A hűtlenség valódi okai..

A hűtlenség valódi okai..

0 | 1216 Hívások

A hűtlenség pszichológiája   

Ma már mindennek van pszichológiája. Van a fogyasztói döntéseknek, van a választói viselkedésnek, sőt, a konyhakertészetnek is.

Elvégre a hűtlenség nem egyetlen mozdulat, hanem igazából egy folyamat, miközben a hűtlen fél egy általában jól felismerhető kognitív sémán keresztül viszonyul a saját érzéseihez és döntéseihez, és ezek alapján cselekszik.

 

A hűtlenség típusai

A hűtlenség szó igazából nem fedi le a teljes kérdéskört, mert vannak, akik számára már az is hűtlenségnek számít, hogy ha a partnerüknek egy kósza gondolatként eszébe jut a hűtlenség maga, míg mások meg azt is elviselik, hogy ha a párjuknak hosszantartó viszonya van mellettük valakivel, de mondjuk minden este hazatér a „fészekbe”.

 

1. A titkos flörtök

A flört alapvető kelléke a férfi-nő társas kapcsolatoknak, akár futó ismeretségről van szó, akár például évtizedes kollegiális viszonyról. Két ember között mindig előfordulhatnak szikrák, csak hát ezeknek a közel 100%-ából sosem gyúlnak igazán tüzek.

Vannak, akik évődésként, vannak, akik szórakozásként, vannak, akik kapcsolataik alap kellékeként fogják fel a flörtöt, de a pszichológia szerint abban az esetben, ha ezek titkoltak az illető állandó társa előtt, akkor ez bizony már a megcsalás egy formája. A titkos flört kimerülhet egy szemezésben, egy bókban, de egy meghitt beszélgetésben is, és onnantól számít megcsalásnak, ha ennek tényét titkoljuk az állandó partner előtt.

 

2. Netes ismerkedés

Bizony megcsalásnak számít az, ha titokban ismerkedünk úgy a neten párkapcsolati vagy szexuális viszony szövögetése érdekében, hogy közben van partnerünk. Már maga a keresgélés, titkos csetelések, email váltások is megcsalásnak számítanak, a netszex meg aztán pláne.

 

3. A futó vagy egyéjszakás kalandok

A futó kalandokat általában az alkalom szüli. Létezik olyan vélekedés, miszerint aki nem akar elcsábulni, azt nem lehet elcsábítani, így a spontán alkalmak közbeni egymásba gabalyodás, még ha ittasan is, vagy egyéb más bódítószerrel „megtuningolva” történik, bizony már a rázós kategóriába tartozik. Különítsük el a flörtöt (1-es pont) a valódi megcsalástól, ami testi kapcsolattal jár, mégha klasszikusan szex nem is lesz belőle. Egy csók, egy ölelkezés, egy összebújás még fájóbb is lehet az otthon a fészket őrző pár számára, mint egy gyors menet a sikátorban, mert az érzelmi kitárulkozás mindig mélyebb, mint egy futó aktus. Akárhogy is ítéljük meg a dolgokat a saját mércénk szerint, ez már a megcsalásnak egy mély szintje.

 

4.) A tartós viszony

Mély testi-lelki elköteleződést, sőt, szerelmet is feltételező kapcsolat egy harmadik féllel, aki ugyebár nem a párunk, csak mondjuk a titkos szeretőnk. Mind közül ez a legsúlyosabb fajtája a megcsalásnak, de még ebből is lehet kiút.

 

Miért csinálják ezt egyesek?

Nagyon egyszerű lenne azt mondani, hogy azért lesz hűtlen valaki, mert otthon hiányzik nekik valami. De a kép mindig mindenkinél – és minden kapcsolatnál és a konkrét megcsalásnál is – egyedi. Nincs fekete vagy fehér, mert a kettő között milliónyi árnyalat lehet. Nagyon sok hűtlenkedőnek egyébként nem otthonról hiányzik valami, hanem önmagából, és ennek a hiánynak a konkrétumaival nincs tisztában. Ha arra a témára koncentrálunk, hogy otthon hiányzik valami, akkor nagyon gyorsan bejön a képbe az, hogy a megcsalt fél is felelős, de lássuk be, ezt ilyen egyszerűen nem lehet kijelenteni és nem is tisztességes rögtön a hűtlen fél háta mögé mutogatni.

Az okok még egyetlen esetnél is változatosak lehetnek, hiszen például egy tartós viszonyban nem azért marad benne egy ember, amiért belekezdett…

De ezekről a rejtélyekről majd egy következő cikkben még értekezünk!

 

 

Fotó: Adobe Stock / Goffkein

Szerkeszt., 08.05.2022