Lelki megcsalás..

Lelki megcsalás..

1 | 1118 Hívások

A megcsalás, a hűtlenség és a féltékenység dilemmája minden párkapcsolatban érzékeny pont lehet. Másfélék vagyunk, máshogyan állhatunk hozzá különböző kérdésekhez. A hűség ráadásul eléggé szubjektív is, az erről alkotott fogalmainkat nem csak a személyiségünk, de a világnézetünk, illetve a korábbi tapasztalataink is befolyásolják. Minden kapcsolat elején érdemes tehát tisztázni ezeket a témákat egymás között, mint ahogy oly sok minden más kényes részletet is.

Lássuk, milyen konkrét kérdéseket célszerű egymásnak feltenni még a kapcsolat elején, a megcsalással kapcsolatosan!

 

Mitől megcsalás a megcsalás? Hol vannak a határok?

 

Az, hogy kinek mi számít megcsalásnak, egyénenként változik. Talán onnan kezdődik a dolog, hogy egyszerűen megnézünk egy mellettünk elhaladó, közelünkben megforduló, szemrevaló egyedet az ellenkező nemből. Ilyenkor azért általában nem arról van szó, hogy máris az oltár elé szeretnénk őt vinni. Egyszerűen csak ugyanúgy, ahogyan egy szép virágra vagy autóra is rászegeződik a tekintetünk, rápillanthatunk az ellenkező nem tagjaira is.

A másik végletet viszont, amikor már testileg is összegabalyodnak az emberek, nehéz félreérteni. Lehet, hogy csak egyszer történt meg, lehet, hogy többször, akár rendszeresen is. Talán ez az a pont, ami a legtöbbünknél már egyértelműen megcsalást jelent. Ilyenkor inkább azon érdemes gondolkodni, beszélgetni, hogy hogyan alakuljon, vagy ne alakuljon tovább a jelenlegi párkapcsolat.

 

No de lehet-e csak lelki megcsalásról beszélni, vagy az már a testi megcsalás első lépcsőfoka? Mi a nagyobb gond: ha testi, vagy ha lelki megcsalás van? Van ilyen kategória egyáltalán?

 

A válasz egyszerre igen, és nem. Ugyanúgy, ahogyan a testi megcsalásnak, a lelki megcsalásnak is lehetnek fokozatai. Ha csak eszünkbe jut, hogy a szomszédunk, ismerősünk mennyire jól főzne a mi konyhánkban is, esetleg udvariasan megdicsérjük, megcsodáljuk a szellemi tulajdonságait, az is lehet már sértő a jelenlegi társunk szemében.

Ha azonban minden napszakban, minden ébredéskor arra gondolunk, bárcsak az a másik feküdne mellettünk, bárcsak vele sétálgatnánk, ebédelnénk, kávéznánk, akkor lehet, hogy súlyosabb a helyzet. Ha úgy érezzük, a mindennapi életünket is szívesebben töltenénk valaki mással, a súlyosabb témákat, például a pénzügyeket, egészségügyi problémákat is inkább vele beszélnénk meg, akkor lehet, hogy érdemes inkább tiszta vizet önteni a pohárba, és az új partnerrel újrakezdeni az életünket. Természetesen ezt meg kell próbálni higgadtan átgondolni, illetve mindkét féllel beszélni róla, amennyire lehetséges.

Nem csak testi, hanem lelki megcsalás is létezik tehát, pontosabban a kettő leginkább összemosódik. Ha arra vágyunk, hogy inkább valaki mással tölthessük az időnket, mindenképpen fontos a fejünkhöz kapni. Hiszen lehet, hogy csak arról van szó, hogy a túl sok mindennapos tennivaló miatt kevés időnk van a szeretetre. Így könnyen lehet, hogy nem is igazán valaki másnak a jelenléte, inkább maga a törődés hiányzik. Próbáljunk minél több időt szakítani egymásra, szervezzünk olyan programokat, ahol csak kettesben lehetünk, és van lehetőségünk újragondolni a kapcsolatunkat, megpróbálni menteni, ami menthető. Ha pedig mégis amellett döntenénk, hogy új utakon szeretnénk járni, akkor illik minél korrektebben kezelni ezt a szituációt a jelenlegi partnerünkkel.

 

 

 

 

 

Szerkeszt., 28.06.2018

Ehhez a cikkhez jelenleg nem tartozik hozzászólás.