Miért van szükség női körökre?

Miért van szükség női körökre?

2 | 1285 Hívások

Női körök – pletykafészkek?

Egyre többet hallhatunk arról, hogy a nők egymás társaságát keresve női köröket alakítanak, tisztán női közösségekbe járnak, hogy kiterjesszék és nagyobb mélységben éljék meg női minőségeiket. Mit jelent ez pontosan? Ötyézni járnak össze? Netalán a férfiakat kibeszélni? Párkapcsolati tanácsot kapnak ezeken a helyeken, vagy a lényeg a pletykázás?

Egyik sem! Azokban a közösségekben, amelyek jelenleg is szoros közelségben élnek a természettel és saját hagyományaikkal, megfigyelhetjük, hogy a női közösségben van egyfajta sajátos, megfoghatatlan, mégis rendkívül szoros összetartó erő, amellyel megtartják és emelik egymást. A női körnek több feladata is van ezekben a csoportokban: a hagyományok megőrzése és átadása a fiatalabb generációk számára, útmutatás és bölcsesség képviselete a problémás helyzetekben, a vérvonal ismerete és továbbadása, a női minőségek és minták képviselete stb..

 

A nők helyzete napjainkban

 

Sajnos a modern nő rendkívüli módon eltávolodott saját gyökereitől mindenféle szempontból. Se a hagyományokat nem ismerjük/képviseljük, se a testünkkel nem ápolunk túlzottan bizalmas viszonyt. Elvesztettük a bizalmat saját máködésünkben és lelki folyamatainkban egyaránt. Akár pszichés, akár fizikai tüneteket észlelünk magunkon, megrémülünk és eszeveszetten rohanunk a „szakemberhez”, hogy ő mondja el mi a „hiba” mibennünk.

Pedig a nőkben számos olyan „sokadik érzék” dolgozik, amelyek szerepe az lenne, hogy segítse őket eligazodni a világban. A megérzések, elementáris erővel ránk törő érzelmek, jóslatok, törekvések, a hajmeresztően illogikus majd mégis sikeressé váló tervek és kiutak mind-mind a női erőből táplálkoznak. Racionális világunk, patriarchális társadalmunk (és az összes rá épülő, hatalmi viszonyokon alapuló intézmény, például az egészségügyi rendszer) elnyomta, nevetségessé tette ezeket a kézzelfogható érvekkel alá nem támasztható világot.

 

Újjászülető női körök... miért van rájuk szükség?

 

A nők egyik legértékesebb tulajdonsága a türelem, a várakozni tudás. Ez a szerepük természetes folyamataikban is, vegyük csak a legegyszerűbb példát, az anyává válás kilenc hosszú hónapját, vagy az évtizedeket átölelő anyai szerepet. A várakozási időszakok alatt rugalmasan háttérbe szorítják magukat, meghajolnak mint a pálma, és várják, hogy eljöjjön az ő idejük. A csendes várakozás nem jelenti az elfojtott, háttérbe sorolt folyamatok halálát, sokkal inkább az érési folyamat „hamu alatt parázs” voltát igazolja.

Napjainkban, amikor egyre nagyobb szerepet kap a lélek, a belső útjárás, az egyéni szellemi fejlődés, a nőkben is egyre határozottabban kezd mocorogni valami megzabolázhatatlan, valami ősi érzelem. Az erő két irányú: egyrészt befelé hajtja őket, saját maguk mélyebb megismerésére, másrészt egymás felé, a nőtársakkal való összekapaszkodásra. Sajnos a leggyakoribb indok valamely olyan testi tünet, krónikus betegség, amely az elfojtás talaján a hiányérzetek sivatagában vert gyökeret.

 

A női hálózat ereje

 

A nők által a világot átfogó hálózat horizontális szára az egy időben élő nők tömegei, akik közül egyre többen érzik, hogy érzéseink, indíttatásaink, mintáink, szerepeink révén mindannyian összekapcsolódunk egymással. Ma már senkiben nem merül fel kétely afelől, hogy egy első gyermekes édesanyányak mekkora lelki segítség vagy támasz, ha elmehet egy „hurciklubba” (hordozókendők használatával kapcsolatos közösség) vagy felteheti a kérdéseit egy-egy tematikus Facebook csoportban. A szoptatási tanácsadó, baba-mama klub, vagy a Maminbaba tornacsoport sem csak azért népszerű, mert konkrét információkkal szolgál, hanem azért is, mert ölelő karként veszi körbe a nehézségekkel küzdő nőt.

A vertikális szál anyáink, nagyanyáink és további felmenőink felől, rajtunk keresztül leányainkhoz fut tovább. Egyre többen érezzük át, hogy női őseink élményei meghatározóak a mi életünkben is, sebeiket, kimagasló eredményeiket, vágyaikat, sikereiket szinte a génjeikben örökítik tovább.

 

Mit ad egy női kör?

 

Tagadhatatlan: a női kör mágia. Nem azért mert a szoknyánkat lebegtetve ugrálunk a tűz körül (bár lehet azt is), hanem azért mert rejtett kincseinkre, ismeretlen képességeinkre, szunnyadó erőinkre irányítja rá a figyelmünket, megtanít előhívni és kezelni ezeket. Női körben lenni olyan, mintha egy nagy kád forró vízbe merülnénk: ellazít, feltölt, elmulasztja a fájdalmakat és görcsöket, felkészít a továbblépéshez, lehetővé teszi a befelé fordulást, de alkalmassá tesz a kapcsolódásra is.

 

Fotó: Kim Schneider @ fotolia.de

Szerkeszt., 07.07.2016

Egalite
0 | 08.07.2016, 19:08

Úgy érzem, nagyon sok igazság van a cikkben, én szívesen vennék egy ilyen csoportot a korosztályomban is, már nem 100%-an aktív nők, 60- és bármennyi évesek számára.