Etikus-e egyszerre több vasat tartani a tűzbe?

Etikus-e egyszerre több vasat tartani a tűzbe?

5 | 4974 Hívások

Etikus-e egyszerre több vasat tartani a tűzbe?

 

Amikor végre rászánjuk magunkat arra, hogy bevetjük magunkat a társkeresés végtelen óceánjába, gyakran találkozhatunk azzal a helyzettel, hogy egyszerre többen is szimpatikusak lennének.

De vajon hol van ebben a kérdésben a becsületesség, az etikusság határa? Mennyire vagyunk korrektek az egyik jelölttel szemben akkor, ha pár napon belül egy másik reménybeli partnerrel is találkozni fogunk? Mit ígérhetünk, mit mondhatunk, mit tehetünk meg és mit nem egy ilyen helyzetben, ha maximálisan korrektek és etikusak szeretnénk maradni?

Mutatjuk!

Találkozhatunk-e párhuzamosan több emberrel?

Az első alkalmakon még rendben van, ha több emberrel is találkozunk. Gondoljunk csak a villámrandi-jelenségre, vagy akár a középkori lovagokra. Teljesen természetes ugyanis, még ha szomorú is az a jelenség, hogy az interneten keresztül valaki nagyon szimpatikusnak bizonyul, mégis élőben nincsen meg az a bizonyos kémia.

Mennyi esélyt adjunk egy partnernek?

Az első személyes találkozás mindenképpen egy kisebb sokkhatás, akár pozitív, akár negatív eredménnyel is zárul. Mi ezért azt javasoljuk, hogy akkor is érdemes legalább kétszer-háromszor találkozni egy olyan partnerrel, aki a világhálón keresztül nagyon elnyerte a tetszésünket, ha elsőre nem vagyunk biztosak benne, tetszik-e nekünk a külseje. Mindenkinek lehet egy rosszabb napja, rosszabb hangulata, de lehet az is, hogy csak nem készült fel kellőképpen az eseményre, esetleg nagyon izgult, zavarban volt: nem tudta, mit mondjon, hogyan mondjon. Nyilván ez csak abban az esetben érvényes, ha egyébként nem iszonyodunk tőle kimondottan, vagy esetleg nem lódított valamilyen alapvető dologról a külsejével kapcsolatosan. Eközben persze éppenséggel nem lehetetlen, hogy másokkal is találkozunk, már, ha érdemesre méltónak tituláljuk őket erre persze.

Kell-e titkolóznunk ebben a helyzetben?

Szerintünk nem érdemes elfedni az igazságot. Mindannyian tudjuk, hogy regisztráltunk egy társkereső oldalra, ahol pedig előállhat ez a helyzet – ezzel tisztában van mindenki, amikor kitölti a bemutatkozó oldalát. Nyilván a randevúk első, kezdeti szakaszában érvényes ez. Ha tehát valaki rákérdez, megmondhatjuk, hogy találkozunk másokkal is – ez még nem megcsalás, hiszen még senkivel sem jött létre a partnerkapcsolat, nem ígértünk semmit egymásnak, nem történt semmilyen elköteleződés.

Szükséges-e jelezni a döntésünket?

Néhány randevú után persze illik választani, és nem áltatni tovább azokat a pórul járt jelentkezőket, akik most sajnos kiestek a rostán. Ez így korrekt és etikus mindenkivel szemben. Akiket nem választottunk, ők kereshetnek maguknak más valakit, nem tartoznak nekünk semmivel. Engedjük el őket az útjukra, ne láncoljuk magunkhoz feleslegesen!

A párválasztás legelső időszakában, azaz az első pár randevú erejéig tehát még beleférhet az, hogy egymással párhuzamosan több jelölttel is találkozunk, főleg, ha ez egyben azt is jelenti, hogy egy-egy embernek hajlandók vagyunk több esélyt is adni. Néhány randevú, ha úgy tetszik, a próbaidőt is jelentheti, ez után viszont illik dönteni, és természetesen a döntésünket mindenkivel közölni is. Így mindenki nyugodt lelkiismerettel mehet tovább a maga útján.

 

 

 

Fotó: www.fotolia/pathdoc

Szerkeszt., 23.05.2019