Intimitás felsőfokon – számít a kor?

Intimitás felsőfokon – számít a kor?

2 | 540 Hívások

Intimitás felsőfokon – számít a kor?

Az intimitásról sokan úgy vélekednek, hogy korhoz kötött. Mai, teljesítménykényszeres világunkban így talán azon görcsölhetünk, hogy vajon elég jók leszünk-e a szívünk választottjának, vajon meg lesz-e elégedve a teljesítményünkkel.

 

Miért ne foglalkozzunk teljesítménykényszerrel?

 

Amikor azt halljuk valakitől, hogy intimitásra vágyik, akkor hajlamosak lehetünk kizárólag a lepedőakrobatikára, az ágyban nyújtott teljesítményre gondolni, pedig ez nem teljesen igaz. Kétségtelen, hogy érdemes erről is beszélgetni és esetlegesen egymáshoz igazítani az elképzeléseinket, az azonban többnyire teljesen biztos, legyen szó akár férfiről, akár nőről, hogy nem kizárólag a szexuális teljesítmény fontos egy kapcsolatban – hiszen érző lények vagyunk: emberek, nem pedig robotok. A társkeresés legfőbb okait olvasva meg is lepődnénk. Tapasztalataink alapján a társkereső emberek leginkább magára a társra, társaságra vágynak, illetve a társkeresés legfontosabb szempontjai közé szokott tartozni a szeretet, megértés, figyelem, törődés, odafordulás és hasonló, inkább emberi dolgok. Túlzás nélkül állíthatjuk, személyes tapasztalataink alapján, hogy a legtöbb ember inkább szeretetre vágyik. Bár ehhez nyilván hozzátartozik az intimitás és a szexualitás is, mégis ezzel kapcsolatban a tűréshatáruk sokkal nagyobb, mint gondolnánk.

 

Miért nem számít a kor?

 

Az életkor előrehaladtával egyre érettebbek leszünk, egyre inkább elkezdünk az igazán fontos dolgok felé fordulni. A szeretet, elfogadás, figyelem és törődés talán csak hangzatos, pátoszos szavaknak tűnhetnek, mégis ezek lesznek azok a dolgok, amelyekre egyre inkább szükségünk lesz – vagyis inkább csak egyre jobban ki merjük ezt mondani, hiszen ez minden korban így van igazából. Az intimitás minden életkorban javítható, nem feltétlenül csak a biológiai teljesítmény szükséges hozzá. Egy figyelmes, érett, szerető kapcsolatban könnyen megtanulhatjuk, mire van szüksége a másiknak és hogyan tudnánk azt neki megadni. Nagyon fontos a kommunikáció, hogy merjünk egymással beszélni, merjük kifejezni a vágyainkat, hiszen így sokkal közelebb kerülhetünk a másikhoz! Ne féljük irányítani a másikat és megmutatni mit, hogyan szeretünk! Ehhez szinte semmi más nem szükséges, mint némi odafigyelés, törődés és jóindulat. Ilyen apró-cseprőnek látszó, mégis rengeteget számító „trükkökkel” elérhetjük, hogy az intimitás tényleg felsőfokú legyen, azaz jobban érezzük magunkat, jobban élvezzük az érzelmi és szexuális életünket, mint akár életünk bármelyik, korábbi szakaszában!

 

Ne csüggedjünk!

 

Ne féljünk beszélni az intimitásról, szexualitásról és ki is mutatni a vágyainkat odafigyelve, tanítva a másikat! Empátiával, odafigyeléssel, szeretettel, türelemmel, no és persze idővel elérhetjük, hogy az érzelmi-szexuális életünk idősebb korunkra tényleg jobb legyen, mint valaha! Ráadásul már a társadalom elvárásai is kevésbé feszítenek talán bennünket ebben a korban, így minden adott ahhoz, hogy az intimitás valóban felsőfokon, felszabadultan, boldogan, önfeledten történjen.

Ne aggódjon tehát, kezdeményezzen bátran, hiszen az életkorral járó bölcsesség és figyelem sokkal többet jelent, mint az a fránya biológiai teljesítmény! Nemcsak a suhancoké a világ, hanem bizony ötven felett is csodálatos új életet kezdhetünk minden szempontból.

 

 

Fotó: adobe_stock/Jakobchuk Olena

Szerkeszt., 22.05.2020

Ehhez a cikkhez jelenleg nem tartozik hozzászólás.