A karácsonynak nem a magányról kell szólnia

A karácsonynak nem a magányról kell szólnia

3 | 691 Hívások

A karácsonynak nem a magányról kell szólnia – még ha egyedül is vagyunk

 

A közhiedelemben gyakran keveredik a magány és az egyedüllét fogalma, bár a kettő nem ugyanaz. Nincs szívfacsaróbb érzés, mint amikor az ember egy nagy társaságban magányos, ugyanakkor gyakran találkozunk olyanokkal is, akik, bár egyedül vannak, nem ismerik a magányt. Az egyedüllétet nem kell magyarázni, az egyértelmű: az ember társaság nélkül van egy adott időszakban, ami időnként kifejezetten pozitív, sőt, szükséges is.

 

A magány minden korosztályt érint, sőt, egyes kutatások szerint a 18-35 éves korosztályban nagyobb arányban fordulnak elő magányos emberek, mint az 50 felettiben. Furcsa fintora a sorsnak, hogy napjainkban, amikor szinte mindenki folyamatosan az interneten, közösségi portálokon rengeteg emberrel, szinte a fél világgal tartja a kapcsolatot, egyre többen érzik a valódi, meghitt, bensőséges emberi kapcsolatok hiányát. A mennyiség senkit nem kárpótol a minőségért – és éppen ez a tendencia is azt támasztja alá, hogy a magány nem a kapcsolatok számától függ.

 

A magány leginkább a kirekesztettség érzése, az, hogy úgy érezzük, senkihez nem tartozunk igazán. Ez a legtöbb esetben átmeneti állapot, és gyakran az első szakaszban nem is tudatosul bennünk. Viszont az ünnepek közeledtével, amikor két hónapig mindenki a készülődés izgalmában ég, és utána majdnem két hétre szinte megáll az élet, ha egyedül vagyunk, gyakran azon kapjuk magunkat, hogy kapcsolataink kiürültek, nincs meg az a meghitt, bensőséges érzés, amire vágyunk, és ránk tör a magány.

 

De a karácsony a szeretet ünnepe, ennek egyáltalán nem a magányról kell szólnia! Mindenki szerethető, ezt tudjuk, és ha úgy érezzük, ennek ellenére mégsem kapjuk meg a szeretetet, akkor változtassunk ezen! Először is gondoljuk végig, hogy kivel tudjuk (újra) felvenni a kapcsolatot. Család, rokonok, hasonló korú régi barátok, munkatársak? Vannak-e olyan közösségek, ahova szívesen megyünk? Klubok, közösségi házak, jótékony szervezetek?

 

Ha van valamilyen hobbink, például fotózás, kirándulás, túrázás, akkor érdemes körülnézni, hogy vannak-e a környékünkön ilyen jellegű klubok. Érdemes megnézni, hogy milyen koncertek, előadások, rendezvények vannak, amik felkeltik az érdeklődésünket, hiszen ott hasonló beállítottságú emberekkel találkozhatunk, ismerkedhetünk, és a közös érdeklődés megkönnyíti, hogy spontán beszédbe elegyedjünk bárkivel. Előfordulhat, hogy egy ilyen rendezvényen vagy kiállításon szerzünk tudomást olyan klubok, alkotókörök, társaságok létezéséről, amilyenhez már régen csatlakozni szerettünk volna.

 

Természetesen a társkeresés is szóba kerül ilyenkor, hiszen ha mi az ünnepek közeledtével eszméltünk rá magányunkra, akkor ez éppígy előfordulhat másokkal is. Ma már az ismerkedéshez ki sem kell mozdulni a szobából, az online társkereső portálokon is ismerkedhetünk. Nem feltétlenül kell azonnal fejest ugrani egy kapcsolatba, már maga az új emberekkel való ismerkedés, a kapcsolatteremtés, az új impulzusok is sokat segíthetnek, hogy ne érezzük magunkat magányosnak. Bár ki tudja, még az is megeshet, hogy egy olyan szimpatikus társra akadunk, akivel már együtt tölthetjük a karácsonyt!

 

 

Fotó: www.fotolia.com/Paolese

Szerkeszt., 29.11.2018