A boldog párkapcsolat kommunikációs titkai

A boldog párkapcsolat kommunikációs titkai

5 | 3312 Hívások

Boldogság és párkapcsolat

Mindannyian boldogságra vágyunk, és ennek eszközét ki ebben, ki abban véli felfedezni. A boldogság keresésének „kényszerét” napjaink társadalmi attitűdje és a média is táplálja, hiszen folyamatosan azt sulykolja férfiakba és nőkbe egyaránt, hogy mindenki „megérdemli” a jót. Igen ám, de sajnos gyakran elfeledkezünk arról, hogy a mi „jónk” másnak akár rossz vagy zavaró is lehet. A liberalizmus és társadalmi szintű elfogadás hangzatos jelszavai alatt sajnos csak ritkán gondolkodunk el azon, hogy meddig tartunk mi és hol kezdődik a másik, azaz, hogy saját boldogságunk mennyire teszi boldogtalanná a másik embert (vagy mennyire van jogunk mások rovására elégedettnek lenni).

Alapozzunk boldog párkapcsolatot

A boldog párkapcsolat egyik legfontosabb feltétele az, hogy akarjuk és ragaszkodjunk hozzá. Vagyis ne ringassuk magunkat abba a hiú ábrándba, hogy két összeillő ember minden különösebb vállalás nélkül kell, hogy feneketlen boldogságban éljen együtt. Legyünk készek energiát befektetni, adott esetben hiányosságainkkal szembesülni, fájdalmas felismeréseket vállalni, vagy változni annak érdekében, hogy mély, minőségi és őszinte kapcsolatban élhessünk.

Mindemellett az is fontos, hogy ne essünk szereptévesztésbe. A boldog párkapcsolat fenntartásának nem az az alapfeltétele, hogy az egyik fél alárendelődjön, feladja magát, elrejtse a személyiségét vagy elfojtsa a vágyait és szenvedélyét. Az őszinteség, szembenézés, nyitottság és rugalmasság saját fejlődésünk útján eszköz, amely, ha jól dolgozunk (és persze jól választottunk), együtt mozog a partnerünk vállalt útjával.

A boldog párkapcsolat élő párkapcsolat

Vannak, akik azt gondolják, hogy ha egy párkapcsolatban nincs hangos szó, nincsenek veszekedések vagy bármilyen jellegű konfliktus, az automatikusan boldog. Még a napjainkban negyvenes éveikben járó nőknek is gyakran azt tanították a szülei, hogy az asszony feladata a tűrés, gyermekek és a nyugodt otthon védelme, ennek érdekében pedig mindent el kell viselnie (adott esetben azt is, ha a férje félrelép vagy megüti). Ők, és a gyermekeik is tudnának mesélni arról, hogy mennyit lehet szenvedni egy ilyen családi körben, és mennyivel többet ér(t volna), ha a családtagok őszinte szeretetben felszínre hozták volna és megoldották volna a problémákat. Nem ritkán szembesülhetünk olyan állásponttal is, amely szerint egy ilyen családban felnövő gyermek inkább választotta volna azt, hogy a szülei elváljanak.

Mitől boldog egy párkapcsolat?

Ha két fél őszinte kíváncsisággal közelít egymás felé, valóban kész megismerni a másik mozgatórugóit és céljait, az már jó kiindulópont. Természetesen a hasonló értékrend és indíttatás is hasznos lehet (bár nem feltétel). A nyitottság, a gondolataink megosztásának készsége pedig állandó kommunikációs kapcsolat kialakítását teszi lehetővé. A folyamatosan megosztott érzésekre és gondolatokra épülhet az intimitás és a szexuális élet, és ha minden szinten egyformán jól „zsonglőrködünk”, akkor jó eséllyel elégedettnek érezhetjük magunkat.

Az erőszakmentes kommunikáció

Az egymás felé törekvés és folyamatos kommunikáció alapköve a tartós kapcsolatnak. Mégis gyakran előfordul, hogy egy hosszabb ideje együtt élő pár is olyan mértékű konfliktusba kerül, hogy hangos veszekedés lesz a vége. Mi az oka ennek? Ha a két fél szereti egymást, nem valószínű, hogy abból fakadnának az összeütközések, hogy rossz szándékkal közelednének egymás felé, de sokkal nagyobb a valószínűsége, hogy rosszul kommunikálnak és ennek következtében félreértik egymást.

Gyakori, hogy egy vita során a két fél ugyanazt akarja, de mivel a megfogalmazással egymás egoját vagy érzelmeit sértik, a konfrontáció mégis fennáll, néha oly mértékben, hogy veszélyezteti a tervek sikerét. Mindenkinek érdemes volna időt és energiát fordítani arra, hogy megtanulja az erőszakmentes kommunikáció nyelvezetét, amelynek célja a konszenzus, a közös megoldás és a harmónia elérése.

Hogyan kommunikáljunk erőszakmentesen?

Igyekezzünk kiszakadni a társadalom által képviselt elnyomó szemléletből, kerüljük egymás minősítését (jutalmazását és büntetését), ugyanakkor mély intuícióval igyekezzünk megérteni viselkedésének okát és értelmét. Legyünk kíváncsiak a társunk vágyaira, legyünk megértőek és készek szeretetet, figyelmet adni neki (lehet, hogy ezzel már meg is oldottuk a konfliktust). Fogadjuk el, ha konszenzus és/vagy megoldás születik, és engedjük el azt az igényt, hogy a másikon leverjük a rossz érzéseinket.

 

Fotó: © drubig-photo - Fotolia.com

 

Szerkeszt., 29.10.2015