10 tipp a sikeres profilfotóhoz

10 tipp a sikeres profilfotóhoz

4 | 2720 Hívások

Az 50plusz-klubon sok profilképről elmondható, hogy egyszerűen tökéletesek, és a büszke tulajdonosok ennek köszönhetően nagy népszerűséget is élveznek az ellenkező nemű tagok körében. Sajnos azonban sok profil még mindig fotó nélkül szerepel a rendszerben. Másoknak ugyan van egy beállított fotójuk, de az vagy nem jó minőségű, vagy az arckifejezésük nem túl bizalomgerjesztő. Ennek gyakran az az eredménye, hogy az aktuális tag kedvezőtlen színben tünteti fel saját magát. Annak érdekében, hogy ez ne így legyen, megosztunk önnel néhány alapvető tanácsot.

Elöljáróban jegyezze meg: Egy jó profilkép akár 800%-kal is növeli annak az esélyét, hogy levelet írnak önnek. A profilkép döntő hatással van az online társ-, és barátkeresés sikerére.

 

Alapvető információk a képről

Egy profilkép esetében az arc, ami igazán számít. Alapvető, hogy jól kivehető legyen. Mivel a kép a honlapon nagyon kis méretben látható, nem ajánlott egy teljes alakos fotót választani profilkép gyanánt. A legjobb az, ha az arcát profilból, azaz szemből, és a lehető legközelebbről fotózza. A szemből való fotózásnak egy másik előnye, hogy könnyen elkészíthető, és sokkal nyíltabbnak tűnik rajta, mintha például oldalról fotóztatná az arcát.

Egy olyan képen, amit a késő esti órákban, vagy egy bárban készített, nem lesz elég friss és élénk az arca. Egy profilfotó esetében fontos, hogy kipihent állapotban szerepeljen rajta.

 

Az arckifejezés – a mosoly varázsa

Ha valaki túl komoly, vagy szenvedős arcot vág a fotóján, biztos lehet benne, hogy csak igen kevesen fogják felvenni vele a kapcsolatot. Egy barátságos mosolygós arc viszont jócskán növeli az arc vonzerejét. Aki kedvesen néz a kamerába, vagy elégedetten mosolyog, kiegyensúlyozott és nyitott személyiség benyomását kelti majd. Ez szinte már garancia arra, hogy az arcát vonzónak fogják találni.

 

Napszemüveg, szalmakalap és képélesség

Semmilyen körülmények között ne takarja el az arcát, még részben sem. Bár a napszemüveg szuperül néz ki, de elrejti a szemet, és így megakadályozza, hogy a saját kisugárzása érzékelhető legyen a képen. Továbbá, egy kalap árnyékot vet, így nehéz tisztán kivenni az arcot. Akkor is haszontalan egy fotó, ha nem éles. Ha valaki épp az ön profilképénél időzik, de nem látja tisztán, nagyon hamar elveszíti az érdeklődését, és anélkül továbbkattint, hogy levelet írna, vagy akár csak egy lájkot adna a képre.

 

Stílus

Annak, aki barátságot keres, vagy egy komoly kapcsolat érdekli, nem szabad nagyon felfednie magát. A frizura és a ruha legyen kulturált, és a környezethez illő. Az ápolatlan megjelenés képes rögtön rossz benyomást kelteni, még akkor is, ha az adott személy egyébként kifejezetten kedvesnek és érdekesnek tűnik a fotón. A problémás területeket szívesen rejtegetjük a kíváncsi szemek elől. Egy sörhasat például valóban nem kötelező a profilképen szerepeltetni. Alapvetően elmondható, hogy aki a szebbik oldalát mutatja, sokkal több megtekintésre és kapcsolatfelvételre számíthat. A nők számára nyitott a lehetőség, hogy a személyiségüket kiemeljék egy kis sminkkel, de a maszkos hatást érdemes kerülni. Az, hogy a profilfotó természetes hatású legyen, egyébként is egy fontos követelmény.

