Tippek és tanácsok a boldog szexualitásért ötven felett

Tippek és tanácsok a boldog szexualitásért ötven felett

4 | 2163 Hívások

Néhány héttel ezelőtt írtunk az ötven felettiek szexuális életének mítoszairól, és a magas olvasottság – valamint a hozzászólások – azt mutatták meg számunkra, hogy oldalunk látogatóit érdekli ez a téma, és nem tekintenek rá tabuként. Lépjünk most egy merészet, és vizsgáljuk meg közelebbről, hogy milyen okai lehetnek annak, hogy a közvélekedés szerint az ötven fölöttiek ezen a téren már „lehúzhatják a rolót”, és nézzük meg azt is, hogy hogyan kerekedjünk felül ezeken a problémákon.

 

Férfiak problémái

 

A férfiak esetében a leggyakoribb akadályozó tényezőt a potenciaproblémák jelentik. Sajnos ezzel kapcsolatban sok a tévhit, ami tovább ront azon a helyzeten, hogy ötven fölött valóban megváltozik a test működése és ez gondokat okozhat ezen a téren. Ugyanakkor azt is tudnunk kell, hogy merevedési problémák bármely életkorban előadódhatnak, így nem érdemes beletörődni abba, hogy „leindultunk lefelé a lejtőn”.

A potenciaproblémák okai alapvetően két nagy csoportba sorolhatóak: testi és lelki eredetű problémákra. Nem szabad elhanyagolni a második csoportot, hiszen legalább akkora súllyal esik a latba, mint az első. A problémát vizsgáló tudósok tapasztalatai szerint fiatalabb életkorban gyakoribbak a lelki okok, és a kor előrehaladtával mindössze annyi változik, hogy a testi okok kerülnek előtérbe.

A testi okok között a vérkeringés romlását említhetjük az első helyen. A túl magas illetve alacsony vérnyomás, a cukorbetegség, bizonyos idegrendszeri rendellenességek, életmódbeli jellemzők (alkoholfogyasztás, dohányzás, kevés mozgás, túlsúly), illetve egyes gyógyszerek szedése lehet sok esetben a ludas. Nagyon gyakori, hogy prosztatamegnagyobbodás áll a háttérben. Ha gyanítjuk, hogy organikus okok állnak a merevedési zavarok hátterében, mindenképpen érdemes orvoshoz fordulni, hiszen a felsorolt problémák amúgy is kockázati tényezőket jelentenek ötven felett.

Érdemes viszont arról is tudnunk, hogy a megfelelő táplálkozással (léteznek prosztatavédő élelmiszerek!), rendszeres mozgással, a dohányzás és alkoholfogyasztás mérséklésével sokat javíthatunk a helyzeten.

A lelki okok között vezető tényezőként az ötvenes férfiaknál az andropauzát említhetjük meg. Ez a magyarul életközepi válságnak is nevezett jelenség azt fedi, hogy ebben az életkorban a férfiak nagy többsége az értékrendjének átrendeződését éli át. Ebben a korban jó eséllyel eldől a karrier sorsa, a pálya sikeressége, sőt a legnagyobb gondot a nyugdíj lassú de biztos közelítése jelenti. Az, hogy a férfi úgy érzi, hogy leszállóágba került, arra készteti, hogy átgondolja, mérlegre tegye az élete különböző területeit, de gyakran, ha nem kielégítő dolgokat lát, pánikba esik, hiszen úgy érzi, nem tud már változtatni.

Ne legyünk restek segítséget keresni, hiszen a válság lényege az, hogy most is el kell tudnunk fogadni adott élethelyzetünket és abból kinyerni a lehető legjobbat. Igyekezzünk ráébredni arra, hogy minden kornak megvan a maga szépsége, de ha elégedetlenek vagyunk, nem kell tudnunk visszamenőleg változtatni, elég, ha elindulunk a választott új dolgok felé. Az önsajnálat vagy éppen az önmarcangolás a legnagyobb potenciagyilkos, hiszen a szerelmeskedéshez a férfiak számára magabiztosság szükséges. Keressük meg a lelkünk harmóniáját és találjunk rá újra a szerelem erőforrásaira!

 

Nők problémái

 

A nők esetében a szexuális akadályozottság vezető oka a hüvelyszárazság. Ez a jelenség a menopauza után jelentkezik, elsősorban hormonális változások hatására. A nyálkahártya relatív szárazsága megnehezíti, illetve fájdalmassá teszi a behatolást, ezért az ötven feletti nők egy része inkább lemond a próbálkozásokról is, pedig van megoldás. A hüvelyi nedvesség mesterségesen pótolható, például síkosítók használatával.

Kevesen tudják, de a hüvelyszárazságnak is vannak lelki okai. A lelkifurdalás vagy szégyenérzet, a másik befogadásától való idegenkedés, az élvezetek elutasítása, a biztonságérzet vagy intimitás hiánya mind-mind oka lehet ennek a kellemetlen tünetnek. Nem ritka, hogy az érett korba lépő nők saját magukat akadályozzák az idősebb kori élvezetek megélésében, mert úgy érzik, hogy nekik már nem dolguk az ilyesmi, inkább a családjukkal kellene törődniük vagy hűségesnek kellene maradniuk elvesztett társukhoz.

Találjuk meg a módját a lelki harmóniánk és a nyitottságunk visszaszerzésének, hiszen a nőnek lételeme a másikhoz való intim és szoros kapcsolódás, amelynek jutalma a minőségi szexualitás.

Szerkeszt., 09.03.2017

Gina06
0 | 03.06.2017, 21:44

Életmódomnak , táplálkozásomnak köszönhetően semmi gondom. Ebben a cikkben minden nagyon a helyén.Sokak számára fontos lenne az elolvasása.