Kulcs a jó kapcsolathoz: tudja melyik az ön szeretetnyelve?

Kulcs a jó kapcsolathoz: tudja melyik az ön szeretetnyelve?

1 | 997 Hívások

A szeretetnyelvekről szóló elmélet szerint valakinek akkor lehet igazán örömet szerezni, ha a saját szeretetnyelvén kommunikálunk vele. Ha egy másik szeretetnyelvet használunk, akkor az olyan, mintha egy idegen nyelven beszélnénk: nem fogja érteni a másik. Így működnek a szeretetnyelvek is. Vannak, akik szomorúak, ha nem kapnak virágot egy randevún, de olyanok is akadnak, akik valóban zokon veszik, hogy miért költöttünk ilyesmire, szerintük feleslegesen. Olyanok is akadnak, akik az ajándékvásárlásra szánt időt inkább beszélgetésre, közös időtöltésre fordítanák.

Gary Chapman amerikai író, párkapcsolati szakértő, házassági tanácsadó nevéhez fűződik az öt szeretetnyelv elmélete. Lássuk tehát, mi is ez az öt szeretetnyelv:

 

Elismerő szavak:

Akinek ez a szeretetnyelve, annak nagyon sokat számít az elismerés. Fontos, hogy dicsérjük meg a ruháját, az alakját, vagy bármit, amin látszik, hogy a kedvünkért fáradozott vele. Házasságban pedig különösen fontos a házimunka elismerése és megbecsülése. Méltassa a kedvese finom főztjét, a csillogó-villogó fürdőszobát, a frissen vasalt inget, vagy akár az olcsón beszerzett új bútordarabot!

 

Minőségi idő:

Nekik az számít leginkább, hogy odaszánt figyelmet, törődést kapjanak. Üljön le vele beszélgetni, hallgassa meg, gondolkozzanak el együtt az élet nagy dolgairól. Tárgyi és anyagi ajándékok helyett töltsék el együtt az időt, sétáljanak nagyokat egy parkban, nézzenek meg együtt egy filmet, készítsenek együtt egy jó vacsorát! Töltsék együtt a készülődésre, vásárlásra szánt időt is! Ilyenkor pedig kapcsolja ki a telefonját és a háttérzajként duruzsoló tv-t is! Minél kevesebbszer legyen jelen más, kivéve esetleg a hozzánk nagyon közel állókat, a családunkat.

 

Ajándékozás:

Vannak, akiknek a tárgyi ajándékok fontosak. Amiket mindig meg tud nézni, amelyek felvidítják egy nehéz nap reggelén. Egy csokor szép virág, amelyet kitehet vázában az ebédlőasztalra, amelyre jó ránézni még néhány nap erejéig, hiszen azt üzeni: szeretik őt, elismerik, fontos, amit csinál. Amiért érdemes minden reggel felkelni és újrakezdeni.

 

Szívességek:

Neki az számít a legjobban, hogy úgymond kisegítsük. Ha látjuk, hogy úszik a konyha a mosatlan edényekben, akkor mosogassunk el helyette. Ha poros a szőnyeg, akkor ne legyünk restek előkapni gyorsan a porszívót! Ma már egy nőnek is ezer felé kell figyelnie, ahogyan egy férfinak, főleg, ha még aktívan dolgozik. De a család, vagy a gazdaság is lehet nagyon időigényes. Vegyük észre, hol tudunk neki segíteni, így nem csak boldogabb lesz, de több idő is felszabadul, amit együtt lehet tölteni!

 

Testi érintés:

Nem feltétlenül a szexualitásra kell egyből gondolni. Egy ölelés, simogatás is nagyon sokat jelent ezeknek az embereknek. Tegye a szeretett személy vállára a kezét, sétáljanak kézen fogva, tegye az ölébe a fejét, bújjon hozzá!

 

Azért is érdemes még egyébként megtanulni a szeretetnyelveket, mert nem csak a párkapcsolatokban, hanem a szülő-gyermek viszonyban, vagy akár a munkahelyen is sokat tud segíteni a használatuk. A szeretetnyelvek figyelembevételével elérhetjük, hogy partnerünk boldogabb, a párkapcsolatunk pedig kiegyensúlyozottabb legyen.

 

Önnek melyik a szeretetnyelve?

 

 

 

 

Szerkeszt., 03.05.2018

Ehhez a cikkhez jelenleg nem tartozik hozzászólás.