Hogyan ismerjük fel a narcisztikus személyiségzavart?

Hogyan ismerjük fel a narcisztikus személyiségzavart?

2 | 570 Hívások

Hogyan ismerjük fel a narcisztikus személyiségzavart a partnerünknél?

A narcisztikus személyiségzavarról ma egyre többet olvasunk és hallunk, ez örömtelinek mondható.

Jó, hogy egyre többen lesznek tudatosak azzal kapcsolatban, hogy lehet, hogy a párkapcsolati gondjaik akár egy narcisztikus személyiségzavarra, akár bármilyen más pszichológiai vagy pszichiátriai segítséget igénylő problémára vezethetők vissza.

Szeretnénk azonban már a cikkünk elején leszögezni, hogy bár adhatunk néhány támpontot és jó is az, ha felismerni véljük a helyzetet, a nárcisztikus személyiségzavar egy olyan, sajnos sokszor súlyos probléma, amikor elengedhetetlen a szakszerű segítség.

Gyakran előfordul, hogy ezek az emberek nem hajlandóak elfogadni a szaksegítséget, ekkor is fontos azonban, hogy tudjuk, meddig tudunk elmenni még biztonságosan a segítés terén úgy, hogy mi magunk ne sérüljünk!

Ekkor lehet érdemes tehát gyanakodni arra, hogy narcisztikus személyiségzavarral állunk szemben:

 

Tökéletesnek hiszi magát

A köznyelv is tudja, hogy a narcisztikus önző, beképzelt, magának való. Nem túlzás azt állítani, hogy mindenhatónak képzeli magát.

Úgy gondolja, tökéletes, ezért mindenkinek kötelessége úgy gondolkodni, ahogyan ő és azt csinálni, amit ő szeretne. Nála nincsenek vélemények, nézőpontok: ő képviseli az abszolút igazságot, amihez mindenki más köteles alkalmazkodni.

Mindig neki van tehát igaza, soha semmit nem fog másképp gondolni, esetleg csak színleli ezt akkor, amikor manipulálni akar bennünket. Óvakodjunk a narcisztikus vezetőktől, ahogy csak tudunk!

 

Kihasznál

Egy narcisztikus ennek megfelelően elvárja a tökéletes engedelmességet, tehát gyakorlatilag maximálisan kihasznál másokat. Ha ő azt mondja, hogy ugorjunk be abba a bizonyos kútba, akkor azt ő tényleg el is várja, hogy mi bizony beleugorjunk, mégpedig a legszélesebb mosolyunk kíséretében.

Ez a legrosszabb rész egy párkapcsolat szempontjából, hiszen egy narcisztikus partner mellett egy ténylegesen bántalmazó kapcsolatba kerülhetünk. Amennyiben a partnerünk egyszer is kezet emel ránk, ha nem úgy csinálunk valamit, ahogyan ő gondolja, nyomjuk meg azt a bizonyos pánikgombot!

 

Nem kér bocsánatot

Egy narcisztikus soha nem fogja elismerni, ha hibázott, bocsánatot kérni pedig csak akkor fog, amikor ettől valamilyen érdeke beteljesülését véli. Tehát, igazából sohasem bánja meg a bűneit, hiszen úgy véli, nincsenek is neki. Bármit megtehet.

Üthet, vághat, az asztalra csaphat, becsmérelheti az ételt, a lakást, a külsőnket, a legszemélyesebb érzéseinkbe is beletiporhat.

Sőt, ezt szándékosan csinálja, hiszen tudja, hogy így meggyengülünk, az ő hatalma pedig tovább erősödik felettünk. Ez pedig az, ami mindenek felett motiválja: uralkodni másokon és hatalmat szerezni lehetőleg mindenki felett, bármi áron.

 

A narcisztikus ember tehát kegyetlen.

Mielőtt azonban elítélnénk, tudunk kell, hogy ez, ha nem is betegség, de egy pszichiátriai probléma. Kezelést, segítséget igényel. Ezek az emberek szenvednek, gyakran maguk is sérültek, küszködnek, nem tudnak megfelelően kapcsolódni, nem tudják jól kimutatni az érzelmeiket.

 

Segítségre szorulnak!

Ha azonban eldurvul nálunk a helyzet és esetleg kezet emelne ránk, azonnal kongassuk meg a vészharangot! Még jót is teszünk neki azzal, ha ultimátumot adunk elé: vagy hajlandó lesz kezeltetni magát, vagy pedig rólunk kell lemondania…

Siessünk, amíg nem késő!

 

 

Photó: Adobe_Stock/iridi66

Szerkeszt., 22.10.2020

Ehhez a cikkhez jelenleg nem tartozik hozzászólás.