A jó párkapcsolatban is kell az egyedüllét

A jó párkapcsolatban is kell az egyedüllét

2 | 2229 Hívások

A jó párkapcsolatban is kell az egyedüllét

Az ember egyedül jön a világra és egyedül távozik. A kettő között közel egy évszázad telik el, amit együtt töltünk szívünk választottjával és a családunkkal. A család a legszentebb dolog, de néha kell egy kis töltés...

 

Ádám és Éva, Rómeó és Júlia, Bonnie és Clyde és még sorolhatnánk. Amióta a világ a világ, az ember társat keres magának nem csak biológiai értelemben a szaporodás miatt, hanem lelkileg is. Amikor végre megvan a nagy Ő, rózsaszín szemüvegen át látjuk a világot, de a szerelem gyakran múlandó. A jó párkapcsolat eseményekben gazdag, ugyanakkor tiszteletben tartja a magánszférát!

 

A jó párkapcsolat alapja

 

A jó párkapcsolat alapja a változás. Sokan tévedésből ezt más partnerekben keresik, miközben a megújulás kedvesünk oldalán sokkal nagyobb élménnyel jár. Változás lehet egy lakásfelújítás, egy utazás, egy mozi, egy kiskutya a háznál és gyakorlatilag bármi, ami hozzátesz a tegnaphoz. De fontos, hogy ne csak saját igényeinket erőltessük rá a másikra, hanem a másik fél kívánságaihoz is alkalmazkodjunk és mindkét fél örömét lelje az adott eseményben.

 

Minden jó párkapcsolat kapcsolat két emberből áll

 

Minden kapcsolatban szükségünk van egymás támogatására, de tudnunk kell érvényesülni hagyni a másikat. Mindannyiunknak vannak álmai, vágyai, esetleg céljai. Az önbizalomhiány és a depresszió jó táptalaja a válásnak. Ennek megelőzéséhez elengedhetetlen, hogy hasznosnak érezze magát az ember. Egy párkapcsolatban mindketten sokat tudnak tenni ezért, ha engedik és támogatják a másik fél céljainak elérését, vagy pusztán teret engednek annak kibontakozására.

 

Tiltott gyümölcs és konfliktuskezelés

 

A tiltott gyümölcs minden egyes nap, minden lehetséges helyzetben kísérti az embert. Legyen az egy harmadik személy, kocsma a haverokkal, vagy a mértéktelen vásárlás. Kapcsolatunkban mindig törekedni kell arra, hogy a problémákat megbeszéljük és kompromisszumokat kössünk. A legjobb kompromisszum, hogy minden, amiben lehet, együtt veszünk részt, de hagyunk levegőt a párunknak is, hiszen van az a közeg, amiben partnerünk már nem biztos, hogy jól érezné magát. Ilyen pl. egy osztálytalálkozó, vagy egy céges buli.

 

Mire való az egyedüllét a párkapcsolatban?

 

A párkapcsolatban az egyedüllét azt jelenti, hogy ki-ki elvonulhasson közös otthonunk saját kis ficakjába, ha egyedül akar lenni. Az egyedüllét alatt nagyon sok mindent lehet átgondolni. Nem feltétlenül a párkapcsolatot érintő problémákról van itt szó, de csak egy életünk van, mely felett egyedül mi rendelkezünk. Bármilyen döntéseket hozunk is az életben, soha nem szabad csak a partnerünkre támaszkodva élni az életünket, hiszen minden embernek tudnia kell a saját lábán is megállni. Az egyedüllét, amit a párkapcsolat megkíván, az ilyen fontos döntéseket tartja tiszteletben.

 

Miután kirepültek a gyerekek, vagy csak elérjük az ötödik X-et, egyre inkább éhezünk a társaságra, miközben nagyobb igény lesz arra is, hogy szabadon gondolkodhassunk a lakás valamelyik pontján a kis kuckónkban. 50 felett is próbáljunk meg minél változatosabban élni, de tartsuk tiszteletben a társunk, mi több, a gyermekeink magánszféráját!

 

 

 

Fotó: Adobe Stock / Syda Productions

Szerkeszt., 12.08.2021

Merlegelo
0 | 13.08.2021, 08:02

Egyetértve a megállapítások legtöbbjével, különösen az utolsó mondatokban foglaltak hiányozhatnak sokunknak.