Randi NO-GOs: A randevúk tabu témái

Randi NO-GOs: A randevúk tabu témái

1 | 2296 Hívások

Barbarának randevúja van. Jánossal egy internetes társkeresőn ismerkedtek meg, és néhány e-mail váltás után úgy találták, nagyon sok közös van bennük. Milyen ideális feltételek! Első randevújukra egy kikötői sétát terveztek egybekötve egy kávézói beszélgetéssel. Ahogyan átsétálnak a kikötőn, Barbarát egyre inkább lenyűgözi a beszélgetőpartnere.

János nem csak hogy jól néz ki, de okos, és jó mesélő is. Aztán leülnek egy kávé mellé, és Barbara elmeséli Jánosnak, hogyan léptették elő három hónapja. Jó benyomást akar kelteni. Elmondja, mennyi dicséretet kap a munkájára, és hogy a főnöke már nem is boldogulna nélküle. Azt is megemlíti, hogy magas fizetésemelést kapott, és hogy egy nagyon csinos ruhát vásárolt belőle. Barbara azt is megosztja Jánossal, hogy nem szereti, ha egy férfinak kilátszik a bordája. Ezt nyomatékosítandó, fagylaltkehellyel kínálja Jánost.

A nő jól érzi magát, így még elmesél pár történetet a semmirekellő kollégáiról és más férfiismerőseiről. Még az sem tűnik fel neki, hogy János még mindig csendes. Bátorításul elmondja neki, hogy nagyon szerencsésnek érzi magát, hogy találkoztak. Az elmúlt időszakban nagyon magányosnak érezte magát, és bármit megtenne, hogy legyen társa. Végezetül azt találja mondani Jánosnak, hogy örülne egy következő találkozásnak. János azt gondolja, hogy ugyan ez egy érdekes találkozás volt, de mégis barátságosan közli Barbarával, hogy nem érdeklődik a következő randevújuk iránt.

 

Barbara első randevúja azért is lehetett katasztrófa, mert átlépett néhány határt. Bizony nem könnyű úgy, hogy a felek első alkalommal látják egymást. Megvannak a nehézségei a témakeresésnek, és annak, hogy egy laza, nyitott beszélgetést tudjanak folytatni a partnerek egymással. Ám vannak olyan témák, amiket minden esetben illik kerülni.

 

7 példa erre:

 

1. Anyagi helyzet

A gazdasági és pénzügyi kérdéseket érintő témák, és az, hogy kinek milyen kölcsöne van, nem tartoznak egy olyan emberre, akivel épp először találkozunk. Ha jól állunk pénzügyileg, és ezt nem titkoljuk az első találkozón, hetvenkedőnek, vagy csak túl anyagiasnak fogunk tűnni. A másik pénzügyi helyzetére vonatkozó kérdéseket sem szabad feltenni, mert nagyon kényelmetlennek fogja találni, és gépiesen válaszolhat

 

2. Korábbi randevúk és partnerek

A korábbi randikról, vagy partnerekről szóló vicces történetek megosztása nem helyénvaló első randin, főleg, ha kinevetjük őket a hátuk mögött. A hallgatóban titokban az a kérdés merül fel, hogy hamarosan talán ő is egy ilyen anekdota főszereplője lehet. Általában senki sem szeretne beszélni az első találkozó alkalmával a korábbi partnerekről és randikról. Ha mégis, az azt a benyomást kelti, hogy egyrészt nem tiszteljük őket, másrészt még nem zártuk le a múltat.

 

3. Betegség

A betegség, a testi fogyatékosság, vagy az eddigi operációink általában nem igazán érdeklik a másik felet az első találkozó alkalmával. Ráadásul ijesztő hatással is lehet a másik félre. A betegségek témaköre egy nem túl pozitív légkört eredményez az első randin. Jobban járunk hát, ha másról kérdezzük a partnerünk.

 

4. Testsúly és alak

Ugyan a férfiakra is, de általában inkább a nőkre igaz, hogy az alakjukra vigyázván ügyelnek rá, hogy ne egyenek túl sokat. Persze, az sem túl optimális, ha dőzsölés megy a randin. De annál pláne nincs szomorúbb, ha ott ülnek a vacsora felett, és szinte semmit sem esznek. Az sem állja meg a helyét, ha a felek az alakjukkal kapcsolatban nyafognak. Valójában csak arra kellene törekedni, hogy az együtt töltött idő kellemes kikapcsolódás legyen.

 

5. Problémák

Ha minden problémánkat a másikra zúdítjuk, akkor "rászorulónak" fogunk tűnni a szemében. Ehelyett azt az érzést kellene erősítenünk a partnerünkben, hogy vágyjon meghódítani bennünket.

A családi problémákat sem illik kibeszélni az első randevún. Ezek a személyes adatok nem idegen fülek számára valók. Ugyanígy jobb kerülni a munkahelyi problémákat is. Az első találkozó nem arra való, hogy tanácsot kérjünk. Ha mégis megtesszük, valószínűleg nem lesz második alkalmunk rá.

 

6. Kritika

Ha az első randin másokat szid, önelégültnek, és intoleránsnak fogunk tűnni. Ez minden olyan szociális témára vonatkozik, amelyről teljesen más a véleményünk, mint egy átlagembernek. Az első találkozó alkalmával jobb kerülni a képmutató társadalom, a pocsék bank, és a borzalmas szomszédok témakörét is, mivel a beszélgetést azonnal negatív irányba viszi.

 

7. Egysíkúan érdekes témák

Az olyan témákat, amikről a másik félnek valószínűleg nem sok fogalma van, jobb kerülni. Ilyen speciális témákra gondolunk: technológia/számítógép, ezotéria, csillagászat, vagy egyéb foglalkozási ismeretek.

Természetesen az más, ha a partner érdeklődik ezen témák iránt, vagy kapcsolódik hozzá a foglalkozása.

Ha olyan dolgokról beszélünk, amit szeretünk csinálni, az mindig pozitív beszédtéma. Mindazonáltal ne legyünk terjengősek, ne ez legyen az egyetlen témánk.

Ha nem árulunk el mindent magunkról, az kíváncsivá teszi a másik felet a következő találkozó iránt. Jobb, ha néha visszavesz az ember magából, figyel, és jó kérdések feltevésével elősegíti, hogy a partnere ki tudjon bontakozni.

 

Fotó: © Janina Dierks/fotolia.de

Szerkeszt., 30.06.2016