Az önismeret szerepe a társtalálásban

Az önismeret szerepe a társtalálásban

4 | 713 Hívások

Az önismeret szerepe a társtalálásban

Mint ahogy a párkapcsolatokban, úgy a társtalálás során is fontos az, hogy ismerjük saját magunkat, hibáinkat és korlátainkat, no meg persze a pozitív tulajdonságainkat is.Amellett, hogy fel kell mérnünk azt, hogy az adott jelölttel, érdeklődővel hasonló társadalmi környezetből jövünk, közel hasonló a végzettségünk, passzol a stílusunk.

Persze sokan azt mondják, hogy az ellentétek vonzzák egymás, de be kell, hogy valljuk magunknak, hogy ez általában csak rendkívüli esetben működik hosszútávon.

Az egyik konfliktusforrás az eltérő társadalmi környezet. Ez akár adódhat abból, hogy valaki falusi vagy városi, de úgy is nézhetjük, hogy sokkal szegényebb vagy sokkal gazdagabb környezetből származik, mint a másik fél. Az iskolázottság is sokat nyom a latba. Hiszen kevés esetben működőképes hosszútávon egy egyetemi docens és egy szakiskolát végzett személy párkapcsolata. Ezek az emberek az egymás „világában” nem érzik jól magukat. Tehát vagy keresnek egy köztes megoldást, vagy az egyikük értékrendje sérülni fog, vagy olyan deformációt szenved, aminek következtében az egyén személyisége jelentősen meg fog változni. S lássuk be, ez hosszú távon nem jó, hiszen a párunk abba a személyiségbe szeretett bele, akik az eredeti énünkből sugárzott.

Játsszunk nyílt kártyákkal, semmiképpen ne játsszuk meg magunkat a másik előtt, mert nem érdemes, előbb-utóbb úgyis rájön, hogy amit mutattunk, az nem az igazi énünk.

Mindenképpen fontos az önismeret nemcsak a párkapcsolatban, hanem már a párkeresés során is.Ha tudjuk magunkról, hogy pörgősek vagyunk, minden lében kanál elven működünk, akkor nem ajánlott olyannal kezdenünk, aki szívesebben üldögél otthon a televízió előtt. Természetesen ez fordítva is igaz, ha szívesen vagyunk otthon egy jó könyv társaságában, vagy esetleg a természet lágy ölén töltjük szívesen az időnket, akkor ne nagyon kacérkodjunk olyan párjelölttel, akinek az élete a bulizás. Kivéve akkor, ha szeretnénk egy kicsit az életünket felpörgetni. De valószínűleg hosszútávon előbb-utóbb vissza szeretnénk térni a saját megszokott életformánkhoz, amit a másik nem biztos, hogy fog tolerálni számunkra. Tehát mindenképpen átgondolandó, hogy hosszútávon megéri-e ez a kitérés a megszokott életünkből. Érdemes ezért hasonló beállítottságú és érdeklődési körű párjelöltek között keresgélni.

A másik fontos kérdés, hogy mennyire vagyunk erős egyéniségek. Két gyengébb, könnyebben alkalmazkodó egyéniség jól meg fog egymás mellett férni. Egy gyengébb és egy erősebb is jól el lesz egymással, hiszen az egyik lesz dominánsabb. Viszont két erős egyéniség esetében igencsak olaszossá tud válni a kapcsolat, ha konfliktushelyzetre kerül sor.

Ha tudjuk tolerálni a másik erős egyéniségét, akkor vágjunk bele a kapcsolatba, de ha nem bírjuk elviselni, hogy valaki uralkodni akar rajtunk, akkor tartsuk távol magunkat az ilyen személyiségektől.

De akármilyen társat választunk magunknak, semmiképpen ne adjuk fel a személyiségünket, szerezzünk érvényt a saját véleményünknek és elképzeléseinknek, mert ha mindig és minden körülmények között engedünk a másiknak, akkor hosszútávon kedvetlenné, elfásulttá válunk és elvesztjük a boldogságba vetett hitünket.

 

 

Fotó: Adobe_Stock

 

 

 

 

Szerkeszt., 03.09.2020