Lehet-e barátságból szerelem?

Lehet-e barátságból szerelem?

5 | 8643 Hívások

Lehet-e barátságból szerelem?

Kedvenc filmjeink és sorozataink kiemelt témája az, hogy lehet-e barátságból szerelem?

A Jóbarátok – Friends – című sorozat alap drámai konfliktusait mindig az adja meg, hogy a szereplők a barátságon túl mélyebb, intimebb, testileg is vonzódást garantáló érzelmi viszonyba keverednek egymással.

Annak ellenére, hogy a filmművészet és az irodalom is bővelkedik az „barátságból-szerelem”-ről szóló művekben, a hétköznapokban mégis gyakran legyintünk arra, hogy szövődhet-e barátok között szerelmi szál is, mert valahogy az épült be a közvélekedésünkbe, hogy az a jó, ha a barátok barátok maradnak, a szerelmesek meg szerelmesek, és semmi esetre sem jó keverni a kettőt.

 

A szerelmem a legjobb barátom

Sokan azért vetik el a barátságból szerelem lehetőségét és fojtják el csírájában is az érzést, mert azt hiszik, hogy ha a barátjuk a szerelmükké lép elő, akkor elveszítik például a legjobb barátjukat ezzel, és nem jó keverni az érzelmeket. A barátság a bizalomról szól, a szerelem meg valami egész másról – miközben persze van benne bizalmi szál is.

 

Pedig valljuk meg így érett fejjel: az a legcsodálatosabb az igaz szerelemben, hogy a szerelmünk a legjobb barátunk is egyben.

 

Sokan kutatják a hosszan tartó párkapcsolatok titkát, és talán senki birtokában nincs ott a Szent Grál ezzel kapcsolatban, hiszen nincs is ilyen: a hosszú, boldog párkapcsolatoknak sok titkuk van.

De egy biztosan ott van a sok-sok titok között: akkor tart a szerelem és vele a kapcsolat is akár a sírig is, ha a pár egymás legjobb barátja is egyben.

Az úgy nem fog működni, még ideig-óráig sem, hogy a szerelmünkkel andalgunk, nézzük kézen fogva a naplementét, szerelmes filmek elé kucorodunk este, a lábunk összeér a takaró alatt – majd másnap minden bennünket érdeklő dolgot jól átbeszélünk egy másik személlyel, akit „csak” a barátunknak tartunk.

 

Azok a párok a legboldogabbak, akik folyton beszélgetnek, bármiről és mindenről is, amibe beletartozik az is, hogy bizalmas gondolataikba is beavatják egymást, terveket szövögetnek és olykor őszintén megmondják a másik szemébe azt is, ha esetleg tévúton akarna járni.

Előbb barátkozzunk, aztán szerelmesedjünk!

A szerelem azzal a valakivel lesz teljes, aki barátunkként is funkcionál egyidejűleg, és számára is mi vagyunk a legeslegjobb barátok.

Ezért nemhogy elvetendő ötlet az, hogy a barátunkból legyen a szerelmünk, hanem egyenesen ez lenne a legüdvözítőbb út a szerelemhez!

A kérdés inkább fordítva elgondolkodtató:

Lehet-e a szerelmünkből később csak a barátunk?

Ez bizony már egy sokkal rázósabb kérdés, és akik kicsik is tapasztaltak a témában, azok tudják, hogy ha egy szerelmi viszony – ami akár barátsággal is meg volt támogatva – valami miatt véget ér, akkor a kihunyt szenvedély és intimitás bizony hatalmas űrt hagy maga után, ami aztán a barátkozásra is rányomja a bélyegét.

 

Az elmúlt szerelemmel és a szakítás tényével mintha teljesen más szemüvegen néznénk a most már baráttá visszaminősített vagy előléptetett illetőt, és bizony ez nem tesz jót a baráti kapcsolatnak sem. Ilyen esetben sajnos muszáj némi távolságot tartani egymástól, nem keresni minden nap a másik társaságát, akármennyire is jó barátunk és akármennyire is hiányzik, mert kell egy kis idő, hogy leülepedjenek az érzelmek.

 

Pár hét elteltével esetleg újra fel lehet venni a kapcsolatot, és akkor már zavaró érzelmi kavalkád nélkül újra lehet barátkozni. Vagy… rádöbbenni, hogy mégiscsak szeretjük egymást. De ez már egy másik cikk témája lesz..

 

 

Fotó: Fotolia / Monkey Business

 

 

 

 

 

Szerkeszt., 24.08.2022