Ne hagyja, hogy tönkretegye a kapcsolatát a klimax!

Ne hagyja, hogy tönkretegye a kapcsolatát a klimax!

1 | 547 Hívások

A klimaxon előbb-utóbb minden nő átesik egy bizonyos életkor felett. Van, akinél már a negyvenes éveiben elkezdődik a folyamat, és van, akinél akár hatvan éves korig is tarthat. Leggyakrabban azonban az ötvenes éveikben érkezik el a hölgyeknél az úgynevezett változókor ideje. A klimax időszaka akkor tekinthető lezárultnak, amikor az aktív menstruáció marad el véglegesen.

 

A klimax tünetei között a leggyakrabban a jellegzetes hőhullámokat, verejtékezést, gyakori fejfájást, illetve a hát- és gerincfájdalmakat szokták említeni a hölgyek, illetve előfordulhatnak még elalvási nehézségek is. Azok, akiknek már korábban is gondjuk volt a vérnyomásukkal és bizonyos hormonjaikkal, mindenképpen célszerű tájékoztatni a kezelőorvosukat a változókori folyamatok elindulásáról, hiszen lehet, hogy a terápia megváltoztatására, vagy esetleg csak gyakoribb ellenőrzésekre lesz szükség.

 

Létezik azonban még több olyan velejárója is a klimaxszal kapcsolatos változásoknak egy hölgy életében, amelyektől sokan már előre tartanak, sajnos, azt kell, hogy mondjuk, hogy nem teljesen alaptalanul. Tagadhatatlan, hogy a klimax után megváltozik a nőiességünkről alkotott elképzelésünk – bár ez nem feltétlenül jelent rosszat. Sok hölgy eshet mégis emiatt akár komolyabb depresszióba is, hiszen úgy gondolja, hogy a havi vérzés megszűnése miatt nem is érezheti igazán nőnek magát. Ez természetesen egy tévhit, hiszen a klimaxnak nagyon is megvan az értelme, nem véletlenül alakult így ez a folyamat az evolúció során. A klimaxnak jól meghatározott szerepe van nem csak az egyéni életciklusban, de a társadalomban elfoglalt helyünk szerint is. A klimax után valójában a hölgyekre nem úgy tekint sem a természet, sem a társadalom, mint aki elvesztett valamit. A klimax annyit jelent csupán, hogy a – remélhetőleg a szülőségben már eléggé tapasztalt – hölgy immár átadhatja a saját tudását és megfigyeléseit a következő generációnak anélkül, hogy a rendszeres havi fájdalmak, görcsök és kínlódások ebben megzavarnák.

 

Másik gyakori tévhit a klimaxszal kapcsolatosan, hogy a menstruáció elmaradása miatt megszűnik az aktív szexuális élet, pontosabban a szexuális öröm. A tapasztalat azonban ezt is meg tudja cáfolni. A klimax által okozott leggyakoribb ilyen típusú probléma, a hüvely szárazsága és elvékonyodása ma már több különböző módszerrel, például síkosítóval, vagy kimondottan erre a célra kapható tablettával is orvosolható. Maga az a tény pedig, hogy nem kell folyton aggódni, hogy esetleg nem kívánt terhesség lesz a szexuális együttlét eredménye, még javíthat is a hangulatunkon, hajlandóságunkon. Így akár oldottabbak is lehetünk, emiatt pedig akár nagyobb örömöt is okozhatunk egymásnak.

A klimax tehát nem feltétlenül egy szomorú esemény. Csupán egy korszakhatár, mint még annyi másik az életben. Egy új korszak kezdete, amikor is új életcéljaink is lehetnek, és akár új örömöket is találhatunk. Érdemes tehát élvezni ezt az időszakát is az életünknek, hiszen még számtalan kellemes meglepetést is tartogathat!

 

 

Fotó: © highwaystarz - Fotolia.com

Szerkeszt., 31.05.2018

Ehhez a cikkhez jelenleg nem tartozik hozzászólás.