Érzelmi kommunikáció a párkapcsolatban

Érzelmi kommunikáció a párkapcsolatban

2 | 1399 Hívások

Születésünk óta kommunikálunk, sőt, vannak, akik azt vallják, hogy már az anyukánk pocakjában is gyakoroltuk ezt a képességünket.

 

Mindannyian folyamatosan interakcióban vagyunk a világgal: reagálunk a külső hatásokra és megpróbáljuk befolyásolni is azokat. Jeleket hagyunk magunk körül magunkról, még akkor is, ha ezeknek nincs a fizikai térben konkrét látszatja. Hatunk embertársainkra is, és ebben a leghatékonyabb módszerünk a kommunikáció.

A legtöbbet és legintenzívebben természetesen azokkal kommunikálunk, akik szorosan kötődnek hozzánk, így a párunkkal is.

 

Mit jelent az érzelmi kommunikáció?

Az érzelmi kommunikáció alapja, hogy sokkal inkább az érzéseinkre fókuszál, mintsem a szavakra. Pontosabban az érzéseinkből indul ki, nem a szavak puszta formálásából.

 

Az érzelmi kommunikáció azt jelenti, hogy megnyitjuk az érzéseinket a partnerünk felé és őszintén beszélünk arról, hogy mi zajlik az érzelmeink és a gondolataink világában. Nagyon fontos, hogy a kommunikáció mindkét irányban, oda-vissza történjen, tehát áramlás legyen inkább, ne pedig egyszerű közlés, kinyilatkoztatás. Így a partnerünk nemcsak megérti, hogy miért vagyunk szomorúak, boldogok vagy dühösek, de be is vonódik az érzelmeinkbe és mi is az övéibe.

 

Az érzelmi kommunikáció haszna

Az érzelmi kommunikáció segít elkerülni a félreértéseket és a konfliktusokat a kapcsolatunkban. Ha megfelelően kommunikálunk, a partnerünk biztonságban érzi magát, és soha nem érzi majd úgy, hogy veszélybe kerülne érzelmileg. Az érzelmi kommunikáció segít a problémák megoldásában is, mivel lehetővé teszi, hogy a partnerünk megértse, hogy miért érzünk úgy, ahogy éppen érzünk. Ez akkor a legüdvösebb, ha oda-vissza történik.

Ha feltárjuk egy másik ember előtt az érzéseinket, az olyan, mintha meztelenre vetkőztetnénk előtte a lelkünket: ez olyan szintű bizalmi viszony, amire a legtöbben csak vágyakoznak, de el soha nem érik.

Az érdekesség az, hogy ha ennyire pőrére vetkőzünk a szeretteink előtt, akkor még erősebbé válik a kötelék köztünk, és jó példával is elől járunk a hozzánk legközelebb állók előtt.

Empátia és metakommunikáció a párkapcsolati mindennapokban

Az érzelmi kommunikáció magában foglalja az empátiát is. Az empátia azt jelenti, hogy észrevesszük mások érzéseit és megértjük a helyzetüket.

Az empátia segít abban, hogy megnyerjük a partnerünk bizalmát, és azt üzenjük neki, hogy figyelünk rá és törődünk vele.

Az érzelmi kommunikáció azonban nemcsak magáról a beszélgetésről szól. Az érzelmi kommunikációnak egy fontos eleme a testbeszéd, vagyis a metakommunikáció is.

A testbeszéd segít abban, hogy a partnerünk megérthesse az érzéseinket még akkor is, ha nem mondjuk ki őket hangosan. A testbeszéd megerősíti továbbá az elhangzott szavak üzenetét is.

 

Az érzelmi kommunikáció tehát alapvető fontosságú egy párkapcsolatban. Ahhoz, hogy a kapcsolatunk szilárdan álljon, elengedhetetlen, hogy nyitottak, őszinték és figyelmesek legyünk a partnerünkkel szemben.

Ha tudunk az érzelmekről és gondolatokról őszintén beszélni, akkor sokkal több esély van arra, hogy a kapcsolatunk erős és mindkét fél számára boldog legyen.

 

 

 

Fotó: Adobe Stock / Fizkes

 

Szerkeszt., 14.06.2023