Mitől vonzó egy ötvenes férfi?

Mitől vonzó egy ötvenes férfi?

5 | 6397 Hívások

Mitől vonzó egy ötvenes férfi?

 

 

Vannak olyan vélemények, amelyek szerint – nyilván bizonyos határok között – minél idősebb egy férfi annál vonzóbb. Rögtön ide illik egy rövid idézet Jávor Pál egyik dalából: „Egy tisztes őszes halánték egy nő számára ajándék, Nincs öreg férfi hidd el cimborám, legfeljebb túl fiatal leány.”

 

A férfiak máshogy öregszenek

 

Tény, hogy a férfiaknak nincs olyan komolyan vett „esztétikai életgörbéjük”, mint a hölgyeknek, ami nyilván abból adódik, hogy a hölgyek kevesebb megkötéssel élnek (legalábbis külsőleg) a vonzó férfi kiválasztása során. Hogy ismét klasszikus idézzünk: a férfi elég, ha csak egy fokkal szebb az ördögnél. Persze az életgörbe eltérései biológiai szempontból is érvényesek, hiszen se a nő életfolyamatainak ciklikussága, se a menopauza visszafordíthatatlansága nem jellemző a férfinemre. Így a férfiak érése és öregedése egyenletesebb, se látványában, se a megélésében nem olyan törés-szerű és tragikus, mint a nőké.

 

A férfiaknál sajátja a kapuzárási pánik

 

Annak ellenére, hogy az öregedésük nem olyan látványos, a férfiakat nagyon mélyen érinti a korral járó változás. A testi átalakulás, különféle teljesítmények csökkenése (szexuális, szellemi) olyan rémisztően tudnak hatni egy ötvenhez közeledő férfiemberre, hogy időnként képes az egész életét fejre állítani. A kapuzárási pániknak több oka is lehet.

Az egyik a férfiakra általában jellemző teljesítménykényszer és az, hogy mások eredményeivel folyamatosan összehasonlítják a sajátjaikat. Csökkenő tendenciáik azt az érzést kelthetik bennük, hogy végérvényesen mások mögé kerülhetnek bizonyos területeken, vagy lesznek olyan versenyek, amelyekben esélyük sem lesz győzni. Ha úgy érzik, hogy az életük leszálló ágba került, képesek lesznek mindent felborítani és bebizonyítani a világnak, hogy nekik még „áll a zászló”.

A kapuzárási pánik másik oka az lehet, hogy végigtekintve az életükön elégedetlenség tölti el őket. Ha a párkapcsolatukban, családjukban, munkájukban kirakat-dolgokat találnak, amelyeket valóságosakra szeretnének cserélni, szintén úgy tűnhet a külvilágnak, hogy irracionálisan viselkednek.

 

Nem biztos, hogy bölcsebbek

 

A fentiekből is láthatjuk, hogy bár a férfiakat sem kíméli általában az élet, a mai modern társadalmakban kevés lehetőségük van arra, hogy az élményeiket feldolgozva valóban formálódjanak, nagy lépéseket tegyenek a belső úton. A családdal kapcsolatos felelősségek, a pénzkeresés és a karrier általában kifelé fordítják a figyelmüket, így – bár az őszintén megélt élmények bennük is okoznak lelki evolúciót – a férfiak racionálisabb és logikusabb gondolkodásmóddal rendelkeznek, kevesebbet törődnek a belső világukkal.

Pont ezért kellemes, ha elhagyják az ötvenet

Egy ötvenes férfi, még akkor is, ha esze ágában sincs abbahagyni a munkát, már lazít a korábban említett gyeplőn. A gyerekek már növekednek és a karrierjéről is eldőlt, hogy milyen ívet fog bejárni. Az élet valószínűleg meggyötörte párszor, és ha más nem, egy nyakon csípett krónikus betegség, mélyen elgondolkodtatta már az élet értelmén. Több mint 60% eséllyel (hazánkban) elvált már legalább egyszer, és akármilyen szarkasztikus is ezzel kapcsolatban a társadalom, ez valószínűleg mélyen megviselte.

Tehát, összefoglalva: az ötven feletti férfi jó eséllyel lassabban él és lelkében elmélyültebb, mint lobogó hajú, fiatal társai, vagy olyan középkorú kollégái, akik őrült módjára hajtanak, hogy meg tudjanak felelni az élet számos színpadán. Az ötödik X-et elhagyó férfi nyitottabb, érdeklődőbb, nagy valószínűséggel mélyebb érzelmű, ugyanakkor bátrabb, mint a fiatalabbak. És nem utolsósorban nem kevésbé sármos...

 

Mit tehet egy férfi, hogy vonzó maradjon ötven felett?

 

Nem is kell külön mondani, hogy az ápoltság alapvető, de azért említjük itt külön, mert a férfiak hajlamosak fiatalabb korukban elhanyagolni a testápolást. Az arcbőr tisztítása és megfelelő krémezése alapvető lehetőség arra, hogy ötven évesen ne nézzenek ki húsz évvel többnek. A férfiak is jól teszik, ha minden nap mozognak kicsit, nem csak az izomzat miatt, hanem azért is, mert a mozgás az egyik legjobb stressz elleni szer, és az ötven feletti férfiak szív- és érrendszerét már bizony különös gonddal kell óvni.

A nők számára a férfiakban az egyik legvonzóbb vonás az lehet, ha megérzik, hogy lehet vele érzelmekről beszélni, lelki titkokat megosztani. Így hát érdemes erre is gyúrni kicsit: ne utasítsuk el csípőből a különféle ezoterikus filozófiai irányzatokat, alternatív gyógymódokat és más forrásokat, amelyek a lélek dolgait feszegetik. Már az első randin kiváló témákat adhat, ha kiderül, hogy ezekről is lehet beszélgetni...

Szerkeszt., 07.04.2016

Ehhez a cikkhez jelenleg nem tartozik hozzászólás.