Ismerkedés a koronavírus idején: használjuk ki az előnyöket!

Ismerkedés a koronavírus idején: használjuk ki az előnyöket!

1 | 453 Hívások

Ismerkedés a koronavírus idején: használjuk ki az előnyöket!

A koronavírus az a vírus, amelyik teljesen váratlanul betoppant az életünkbe, szétterjedt, kényelembe helyezte magát és megállapította, hogy jó neki köztünk, ezért hosszabb tartózkodásra rendezkedik be.

Nem érdekelte, hogy felborítja az életünket, beleszól a gazdaság működésébe, az oktatás folyásába, megállítja a családi, baráti kapcsolataink ápolását, sőt, ha nem vigyázunk magunkra, még meg is betegít. Pontosan úgy viselkedik, mint egy hívatlan vendég, ráadásul félelemben tart bennünket, ezért veszélyes. Nem árt tehát védekezni ellene. Ennek egyik legokosabb módja, ha irracionális módon mégsem félünk tőle, így a szervezetünk nem termel stressz hormonokat, amelyek gyengítenék az immunrendszert. A többi már a könyökünkön jön ki: maszkviselet, elvonulás, fertőtlenítés, gyakori kézmosás, vitaminok fogyasztása.

 

Szerencsére az emberi gondolkozás leleményes. Hiszen a távolságtartás, a kényszerelvonulás nem csak szenvedést és hiányérzetet okozhat, ha jól bánunk vele, örömforrás is lehet. Ahogy mondani szokás, nézzük a jó oldalát: foglalkozhatunk végre olyan dolgokkal, amikre korábban a nagy nyüzsgés, a folyamatos programok miatt nem volt időnk. Esténként futhatunk, hétvégén kertészkedhetünk vagy kiolvashatjuk a régóta összegyűlt könyveinket, hallgathatunk zenét, járhatunk e-színházba, megírhatjuk életünk regényét és órákon át beszélgethetünk telefonon vagy messengeren szeretteinkkel.

 

De mi a helyzet az ismerkedéssel?

 

Mennyire akadályozhatja meg egy csúnya vírus, hogy két szerető szív egymásra találjon, hogy egy kapcsolat szárba szökkenjen, hogy a társkeresők megtalálják a másik felüket?

A válasz: semennyire, hiszen ennél ideálisabb állapot arra, hogy két ember felfedezze és megismerje a másikat, nem létezik. A vírus előtt gyorsabban kialakulhatott egy partnerkapcsolat, hiszen fizikai akadálya nem volt a személyes találkozásnak. Nyilván szabadabbnak és cselekvőképesebbnek érezhette magát az ember, ezért bizonyára hamarabb belement egy randiba, vagy akár egy összeköltözésbe. A hamarabb ez esetben azt jelenti, valószínűleg nem várta meg, hogy jól megismerje a másikat, hallgatott a vonzalom szavára. Hány ilyen házasságot, együttélést, együtt járást láttunk már, ahol a forró fej döntött, mielőtt a józan ész megszólalhatott volna? Sok sikertelen kapcsolatban vergődnek férfiak és nők.

 

Most itt a lehetőség, hogy a vírus okozta hátrányos helyzetet a javunkra fordítsuk! Van idő ismerkedni, van idő megismerni egymást, van idő beszélgetni, kideríteni, hogy passzolunk-e a másikhoz, tudjuk-e szeretni az eszméivel együtt őt magát, és ő el tudja-e fogadni a miénket, képes-e az együttlétekkel, együttéléssel járó alkalmazkodásra. Egyáltalán, kideríthetjük, hogy tud-e szeretni, van-e benne tolerancia, elfogadás, vagy csak egy gyors kalandra vágyik? Nem baj, ha igen, amennyiben számunkra is ez a cél, a félreértések viszont kikerülhetők.

 

És amíg hétről hétre, sziromról sziromra lebontjuk egy ember ismeretlenségét, kitárulhat előttünk vonzó személyisége. Közben megtanulunk várni, várakozni türelemmel, szeretettel. Ahogy Pilinszky írta: Aki valóban tud várni, abban megszületik az a mélységes türelem, amely szépségében és jelentésében semmivel se kevesebb annál, amire vár.

 

Fotó: Adobe_Stock/Pressmaster

Szerkeszt., 18.12.2020

Ehhez a cikkhez jelenleg nem tartozik hozzászólás.