Érzelmileg bezárkózva – Hogyan nyissuk ki a férfi szívét?

Érzelmileg bezárkózva – Hogyan nyissuk ki a férfi szívét?

2 | 1572 Hívások

Sok nő komoly küzdelmet folytat annak érdekében, hogy megnyerje egy férfi szívét. Azonban gyakran nehézkesnek tűnik ez a folyamat, különösen akkor, ha a férfi érzelmileg zárkózott. De miért fordul elő ez?

 

Miért nehéz az érzelmekről beszélni a férfiakkal?

Az igazság az, hogy a férfiakat évezredek óta arra tanítják, hogy tartsák vissza az érzelmeiket. A társadalom hagyományosan erősnek és érzéketlennek tartja a férfiakat, és sokan még mindig úgy gondolják, hogy az a "helyes" viselkedési minta, ha egy férfi nem mutat érzelmet. Ez a társadalmi nyomás és az érzelemkifejezés korlátai sokszor azt eredményezik, hogy a férfiak tényleg nehezen tudják kifejezni az érzéseiket.

 

Különbség a férfi-nő kommunikációban

Azt is érdemes megjegyezni, hogy a férfiak és a nők általában eltérő módon gondolkodnak és kommunikálnak. A nőknek többnyire fontosabb az érzelmi összekapcsolódás és az intim kapcsolat kialakítása, míg a férfiaknak inkább az a fontos, hogy megoldják a problémákat, és a gyakorlati megoldásokra összpontosítanak. Ez a különbség a kommunikációban gyakran zavarokat okoz, ami még nehezebbé teszi az érzelmek megértését és kifejezését.

 

Hogyan bontsuk le a falakat?

A feltevés tehát, hogy a férfiak érzelmileg bezárkóznak, és nehéz lebontani az őket körülvevő falat, sajnos nem alaptalan. Az elvárások, a társadalom szerepei és a genetikai tényezők miatt a férfiak gyakran kénytelenek elfojtani vagy elrejteni érzelmeiket, aminek hatására érzelmileg távolabb kerülnek a párjuktól.

 

Azonban, ha a nők megértik ezt a helyzetet, és igyekeznek segíteni a férfi társaiknak, hogy kinyissák a szívüket, akkor a párkapcsolat mélyebbé válhat.

Első lépésként fontos eloszlatni azt a tévhitet, hogy a férfiak nem éreznek, vagy érzelmileg távol állnak a nőktől. A valóságban a férfiak is szeretnek, vágyakoznak, és szenvednek, csak más módon fejezik ki az érzelmeiket, mint a nők.

 

Ha a nők arra törekednek, hogy támogató, megértő légkört teremtsenek a párkapcsolatban, akkor a férfiak is könnyebben megnyílnak és őszintébbek lesznek.

 

Az érzelmi bizalom felépítése és fenntartása kulcsfontosságú a kapcsolatban. Ezt érdemes olyan módon megtenni, hogy a párbeszéd során a férfiak számára lehetőséget kell biztosítani, hogy kifejezzék az érzelmeiket, még ha erre nem is igénylik.

 

Nagyon egyszerű trükk: kezdődjön úgy a mondat, hogy “Azt érzem, hogy…” – mindenki képes ugyanis kifejezni, hogy mit érez, csak nem mindenki szokta.

A férfiak számára nemcsak az a fontos, hogy megóvják a szeretteiket, megteremtsék számukra a biztonságos élet feltételeit, de fontos az is, hogy átélhetővé váljanak az életükben azok a pillanatok, amikor azt érzik, hogy “minden rendben, nem kell harcolnom”.

 

Ha egy falat sokat kapirgálunk, biztosan meggyengül, és ha ezt elég kitartóan műveljük, akkor még össze is omlik.

De az érzelmileg bezárkózó és zárkózottan élő férfiak esetében, nem a falat kell leomlasztani, hanem inkább ajtót-kaput kell rajta nyitni, mert az a legjobb, ha a szívükhöz nem törmelékeken, hanem szélesre tárt karokon keresztül vezet az út.

 

 

 

Fotó: Adobe Stock / InsideCreativeHouse

 

 

 

 

Szerkeszt., 29.06.2023