Idősebb korban is van szerelem első látásra?

Idősebb korban is van szerelem első látásra?

5 | 7879 Hívások

Idősebb korban még a meggyőződésünk ellenére is hajlamosak vagyunk elfogadni, hogy a szerelem első látásra csak fiatalok esetében működhet.

Elképzelünk egy bulit, egy koncertet, ahol két fiatal egymásra pillant, máris heves érzelmek ébrednek bennük, aztán már együtt andolognak el a naplementébe. De ez tényleg így szokott történni? Bár a fiatalok elméletileg gyakrabban tapasztalják meg a szerelmet első látásra, ez ugyanakkor nem jelent kölcsönös érzelmeket.

 

Valójában egyes kutatások azt mutatják, hogy az idősebb felnőttek nagyobb valószínűséggel tapasztalnak szerelmet első látásra, mint a fiatalok. Egy tanulmány kimutatta, hogy a 60 év felettiek 43 százaléka számolt be arról, hogy szerelem ébredt benne első látásra, míg a 30 év alattiak mindössze 25 százaléka tanúsította mindezt.

 

Tehát bár ez nem fordul elő olyan gyakran a szerelem első látásra, mint a filmekben és a szerelmes dalokban, az esélye mindig megvan, és érettebb korban és érettebb gondolkodással ez még különlegesebb is lehet, mint a fiatalon, bohón érzett szerelmek.

 

Mi az a szerelem első látásra és hogyan működik az agyunkban ez a folyamat?

A szerelem első látásra nem más, mint ahogyan a szavak azt leírják: meglátunk valakit és annyira vonzó valami megmagyarázhatatlan ok miatt számunkra, hogy szinte még a szívünk is megdobban, a lélegzetünk is kihagy, és nem tudjuk nem bámulni az illetőt.

Sokan számolnak be arról, hogy a szerelem első látásra úgy működik náluk, mintha egy régen látott kedves, szeretett ismerőssel találkoznának újra, pedig hát pontosan tudják, hogy ott és akkor látják életükben először. Az agyban is lezajlik ez a felismerős folyamat, és jellegzetes, hogy az egész agy dolgozik ilyenkor, talán mert keresi az ismeretlen ismerős nyomait, „helyét” az emlékek között.

Ezen folyamat közben hormonáradat önti el az agyat, ami ellenállhatatlanul szerelmes cselekedetekre ösztönöz bennünket, olykor akár még meggondolatlanságra, habitusunkkal ellentétes döntésekre is.

 

Hogyan hat az idősebb kor a szerelemre és mi válik problémává ebben az esetben?

Bár furán hathat a megfogalmazás, de idősebb korban az a bajunk igazából, hogy túl sokat tudunk. Túl sokat tudunk már az életről, az emberekről, a kihűlő kapcsolatokról, az emberi játszmákról, a fájdalmakról, veszteségekről, csalódásokról. Ráadásul amennyit látunk visszafelé, a múltba tekintve, annyit látunk előre is, de előre valahogy ködösen. Talán azért is van szükségünk szerelemre idősebb korban is, hogy ne borongósan lássuk a világot, hanem szépnek, örömtelinek, reménytelinek.

 

Engedjük meg magunknak a szerelem luxusát idősebb korban is!

Bár nem hétköznapi példa, de a hírekből talán ismerős lehet: Jennifer Lopez, akit túlzás nélkül nevezhetünk világsztárnak, idestova 25 éve már a címlapok állandó szereplője. Szerelmi életéről is megállás nélkül cikkeztek a lapok évtizedeken keresztül, aztán valahogy egyre kevesebbet hallottunk róla, hiszen jöttek az üdébb sztárok, akik szerelmi élete izgalmasabb és mozgalmasabb volt. Aztán 2020-ban Jennifer 50 éves. Bizonyos kultúrákban ez már nem tekinthető a nők fénykorának, főleg, ha előtte világsztárok voltak, majd kezdtek eltűnni a süllyesztőben. De a világszenzáció még csak ekkor következett: Jennifert 2020-ban Oscar-díjra jelölték egy rúdtáncosokról szóló filmben nyújtott alakításáért, ráadásul a Super Bowl félidejében is olyan show-t adott, ami után hónapokig cikkeztek újra az újságok. De a még sokkolóbban örömteli hír csak ez után kezdett kiszivárogni: korábbi szerelmével, Ben Affleckkel fotózták le, szerelmesen andalogva. És igen, azóta már össze is házasodtak, pedig ők is 50+-osak.               

Mit mondott Jennifer Lopez arra, hogy igazából 50 fölött ért fel a csúcsra és talált végre rá az igaz szerelemre, amit egyszer már hagyott eltűnni az életéből? Ezt mondta: most jön az életemben a második félidő, és ez még jobb lesz, mint az első volt.

 

A szerelemre mindig van remény, csak igyekezni kell nem az évek számát, hanem minden mást referenciapontként figyelembe venni, és esélyt adni annak is, hogy akár első pillantásra szerelembe essünk!

 

 

 

 

Fotó: Adobe Stock

Szerkeszt., 21.09.2022