. Bizony, a mi fiatal korunkban még egészen mások voltak a társadalmi szabályok.

Hogyan gondolkozunk az összeköltözésről ötven felett? Érdemes-e alkalmazkodnunk a fiatalok divatjához, illetve lehet-e ez egy átgondolt döntés eredménye?

 

Mikor lehet kiemelten fontos az összeköltözés? 

Léteznek olyan élethelyzetek, amikor az összeköltözés nem elsősorban erkölcsi, hanem inkább egy logisztikai dilemma. Jellemzően ilyen az, amikor a párok tagjai olyan messze laknak egymástól, hogy emiatt nagyon keveset tudnának találkozni. Ha a két fél közül az egyik elvesztette az otthonát, akkor is praktikus, józan ésszel meghozott döntés lehet az összeköltözés közös teherviselés mellett. Az is lehet, hogy sajnálatos módon valamelyikünk tartós ápolásra szorult. Ilyen esetekben természetesen az összeköltözés a túlélési ösztönünk természetes reakciója, nem érdemes tehát erkölcsi vagy vagyonosodási kérdéseket feszegetni.

 

Tegyük, amit a szívünk diktál? 

Ötven éves kor fölött már sokan túl vagyunk egy vagy több rosszul sikerült kapcsolaton, esetleg elváltunk vagy megözvegyültünk. Érthető, hogy mást várunk el egy kapcsolattól ebben a korban. Mi is vágyunk a szeretetre, melegségre, de nem biztos, hogy igényeljük már a hosszú udvarlási időszakot. Összeházasodni pedig lehet, hogy az öröklés vagy esetleg a gyerekek rosszallása miatt nem szeretnénk. Így valahogy talán a legkisebb rosszként tekinthetünk az összeköltözésre. Célszerű azonban, hogy pusztán ilyen indokokból ne költözzünk össze, csak akkor, ha a szívünk is tényleg erre vágyik.

 

Mit szólnak a gyerekek? 

Azok a párok, akik még egy háztartásban élnek a gyermekeikkel, érthető okokból óvatosabbak. Hiszen itt valójában nemcsak két ember sorsáról van szó, hanem sokkal többről. Ha nagyon határozott rosszallást mutat a család, érdemes lehet együtt átbeszélni a dolgot és esetleg egy kicsit halasztani is a procedúrát. Segíthet egy pszichológus vagy mentálhigiénés szakember is. A gyerekek kirepülése után pedig ismét csak egy fokkal könnyebb lesz a helyzet.

 

Nálad vagy nálam? 

Ahogyan a fiataloknál, úgy az érettebb korosztálynál is felmerülhet ez a kérdés. Nem mindegy ugyanis, hogy milyen feltételek adottak az összeköltözésre. Általánosságban igaz lehet, hogy ha mindketten saját otthonnal rendelkezünk, érdemes inkább a kettő árából egy új, közös otthont vásárolni, hogy mindketten egyenlő feltételekkel indulhassunk. De ez sem megy könnyen sokaknak. Annyit tudunk javasolni, hogy nagyon fontos, hogy alaposan beszéljék át a folyamatot, nem kell kapkodni. Próbáljanak kompromisszumokat kötni úgy, hogy közben a gyermekeiket sem haragítják magukra.

Tegyük tehát azt, amit a szívünk diktál, de ne feledkezzünk meg a realitásokról sem! Ne kapkodjunk, próbáljunk átgondolt, megfontolt döntést hozni, a legkisebb részletet is megbeszélni! Ha pedig bajban van a másik és segítenünk kell rajta, akkor nem sok kérdés maradt: tegyük, amit tennünk kell!

 

 

Fotó: Adobe_Stock/ fizkes

 

Szerkeszt., 14.05.2020