Mi működteti legjobban a tartós párkapcsolatokat?

Mi működteti legjobban a tartós párkapcsolatokat?

6 | 3151 Hívások

Mi működteti legjobban a tartós párkapcsolatokat?

A párkapcsolatok terén nincs varázslatos recept a sikerhez. Ami az egyik pár számára a legjobban működik, nem biztos, hogy a másik pár számára is ideális megközelítés. Van azonban a kapcsolatépítésnek és a párkapcsolat tartóssá tételének néhány alapvető szempontja, amelyek segíthetnek bármely kapcsolatnak a tartós fennmaradásban.

 

Kommunikáció mindenek felett

A kommunikáció kulcsfontosságú: a pároknak törekedniük kell a bizalom kiépítésére és a nyílt párbeszéd fenntartására, hogy a konfliktusokat gyorsan, őszintén és az ítélkezéstől való félelem nélkül tudják megoldani. A kommunikációt persze nemcsak kritikus helyzetekben, hanem a kapcsolat minden napján rendszeresen és sokat kell gyakorolni.

A mindennapi beszélgetések szólhatnak a vágyakról, a jövőbeni közös vagy épp egyéni, önmegvalósítós tervekről, szólhatnak a szűkebb és tágabb környezetünk eseményeiről, de akár a parttalannak tűnő közös elmélkedések is hasznosak lehetnek.

Rendkívül fontos a régi emlékek felidézése, pláne akkor, ha a múltunk évtizedei nem voltak közösek!

A kommunikáció segít abban, hogy naprakészek maradjunk egymás életének fontos témáival kapcsolatban, valamint abban, hogy a nehéz beszélgetésekre is sor kerülhessen, amikor szükség van rájuk

 

A tisztelet hatalma

A tisztelet is fontos, pedig nagyon könnyű elfelejteni a képletből, főként, hogy sokan inkább csak a szerelemre próbálnak koncentrálni. Egymás hitének és értékeinek megerősítésével és egymás határainak tiszteletben tartásával a párok biztosíthatják, hogy kapcsolatuk egészséges és korrekt maradjon. A tisztelet megóvja a kapcsolatot az olyan negatív érzelmektől, mint az ítélkezés vagy a harag, amelyek mélyebb problémákat okozhatnak, ha nem tartják kontroll alatt őket. A kölcsönös kompromisszumok, amik még mindig a tisztelethez tartoznak, szintén lényeges jellemzői a tartós kapcsolatoknak, így mindkét fél megkaphatja azt amire vágyik anélkül, hogy jelentéktelennek érezné magát.

 

 A párkapcsolat is egy közösség

Végül pedig a közös tevékenységek, mint például a közös főzés, kirándulás, élményszerzés vagy a közös projektek, munkák, olyan emlékezetes élményeket teremtenek, amelyekre mindkét fél szívesen emlékszik vissza.

A tartós kapcsolatokhoz erőfeszítésre és elkötelezettségre van szükség, hogy egészségesek és tartósak maradjanak. Bár a tartós kapcsolatok az egyes párok egyedi tényezőinek egyedi keverékétől függenek, az e három területre való koncentrált befektetés biztosan a kapcsolat sikerének hajtóereje lesz.

 

Általánosságban elmondható, hogy a tartós kapcsolatokban

●      mindkét partner hajlandó elfogadni a negatívumokat a pozitívumokkal együtt,

●      mindkét partner elkötelezettséget vállal a konfliktusok és nézeteltérések megoldásáért,

●      mindkét fél aktív hallgatási készséget alkalmaz,

●      és mindkét fél a tartós bizalom kialakítására törekszik.

 

Ezek olyan sarokkövek a párkapcsolatokban, amiknek a meglétével a kapcsolat tartóssá válhat, és amik hiányában a kapcsolat vélhetően nem lesz tartós.

Tegyünk a tartós kapcsolatért, és a befektetett energia megtérül majd a hosszú, boldog, szeretetteljes együttélésben.

 

 

 

Szerkeszt., 19.01.2023