Hulladékcsökkentés – lehetséges?

Hulladékcsökkentés – lehetséges?

2 | 1497 Hívások

A modern társadalom egyik legnagyobb problémája az egyre növekvő mértékű hulladéktermelődés. Lassan mindent elborít a szemét, és évről-évre katasztrófákat okoznak a nem megfelelően karbantartott, elöregedett hulladéktárolók. Az újonnan épülő szemétlerakók és hulladékégetők a lakosság részéről többnyire masszív ellenállásba ütköznek, miközben nagyon nehezen edukálható a társadalom a hulladékmegelőzésre.

Pedig a hulladékkal nem csak az a baj, hogy feldolgozása, tárolása problémát okoz, hanem az is, hogy az egyes háztartások számára egyre növekvő költséget jelent, és nem csak az elszállítás során, hanem már akkor is, amikor (pl. csomagolás formájában) megvásároljuk. 

Mit tehet a különböző körülmények között – városi lakásban, kertvárosban, falun – élő ember a hulladéktermelés csökkentéséért? Melyek a hulladékmegelőzésre irányuló trendek, ezek közül melyek csak a divathullám részei és melyek valóban hasznos megoldások? Hogyan tegyünk hatékonyan saját pénztárcánk érdekében és a társadalom jövője érdekében?

 

Divat az újrahasznosítás

 

Sajnos csak a magánemberek körében, mert országos szinten sajnos még elég komoly lemaradásban vagyunk. Természetesen minél nyugatabbra haladunk, annál komolyabb kultúrája van mind a szelektív hulladékgyűjtésnek, mind a hulladékfeldolgozásnak, de itthon még a konténerek mennyiségével is baj van.

A DIY (azaz do it yourself, csináld magad) „szemétművészet” azonban virágkorát éli, a nagy közösségi portálok állandóan tele vannak a raklapok, autógumik, sörösdobozok, kiégett villanykörték, konzervdobozok és mindenféle egyéb hulladékok újrafelhasználási módjaival. Ez nagyon üdvözlendő, már amennyiben valóban el is készülnek a művek és nem csak a lájkok száma nő.

Szintén a közösség portálokon forognak a szerves hulladékok újrahasznosításával kapcsolatos ötletek, mint például a sárgarépa, fehérrépa, zeller újrahajtatása a levágott zöldhajtás-végből, és más trükkös módszerek. Ezek jók, a kérdés csak az, hogy valóban működnek-e (én sok mindennel próbálkoztam és elég sok kudarc van a tarsolyomban), illetve van-e helye és módja mondjuk egy városi lakásban élőnek ilyesmit csinálni.

 

Szemléletté kell válnia

 

Próbálkozni érdekes és mulatságos, de ahhoz, hogy valódi változásokat hozzon a dolog, komolyan és nagy mértékben kellene csinálni. Sajnos városi lakásban sokszor még a szelektív hulladékgyűjtés kukáinak elhelyezésére is csak nehézkesen van lehetőség.

Az igazi megoldás a hulladék keletkezésének megelőzése lenne (és nem elsősorban a zöldhulladékról beszélünk). Ennek egyik legjobb módja jelenleg nem a lakosság kezében van, hiszen azt, hogy a boltban milyen csomagolásban veszik meg az élelmiszereket, használati és fogyasztási cikkeket, még nem az ő döntésük. Nyugaton már döntési paraméter, hogy egy adott termék minél minimálisabb és minél környezetbarátabb csomagolásban legyen, de hazánkban a vevők még mindig inkább elcsábulnak a szép és látványos csomagolásoknak, mintsemhogy a forgalmazók megengedhetnék maguknak a minimál dizájnt vagy a csomagolásmentességet. Sajnos itthon a termék dobozának komolysága, színei, drága volta magának a terméknek az értékességét hordozzák.

Pedig, ha belegondolunk a legtöbb terméket hazavisszük, kibontjuk és a csomagolás azonnal megy a szemétbe, így bőven elég lenne egy olyan „bevonat”, amely megvédi a szállítmányozás és a bolti tárolás során. Ennek a gondolatmenetnek az apropóján jöttek létre az ún. csomagolásmentes boltok, ahol mindent ömlesztve kínálnak és csak a vásárlás után teszik csomagolásba, olyan minőségűbe, amiben biztonsággal haza tudjuk vinni (és az is „újra” alapanyagokból készült).

 

Rajtunk, vásárlókon múlik

 

Vidéki házban meglepő, hogy mennyire nagy mértékben csökkenthető a hulladék mennyisége, még meglepőbb, hogy a ház körül (pl. komposztban) elhasználható hulladékok kukából való kivonódásával a szemét gyakorlatilag a műanyag és karton csomagolásokra korlátozódik. Igenis rajtunk múlik, hogy ezek mennyisége a polcokon csökkenjen! Ha következetesen csökkentjük azon termékek megvételét, amelyek ilyen „körítéssel” érkeznek hozzánk, a forgalmazók kénytelenek lesznek más csalit alkalmazni.

Több szálon kötődve a nemzetközi csomagolás és reklám trendjeihez, azt látom, hogy a nálunk fejlettebb országokban már évekkel ezelőtt vezető trenddé vált az újrahasznosított alapanyagokból készülő és ezekből is minimális mennyiséget felhasználó, olcsó és környezetbarát irányzat. Állítsuk át érzékeinket, revidiáljuk döntéseinket, és ha ilyenekkel találkozunk a boltok polcain, eszerint válasszunk!

Szerkeszt., 15.07.2015

Ehhez a cikkhez jelenleg nem tartozik hozzászólás.