Klisék és sztereotípiák hálójában

Klisék és sztereotípiák hálójában

3 | 1615 Hívások

Sokszor hajlamosak vagyunk megfeledkezni arról, hogy mennyire fontos a kommunikáció. Szeretnénk megosztani másokkal valamit, gyakran lendületesen és hatékonyan, mert pörgünk és sok a dolgunk, miközben eszünkbe sem jut, mennyi múlik azon, hogyan fejezzük ki magunkat. Bizony, ha nem megfelelően fogalmazunk, azt kockáztatjuk, hogy nem „megy át” a mondanivalónk, sőt, a keresetlen stílussal még akár meg is bánthatjuk a másikat.

 

Mik azok a klisék?

 

A klisé, vagy más szóval közhely, olyan nyelvi fordulat vagy szólásmondás, amely születése idején izgalmas, újszerű volt és a szöveg értelmét gazdagította, ugyanakkor mára a gyakori emlegetéstől elkopott, elveszítette érzelmi töltetét. Gyakran megvált már saját értelmétől is, vagy azért, mert eljárt felette az idő, vagy azért, mert fejlődő nyelvünk úgy próbálta modernizálni, hogy kiforgatta saját magából.

Klisék használatára szükség van, hiszen a mindennapokban használt szavak egyszerű alkalmazása gyakran nem elég mély értelmű, segítségükkel egy szöveg könnyebben érthető, dekódolható. Használatuk bizonyos mértéke felett azonban úgy érezzük, a szövegnek amit olvasunk vagy hallunk, igazán nincs magva, mondanivalója. Ugyanakkor a kliséket mindenki megérti (pl. nem esett messze az alma a fájától, belekóstolt a hírnévbe, kemény dió – amit sokszor sajnos „nehéz dió”-ként olvashatunk stb.).

Ha valóban gazdag érzelmi töltettel rendelkező, érzékletes szöveget szeretnénk írni, igyekezzünk kikerülni a klisék használatát, modernebb szókapcsolatokat, kifejezéseket válasszunk.

Kliséknek nem csak „megkövült” szófordulatokat nevezhetünk, a vizuális világban is léteznek ilyen színtelenre kopott együttállások, amelyekre ráillik ez a név. A féllábú matróz, kosztümös törtető nő, nagy bajuszos betyár, a szőke buta nő csak néhány példa ezek közül.

 

Mik azok a sztereotípiák?

 

A sztereotípiák szerepe az emberi kapcsolattartásban hasonló a klisék szerepéhez, amelyet a beszéd használatában töltenek be. Nem véletlen, hogy mindkét szó eredeti jelentése hasonló: a francia cliché szó nyomólemezt, nyomóformát, a görög eredetű stereos tipos összetétel szilárd sablont jelent. Mindkét fogalom információcsomagokat fed, amelyeket korábban megtanultunk és egy új helyzet feldolgozását megkönnyítik, ha első körben ilyen, könnyen befogadható adagokra bontjuk a minket érő élményeket.

A sztereotípiák személyiség-típusok, amelyek paramétereit korábbi tapasztalatainkból, tanulmányainkból, a médiából gyűjtöttük be. Alkalmazásuk szükségszerű, azonban bizonyos helyzetekben kellemetlenné válhat, méghozzá akkor, ha nem lépünk tovább a felszínről a mélységek felé, hogy megismerjük az adott ember valódi arcát.

Sajnos a sztereotípiákhoz gyakran társulnak előítéletek, így hajlamosak vagyunk ítéleteket  és döntéseket hozni ezekre a virtuális” információkra támaszkodva, ami nem csak tévedésekhez vezethet, hanem kapcsolatokat és életeket tehet tönkre, sokakat nem csak megbánthat hanem el is lehetetleníthet.

 

Mi a szerepe a kliséknek és a sztereotípiáknak a (társkeresőkkel támogatott) párkeresésben?

 

Amikor egy ismeretlen embert szeretnénk minél hamarabb, minél átfogóbban megismerni, a fentebb említett információcsomagok sokat segíthetnek a hatékonyságban. Az agyunkba érkező információhalmazt először ezen előzetes „sablonok” segítségével osztályozzuk, és ha úgy ítéljük meg, kérünk még.

A társkereső weboldalakon, egyéb adatbázisokban, rendezvényeken potenciális párjelöltek tucatjaiból próbáljuk kiszűrni a számunkra megfelelő partnert. Természetes, hogy először nagyvonalúan, majd egyre cizelláltabban szortírozunk, hiszen képtelenség lenne mindenkivel külön-külön elmélyedni a megismerkedés folyamatában.

Keresőként nehéz volna ezt a lépést elkerülni, de gondoljunk erre akkor is, amikor mi magunk vagyunk „kereshetőek”. Igyekezzünk magunkról minél érzékletesebb, pontosabb és differenciáltabb képet adni, nehogy már első körben kirostálódjunk a kliséink alapján. Világítsunk rá saját egyediségünkre, annak érdekében, hogy aki pont ezeket a sajátosságokat találja vonzónak, minél könnyebben ránk találjon.

 

 

Fotó: www.fotolia.de/Mykola Velychko

 

Szerkeszt., 27.10.2016