A tökéletes Valentin-nap

A tökéletes Valentin-nap

6 | 1969 Hívások

Február közepén már teljes joggal elkezdhetjük várni a tavaszt. Igaz, ez az idei tél nem volt igazán hideg, mégis, a sok szürkeség, köd és eső ilyenkorra kimossa az emberből a melegséget és a nyitottságot. Talán pont azért találták azt ki, hogy a február közepi Valentin-nap egyfajta szigetet képezzen a kikelet felé vezető úton, és felkiáltójelként álljon előttünk: koncentrálj a szeretteidre, a szeretetre és a szerelemre!

 

Valentin és Bálint

 

A médiában és a közösségi oldalakon egyre erőteljesebb vitákat vált ki a Valentin-nap, illetve megünneplésének eszközei, körülményei. Sokan legyintenek rá, mert felszínes és csöpögős, mások azért zárkóznak el tőle, mert az elképzeléseik szerint nincs köze a magyar hagyományokhoz, megint mások már túlélési tanácsokat osztogatnak a szingliknek, akiket érthető módon megvisel ez az ünnep (meg az összes több is).

Megpróbálhatnánk igazságot tenni ebben az ellentmondásos véleményzivatarban, de nem tesszük. Több okunk is van erre. Egyrészt az ünnepek kellenek, fontosak, nem csak önmagukban, nem az ajándékozás és a nagy lakomák miatt, hanem azért, mert minden esetben valami fontos dologra hívják fel, irányítják rá a figyelmünket.

Másrészt a Bálint nap megünneplése igenis része a magyar hagyománynak, bár nem kifejezetten a szerelem/szerelmesek ünnepe. Szent Bálint – bár személyében ugyanaz, mint aki tőlünk nyugatabbra a törvény ellenében is összeeskette a szerelmeseket és saját kertjéből halmozta el őket virággal, továbbá a szerelmesek és fiatal házasok védőszentje volt – hazánkban a nyavajatörés ellen védett és az ég madarainak gondozására hívta fel az emberek figyelmét. Ezen a napon várták haza a vadgalambokat, és a kőmívesek ezen a napon könyörögtek azért, hogy a szent védje meg őket a magasból való leeséstől.

 

Szerelem, szeretet, romantika

 

Kevesen tudják, hogy Szent Bálint eredetileg nem a szerelmesek, hanem a romantika védőszentje. Így nem pusztán a szerelem által átitatott kapcsolatok érintettek ezen a napon, hanem minden más is amelynek köze lehet a romantikához, azaz a felfokozott érzelmekhez, a tiszta és szenvedélyes életérzéshez, a lemondó, csalódott, patetikus dekadenciához. Legyünk őszinték: minden emberi kapcsolat ide tömöríthető, ez alá a zászló alá.

Talán akkor vagyunk a legigazabbak ezen a napon, ha összességében is számot vetünk a rokoni, baráti, munkahelyi, szomszédi, iskolai, továbbá a jelenlegi, reménybeli, lezárt és bár múltbeli, mégis lezáratlanul sínylődő kapcsolatainkkal.

 

Rózsaszín köd és mély érzelmek

 

Az egyetlen, amellyel érdemes a Valentin-napon szembeszállni, az a felszínesség, a hamis, cukros boldogság-látszat. Mindenki lássa bele, illetve vegye ki a Valentin-napból azt, amit számára tartogat, és akkor ez a nap tökéletes lesz. Aki a szeretet ünnepét szeretné február 14-én ünnepelni, az vigye el kirándulni/korcsolyázni/moziba a családját, vagy látogassák meg együtt a dédnagymamát.

Aki a szerelem védőszentjére gondol, teljesítse a párja leghőbb vágyát, de ne kötelességtudatból, hanem belső indíttatásból. Nem az érték vagy ár a lényeg, hanem az, amire ő, illetve ők ketten vágynak. Könnyen lehet, hogy ez néhány zavartalan intim perc, egy romantikus séta vagy a régi fényképek közös megnézegetése.

Aki még csak várja a szerelmet, tegye ezt a napot a szerelemvárás szertartásává. Ne szomorkodjon, és ne a hiányait sorolgassa, hanem nyissa meg a szívét az újra és a változásra, hívja és várja a párját, ha kedve tartja, végezzen el ehhez az elképzelése szerinti vagy tanult szertartást, pozitív és szeretetteljes szerelemmágiát.

 

A tökéletesség terhe

 

Manapság minden téren a maximumot kell nyújtanunk: tökéletes munkaerő, feleség/férj, szerető, anya/apa, gyerek, barát/barátnő kell, hogy legyünk, és ebből következik, hogy minden megnyilvánulásunknak és minden ünnepünknek is tökéletesnek kell lennie. A szeretet/szerelem védőszentjének ünnepe éppen tökéletes alkalom lesz arra, hogy magunkat is megszeressük egy kicsit, és ahelyett, hogy minden tökéletes legyen, inkább arra törekedjünk, hogy mindannyian élvezzük azt.

Pont ez volna a lényeg: nem kell, hogy saját készítésű hatfogásos gyertyafényes vacsoraasztalt üljünk körül, ma inkább törődjünk többet a szerelmünkkel! Nem kell, hogy erőn felül látványos és/vagy romantikus helyre cipeljük egymást, ha otthon egy közös fürdés mindkettőnknek jobban esne. Nem kell drága dolgokkal bizonygatnunk a szerelmünket, ha tudunk olyan élményt is adni, amiből egyértelműen kiviláglik a szeretet felé való nyitottságunk és megbecsülésünk.

 

Fotó: © Jag_cz - Fotolia.com

Szerkeszt., 11.02.2016