A sikeres újévi fogadalom titka

A sikeres újévi fogadalom titka

2 | 719 Hívások

Az óév utolsó napjait „tapossuk”, természetes hát, hogy már nem csak a mögöttünk álló időszakot összegezzük, hanem előre tekintünk a jövőre is. Gyakori szokás, hogy ilyenkor levonjuk a konzekvenciákat és megfogadjuk, hogy bizonyos dolgokat ez után másként teszünk majd. Nem feltétlenül fontos, hogy fogadalmakat tegyünk, de mindenképpen érdemes ilyenkor azzal tisztába jönni, hogy mely dolgok gyengítették a hatékonyságunkat, provokáltak konfliktusokat mások felé vagy éppen idéztek elő bosszantó helyzeteket az életünkben.

 

Fogadkozni vagy nem fogadkozni, ez itt a kérdés

 

Sokan irtóznak a szilveszteri fogadkozástól, mert azt gondolják, hogy ezek a hirtelen felindulásból tett ígéretek azok, amelyeket a legnehezebb megtartani. Tény és való, hogy mindennek eljön az ideje az ember életében, és ha a megnyíló lehetőséget lovagoljuk meg, akkor sokkal kevesebb erőfeszítéssel léphetünk meg dolgokat, mintha ad hoc módon vágnánk bele valamibe.

Ugyanakkor nem véletlenül alakult ki az advent hagyománya sem, illetve az annak a tendenciának a hagyományba való átültetése, hogy a tél folyamán, ezen belül is az óév végén mérlegre tesszük a dolgainkat, valamint elindulunk „befelé”. A lelki munka, a belső számadás ideje ez az évkörben, amikor általánosságban is nagyobb hangsúlyt és teret kapnak bizonyos tapasztalatok és a rájuk épülő elhatározások.

 

Mikor hatékony egy fogadalom?

 

A fogadalom akkor tud tartós elhatározást hordozni, ha egy lelki és szellemi folyamat következménye. Más szavakkal megfogalmazva, csak a megérett gondolat és igény hozhat valós változásokat. A pillanat hevében kiötölt ötlet a következő pillanatban már olyan lehet, mintha nem is mi találtuk volna ki vagy éppenséggel ránk szeretné erőltetni valaki.

Tévedés azt gondolni, hogy egy fogadalom betartása pusztán lelki erő kérdése volna, és az is túlzott megítélése a fogadkozó embernek, ha sikertelensége esetén megbízhatatlannak nyilvánítjuk. Összességében tehát nem a fogadalommal vagy a fogadalomtevővel van a baj, sokkal inkább azzal, ha nem megfelelő időben vagy nem elég erős lelki háttérrel tesszük.

 

Miről fogadkozunk, miről fogadkozzunk?

 

A leggyakoribb fogadalmak olyan hétköznapi dolgokhoz köthetőek, amelyek vagy nem kapcsolódnak mély lelki gyökerekhez, vagy nem találtuk még meg ezeket a kapcsolódásokat. A jövőre lefogyok, kevesebb pénzt költök, többet látogatom a szüleimet típusú fogadkozások nem mély lelki igényből adódnak, hanem a környezetünk elvárásaiból, és nem is fognak hatékonyan változni, csak akkor, ha rájövünk, hogy miért alakultak úgy, ahogy az nekünk nem megfelelő.

Nem csak a betegségeink, de a testi mivoltunk és az életünk eseményei is a lelki folyamatainkból születnek, így ha azokon változtatunk, akkor várhatunk az életünkben is változást. Érdemesebb volna tehát emígyen fogalmazni: Jövőre megkeresem az okát annak, hogy miért nem tudok megszabadulni a cigarettától, pedig zavar ez a rossz szokásom.

 

A sikeres újévi fogadalom titka

 

A megfogalmazáson kívül még egy fontos dolog van, amit az újévkor tett fogadalmainkkal kapcsolatban el szoktunk felejteni. Méghozzá az, hogy magunkért, saját jóérzésünkért, jobb életre való törekvésünk jegyében tesszük ezeket. Ez azért fontos, mert ha képezünk egy rajtunk kívül álló feladatot, amelyet minden áron el kell érni, szinte már az indulásnál biztosak lehetünk benne, hogy vagy nem fog sikerülni, vagy nem lesz benne köszönet.

Egyrészt igyekezzünk szem előtt tartani, hogy nem a cél a fontos, hanem az út (vagy legalábbis egyformán fontosak), másrészt fogadjuk el, hogy a jó életérzés megtartásának jegyében igenis jogunk van módosítani a célokon/terveken. Ne feszítsük keresztre magunkat, inkább terelgessük magunkat egy kijelölt úton, mint egy szerető, de megértő szülő a gyermekét.

A siker érdekében tűzzünk ki részcélokat és találjunk ki magunknak valami köztes jutalmat is, ne hagyjuk, hogy csak a végső cél lebegjen előttünk, valahol a távoli és néha elérhetetlennek tűnő jövőben.

A fentiek szerinte tehát a leghatékonyabb újévi fogadalom szövege ehelyett: Ígérem, hogy elérem/teljesítem/betartom azt hogy (…), így néz ki: Mindent megteszek azért hogy (...), és ígérem, hogy az úton folyamatosan újra értékelem a célt, a haladásom mértékét és az eszközeimet is.

Szerkeszt., 29.12.2016

Ehhez a cikkhez jelenleg nem tartozik hozzászólás.