Féltékenység - a szerelem betegsége?

Féltékenység - a szerelem betegsége?

1 | 2001 Hívások

A szerelmi és párkapcsolatok számtalan érzelmet tartogatnak számunkra, még akkor is, ha nem bizonyulnak életre szólónak. Ezek az érzelmek bizony gyakran nem csak pozitív előjellel vannak jelen a két fél életében, és nem is szabad azt elvárni, hogy egy kapcsolat csak fél méterrel a föld fölött járást biztosítson számunkra. Egy társas viszony feladata nem csak az, hogy biztonságot nyújtson, stabilizálja az életünket vagy erőforrásokat jelentsen a számunkra életünk dolgainak viteléhez, hanem arról is, hogy tanuljunk és formálódjunk. Szembesüljünk magunkkal, és a tapasztalataink révén lassan, de biztosan változzon a rálátásunk a világ dolgaira is.

 

Tudjuk-e azonosítani az érzelmeinket?

Az érettség egyik legfontosabb ismertetőjegye, hogy képesek vagyunk tisztába kerülni az érzelmeinkkel, így nem keverjük össze a vágyat vagy a kapaszkodást a szerelemmel, a birtokolni vágyást az egészséges féltékenységgel, a hatalmaskodást a gondoskodással.

A féltékenység legfőbb hátulütője, hogy ebből a szempontból óriási csapdát rejt. Vannak olyan magukat mélyen alábecsülő emberek, akik azt gondolják, hogy a szerelem együttjárója a féltékenység, és a párjuk nem is igazán becsüli őket, ha nem féltékeny. Vannak olyanok is, akik ugyan nem értenek vele egyet, de hagyják, hogy elhatalmasodjon rajtuk párjuk féltékenysége, ami az ő önbecsülésének hiányából ered. Ezekben az esetekben a féltékenység mögött másik érzelem húzódik meg: félelem, az önbizalom hiánya, bizonytalanság a kötődésekben, mélyen fekvő bizalmatlanság, önállótlanság, amely független a másik ember viselkedésétől.

 

Milyen alapja lehet a féltékenységnek?

A kutatások szerint a féltékenységnek két alapvető csoportja van, ezek közül az egyik inkább a nőkre, a másik inkább a férfiakra jellemző (ami nem jelenti azt, hogy ettől nincsenek eltérések). A testi féltékenység, azaz az attól való félelem, hogy a másik megcsal, inkább az erősebbik nemre jellemző. Ennek biológiai gyökere van, egészen pontosan onnan ered, hogy ha a nő szexuális viszonyba kerül valaki mással, annak az lehet az eredménye, hogy idegen géneket hoz a családi fészekbe, azaz prózaian megfogalmazva a családfőnek más „fiókáját” kell felnevelnie (ami persze nem biztos, hogy kiderül). Felmérések szerint erre okuk is van, hiszen óvatos becslések szerint a házasságban élő férfiak harminc százaléka - tudtával vagy anélkül - nem a saját gyermekét neveli.

Az érzelmi féltékenység a sokkal emocionálisabb beállítottságú nőkre jellemző inkább. Ez a féltékenység tulajdonképpen egy félelem attól, hogy a férfi, akit szeretünk, mást részesít a jóindulatában, felelősségtudatában, tettrekészségében. Ez részben érzelmi, részben biológiai alapú félelem. Ki ne vágyna arra, hogy a párja őt szeresse a legjobban a világon, hogy minden gondolata őkörülötte repkedjen? Ugyanakkor itt is közrejátszik a konok biológia: ha a férfi elfordul a nőtől, még öreg korában is alapíthat családot, de ha a nő egyedül marad (akár gyerek(ek)kel), rendkívül kiszolgáltatott helyzetbe kerül.

 

Egészséges a féltékenység, vagy betegség?

Tény, hogy a féltékenység a legszebben induló párkapcsolatot is képes megmérgezni, sőt tönkretenni, de jól tudjuk, hogy gyakran tragédiák előidézője is ez az érzelem. Bizonyos mértékig mondhatjuk egészségesnek, de általános érvényű az a megállapítás, hogy egy mély, őszinte és egymásba fonódáson alapuló párkapcsolatban mindenkinek feladata dolgoznia vele.

A patologikus féltékenység azonban már nem nevezhető normálisnak, már csak azért sem, mert az ébredő érzelmek nem egy embert, egy kapcsolatot vagy egy élményt reagálnak le, hanem belső mintákon és/vagy sérüléseken alapulnak. Az eltúlzott féltékenységet produkáló nő vagy férfi minden egyes kapcsolatában eljut odáig, hogy rémeket lát, fantáziál, eltorzít eseményeket, majd a saját viselkedésében is szélsőségesen reagál. A lelki folyamatokhoz értő szakember segítségével azonban ez az állapot orvosolható, hiszen a sérülést okozó élmény feldolgozása után helyreáll az értékrend, és elindulhatunk az egészséges fejlődés útján.

 

Photo: © Fotalia - iceteastock

Szerkeszt., 30.04.2015

Ehhez a cikkhez jelenleg nem tartozik hozzászólás.