 

 A tekintet iránya és a tevékenység

A legjobb arcfotó akkor készül, ha közvetlenül a kamerába nézünk. Az sem kizáró ok, ha oldalról fotózkodunk, feltéve, ha az arc és a karakter könnyen felismerhető úgy is. Az is szép megoldás, ha olyan tevékenység közben fotózkodunk, amit szeretünk csinálni, vagy a hobbinknak számít. Ha valakiről például túrázás közben, csodás háttérrel készül kép, azzal azt mutathatja meg, hogy mennyire aktív. Megjegyeznénk, hogy az arc ekkor is legyen látható, tűnjön ki a környezetéből. Ebben az esetben is mellőzzük a teljes alakos fotót.

 

Környezet

A fotó nem készülhet egy nem megfelelő környezetben. Ez lehet például a fürdőszoba vagy egy rendetlen szoba. Megvan a veszélye annak, hogy a dolgok, amiknek nem szabadna látszódnia, de véletlenül lefotózzuk, a képen túl szembetűnőek lesznek. A legjobb az, ha az arcfotó háttere egyszínű, vagy kellően diszkrét színű. De egy természetben készült profilkép is szép lehet, ha nem túl zajos a háttér. Fontos, hogy a fotón csak egyetlen személy látszódjon, és ne legyen rajta részlet más személyekről (például valakinek a karja, vagy a haja).

 

 Megvilágítás

Ha a fotót nem egy profi fotóssal készíttetjük, a megfelelő világításra is figyelmet kell fordítani. A gyenge világítás, egy sötét szoba, és a vakuzás mindenki arcát homályossá és természetellenessé teszi. Egy vaku nélküli fotó természetes megvilágításban sokkal jobb választás.

 

Szelfi vagy fotós

Természetesen készíthet az ember magáról szelfit, de ez csak ritkán sikerül igazán jól. Az önmagunkról készített fotón az arcunk gyakran túl közel van a kamerához, és ez több szempontból is előnytelen. Sokkal jobb, ha megkérünk valakit, hogy készítsen néhány fényképet rólunk. Nem feltétlenül kell profi fotósnak lennie. Egy ismerős némi fotós tehetséggel kiváló lesz. Egy profi fotóssal pedig biztosra mehetünk: ő az, aki tudja, milyen a tökéletes megvilágítás, és van tapasztalata abban, hogyan készítse el arcunkról a legelőnyösebb fotót.

 

Fotóméret és képformátum

Az internetes oldalra feltöltött képek automatikusan átméretezésre kerülnek. Ezért nem szükséges, hogy feltöltés előtt lekicsinyítse a profilképnek szánt fotót. Az a felhasználó, aki meg szeretné nézni a fotóját, ki tudja majd azt nagyítani. Persze csak akkor, ha a kép felbontása nem túl kicsi. Fontos, hogy a kép elég éles legyen ahhoz, hogy nagy képernyőn is jó legyen a minősége. Előnyös, hogy feltöltéskor meg lehet határozni, hogy a fotó állóképként jelenítődjön meg, és hogy milyen legyen a kerete.

 

Időszerűség

Egy elavult fotó legkésőbb az első személyes találkozón megbosszulja magát. Elég kínos az a szituáció, amikor valaki egy sokkal fiatalosabb külsejű illetőt várt a találkozóra. Mentse meg magát ettől a helyzettől azzal, hogy csakis friss profilképet tesz ki az adatlapjára. Ez mutatja meg a legjobban, ki is ön, és egyúttal az őszinteségét is bizonyítja.

 

Végezetül...

...még egy apró tipp: vizsgálja meg a saját fotóját legalább egyszer úgy, mintha egy ismeretlen szemével nézné azt. Csak nézze a képet, és figyelje a spontán reakcióit. Figyelme terjedjen ki a hajszínre, a korra, az esetleges ráncokra, a bőrhibákra. Milyennek találja a képen szereplő személyt? Barátságosnak? Szimpatikusnak? Nyitottnak? Komolynak? Elégedett a megfigyeléssel? Jól láthatóak az arcvonásai? Csodálatos, készen is vagyunk.

Szerkeszt., 03.11.2016

Ehhez a cikkhez jelenleg nem tartozik hozzászólás.