Profilkép: többet mond minden szónál!

Profilkép: többet mond minden szónál!

3 | 1940 Hívások

Korábban többször írtunk már az online társkeresés menetéről, technikáiról. Körbejártuk, hogy mit kell tenni azért, hogy mind a mi keresésünk hatékony legyen, mind mások könnyen rátaláljanak a mi adatlapunkra. Akkor szó volt arról a dilemmáról is, hogy mennyi adatot adjunk meg, hogy ne is kerüljünk kiszolgáltatott helyzetbe, de potenciális partnereink számára megadjuk a lehetőséget, hogy olyan mértékben megismerjenek, hogy egy “teljes képet” tudjanak alkotni rólunk.

 

A kitöltött adatlap azonnal felhívja magára a figyelmet!

 

Az adatlap egyfajta szűrőt jelent a regisztrálók szempontjából. Sok online társkereső megad egy bizonyos mértéket, amennyire kötelező kitölteni a rólunk szóló információk rubrikáit. Igazuk is van, hiszen minél többet tudhatnak meg rólunk a böngészők, annál könnyebben tudnak dönteni, hogy megkeressenek-e, ugyanakkor csak az vág neki a regisztráció kissé hosszadalmasabb procedúrájának, aki komolyan gondolja, hogy akarja, hogy rátaláljanak.

Hasonló a helyzet az online profil fotó feltöltésével is: vitathatatlan, hogy vannak olyan keresők, akiknek napjainkban sem könnyű hozzájutni egy digitális formátumban létező arcképhez, de akinek fontos a cél, az előbb-utóbb el tudja intézni (ha internetezni tud, onnan már csak egy lépés a fotó).

 

Egy kép többet mond ezer szónál..

 

Van, aki a felkerülő fotójával rögtön „villantani” akar. Ennek a törekvésnek sokszor az az eredménye, hogy vagy olyan mértékben előkészített vagy utólag módosított fotót tesz fel, amin szinte alig lehet felismerni, vagy esetleg nagyon régen készültet, amelyen sokkal fiatalabb mint most. Mind a kettő értelmetlen, hiszen ha olyan dologgal akarjuk felhívni a figyelmet magunkra, ami nincs a birtokunkban, milyen alapon várjuk el, hogy a másik elfogadjon és kedveljen olyannak, amilyenek valójában vagyunk?

Sajnos elég masszív trend, hogy a regisztrálók egyáltalán nem tesznek fel magukról képet. Számos oka lehet ennek – technikai háttér vagy hozzáértés hiánya, szégyellősek vagyunk, nem akarjuk, hogy felismerjenek (bár a képet privátként is be lehet állítani) stb. – de ha így teszünk, mindenképpen tudnunk kell, hogy hátrányba kerülünk azokkal szemben, akik tesznek fel képet, sőt, a fotó nélküli adatlapokat legtöbbször a társkeresők meg sem nézik.  

Sokakat az hoz zavarba, hogy túlzott jelentőséget tulajdonítanak a kép minőségének, és annak hogy néznek ki rajta. Jobb, ha ezzel nem gördítünk akadályt a képfeltöltés elé, mert nem tudhatjuk, hogy kit mi fog meg egy fotón. Elég, ha jól látható az arc és természetes a fotó, a többit pedig bízzuk a többi rólunk szóló információra és a későbbi beszélgetésekre.

 

Miért baj, ha nincs fotó?

 

Természetesen elfogadható, ha valaki olyan élethelyzetben van, hogy nem fedheti fel a kilétét vagy nem tehet közzé online olyan adatokat, amiből egyértelműen azonosítható volna. Ha ilyen helyzetben vagyunk, akkor azonban érdemes elgondolkodni azon, hogy valóban az online társkeresése-e a nekünk való eszköz. Ha az ember elkezd használni egy internetes adatbázist – legyen az bármilyen hirdetéseket gyűjtő felület – el akarja képzelni, azt, amiről olvas. Sokan aszerint szelektálnak pl. ingatlanos oldalakon is, hogy van-e fotó, és csak azokat a hirdetéseket nézik meg, amelyekhez van (legtöbbször van olyan opció is a társkereső oldalakon, hogy „csak fényképes hirdetéseket”).

Mondhatjuk erre, hogy az ember nem ház vagy lakás, de tegyük a szívünkre a kezünket! Kinek nem számít, hogy néz ki a párja: egyátalán szimpatikus-e, vonzó-e, ápolt-e, vagy éppen elfogadható-e számunkra a stílusa? Ha mégis úgy döntünk, hogy nem teszünk fel publikus képet, akkor van rá mód hogy a képet “privátként” állítsuk be hogy a fotókat csak az oldal regisztrált tagjai nézhessék meg.

 

 

 

Fotó: www.fotolia.com/missty

Szerkeszt., 04.10.2018