Hogyan keltsünk pozitív első benyomást?

Hogyan keltsünk pozitív első benyomást?

5 | 2692 Hívások

Amikor egy addig ismeretlen emberrel találkozunk, természetes, ha mindkettőnk akaratlanul is ítéletet fogalmaz meg magában a másikról, már az első néhány perc során. Az, hogy mi az első gondolatunk egy most megismert embertársunkkal kapcsolatban, számos tényező függvénye. Nemcsak egy lehetséges párkapcsolat esetén - például első randevún –, hanem egy üzleti találkozón vagy egy társasági rendezvényen is fontos, hogy jó benyomást tegyünk embertársainkra. Ha pozitív hatást szeretnénk kiváltani valakiből, érdemes megfogadnunk az alábbi tanácsokat.

 

Pozitív hozzáállás

Jelentősen befolyásolja a másik rólunk alkotott véleményét, hogyan viszonyulunk hozzá, és hogyan cselekszünk. Legyünk barátságosak, mosolyogjunk; mutassuk személyiségünk pozitív oldalát, így a másiknak is kellemesebb perceket szerezhetünk. Ne kezdjük az első beszélgetést panaszkodással, legyen szó akár az időjárásról, akár a közlekedésről, akár munkahelyi vagy magánéleti problémáinkról; ezek ugyanis könnyen negatív benyomást kelthetnek.

 

Magabiztosság

Egy magabiztos emberrel sokkal inkább szeretnénk közelebbről is megismerkedni, és szívesen vagyunk a társaságában. A létezésükért is elnézést kérő típusú emberek viszont lehangolnak és elkedvtelenítenek, így őket inkább elkerüljük. Társalgás közben nézzünk a másik szemébe, beszéljünk érthetően, megfelelő hangerővel és magabiztosan. Mutassuk meg, hogy valóban érdekel a beszélgetés, és figyelünk is arra, amit a másik mond, nemcsak a saját véleményünk kifejezésére törekszünk.

 

Testbeszéd

Ügyeljünk a testbeszédünkre: ez is sugározzon magabiztosságot - egy rendezvényen például álljunk a terem közepére, ne pedig a fal mellé vagy egy sarokba. Beszélgetés közben ne fonjuk össze a karunkat; testtartásunk legyen laza, nézzünk a másik szemébe, és fordítsuk felé a testünket. Azonban ne essünk át a ló túloldalára se: ne lépjünk túl közel a másikhoz, és ne legyünk tolakodóak.

 

Téma

Egy ismeretlennel ne kezdjünk el azonnal a magánéletünkről beszélni: általános témákat említsünk. Kérdezzük meg tőle, hogy van, hogy tetszik neki az adott rendezvény/film/festmény/hely/stb. Ha hosszú percekig beszélünk saját magunkról, könnyen untathatjuk vele a másikat, aki érthetően azt érzi majd, rá nem vagyunk kíváncsiak. Eleinte inkább kérdezzünk, ne folytassunk monológot. Természetesen ne essünk át a ló másik oldalára sem; ne tartsunk kihallgatást, biztosítsunk lehetőséget a másiknak is arra, hogy kérdezzen, és ne adjunk egyszavas válaszokat a kérdéseire.

 

Hallgatás

Senki sem szereti azokat az embereket, akik nem figyelnek arra, mit mond a másik. Nem reagálnak a gondolataira; sőt, akár végig sem hallgatják, hanem folyamatosan félbeszakítják, hogy felvázolhassák saját álláspontjukat. Az értő hallgatás jóval többet jelent annál, mint hogy nem beszélünk addig, amíg a másik nem csukta be a száját. Éreztessük partnerünkkel, hogy figyelünk arra, amit mond: bólogassunk, kérdezzünk vissza, foglaljuk össze pár szóban, amit hallottunk - ezzel megbizonyosodhatunk róla, hogy valóban jól értettük.

 

Megjelenés

"Ne ítélj külsőre!" - halljuk úton-útfélen, pedig az ember külseje valójában belső tulajdonságaira is utalhat. Természetesen nem az olyan külsőségekre gondolunk, mint hogy valakinek túl nagy a füle vagy kevésbé vonzó formájú az orra. Ha viszont az illető képtelen az alkalomhoz illően öltözni, ápolatlan, piszkos, kellemetlen szagot áraszt, vagy épp túl sok parfümöt visel, könnyen kelthet rossz benyomást másokban. Ne viseljünk az alakunknak, a korunknak vagy az adott eseménynek nem megfelelő ruhát, illetve öltözékünk ne legyen túl feltűnő, szakadt vagy gyűrött.

 

Ha megfogadjuk a fentieket, könnyebben alakíthatunk ki pozitív első benyomást a frissen megismert potenciális partnerben, ügyfélben, leendő munkáltatóban vagy barátban; és a másik sokkal szívesen találkozik majd velünk legközelebb is.

 

Foto: © macrovector - Fotolia.com

Szerkeszt., 18.09.2014