Ha kosarat adna- 5 tippünk is van, hogyan utasíthat el valakit

Ha kosarat adna- 5 tippünk is van, hogyan utasíthat el valakit

5 | 2230 Hívások

Az elején minden olyan szép, hiszen az online társkeresés nagyon szórakoztató. Megismerünk valakit, rövid leveleket váltunk, és egycsapásra rádöbbenünk, hogy szimpatikusnak találjuk az illetőt. Talán már túl is vagyunk vele egy, vagy több jól sikerült találkozón. De ennek ellenére is egyre világosabbá válik, hogy a részünkről az a bizonyos régóta áhított szikra sajnos nincs meg. Hogyan oszthatjuk meg ezt a felfedezést a másikkal úgy, hogy ne, vagy csak a lehető legkisebb mértékben bántódjon meg?

 

1. A lehető leghamarabb mondja el

A kikosarazás is elválaszthatatlan része a randevúzásnak: kaphatunk kosarat mi is, de adhatunk is. Az, aki kosarat ad a másiknak, egyben keserű csalódást is okoz. Egyúttal az elutasító személy is szenved, és neki is nehéz, hiszen emberileg értékeli a másikat. Minél hamarabb történik meg tehát a kikosarazás, annál jobb mindkét fél számára. Ez fordítva is igaz: minél tovább várunk a döntésünk kimondásával, annál nagyobb lesz a másik fél csalódása. Tehát, ha már tisztában vagyunk vele, hogy el sem tudnánk képzelni a másikkal egy párkapcsolatot, ezt minél előbb közölnünk kell vele.

 

2. Ne hagyja kétségek között

Az nem jó megoldás, ha egyszerűen nem jelentkezik, vagy ha újra és újra elhalasztja a megbeszélt találkozót. Így a társkereső partner kétségek között fog vergődni, de a remény is fűti majd.

Végülis, más okai is lehetnek (lehetnének) az érdektelenségének, például baleset, betegség, stressz, családi problémák, stb. Úgy tisztességes tehát, ha őszinték vagyunk, mert így mindenki tudni fogja majd, hányadán is áll a másikkal.

 

3. Legyen becsületes

Az őszinteség még a lehető legfinomabb elutasítás esetén sem könnyű. A kikosarazás mindig fájdalmas dolog. Ennek ellenére, az elutasítást meg lehet tanulni jól kivitelezni. Ha már eddig is gyér kapcsolatot ápoltak egymással, legalább arról tájékoztassa a másikat, hogy nem vállalna fel vele egy kapcsolatot.

Ha már találkozott egy újabb szimpatikusabb partner-jelölttel, és az, akit ki szeretne kosarazni, egy szeretetre méltó ember, mondja el neki a tényeket a lehető legfinomabban.

Úgy becsületes, ha pontosan elmondja a kikosarazás okát. Természetesen azt is ossza meg a kikosarazott féllel, ha nem szerelmes belé. Legalább tudni fogja, hogy nem tett semmi rosszat.

A levelezés, vagy a személyes találkozó során azt is megoszthatja a másikkal, hogy mit szeretett volna másként a kapcsolatukban. Ha a partner felismeri, mit tehetett volna másként, van rá esély, hogy változtasson néhány dolgon.

 

4.  Fontos az udvariasság

Magától értetődő, hogy miközben írásban vagy személyesen elutasítja a másikat, udvariasnak kell lennie. Mindegy, hogy a másik ember csak a levelezőpartnere volt, vagy esetleg már randevúztak is: udvariasan köszönje meg neki az érdeklődését, és a közös órákat.

 

5. Fogalmazzon félreérthetetlenül

Egy elutasításnak mindenek előtt egyértelműnek kell lennie, különben fennáll annak a veszélye, hogy a címzett nem érti meg az üzenetet, és még reményeket táplál önnel kapcsolatban. Az udvariasság és a tisztelet mellett az is fontos tehát, hogy az elutasítás során egyértelműen fogalmazzunk. Találkozás esetén a helyzethez illő testbeszéd is rendkívül fontos, hiszen ha például mosolygunk kikosarazás közben, a mondanivalónk nem tűnik majd magabiztosnak, és egyúttal hiú reményeket is táplálhatunk a másik félben.

 

Szerkeszt., 18.08.2016

Ehhez a cikkhez jelenleg nem tartozik hozzászólás.