Ön empatikus személyiség?

Ön empatikus személyiség?

1 | 612 Hívások

Ön empatikus személyiség? Az empatikus emberek legfontosabb jellemzői

Az empátia nevű – leginkább a beleérző-képesség szóra magyarítható – tulajdonság hasznunkra lehet, de csak akkor, ha megtanuljuk a helyén kezelni.

A "túlzottan empatikus emberekre" használjuk a túlérzékeny jelzőt is, ez azonban félrevezető. Elaine N. Aron (2012) nyomán ezt a jelenséget ma magyarul leginkább szuperérzékenységnek nevezzük a pszichológiában.

Lássuk, honnan lehet felismerni, hogy "túlzottan empatikus emberek" (szuperérzékenyek) vagyunk-e?

 

Lelkiismeretes?

 

Mindent lelkiismeretesen szeretne csinálni, sokat aggódik, rágódik, gondolkodik? Sokáig tervezget, majd lehetőleg tökéletesen szeretne mindent megoldani?

Mondhatni, hogy maximalisták vagyunk. Senkit nem szeretnénk becsapni, átverni, megbántani, ha pedig ez esetleg véletlenül megtörtént, akkor akár napokig is szomorkodhatunk miatta. Könnyen átérezzük ugyanis, hogy ezzel milyen érzéseket okoztunk a másiknak.

Sajnos, ez egyben azt is jelenti, hogy hamarabb elfáradhatunk, testileg-lelkileg kimerülhetünk, munkahelyen hamarabb bekövetkezhet a kiégés. Mivel a szuperérzékeny ember jószívű, segítőkész, önzetlen, ezért az is gyakran előfordul, hogy kihasználnak bennünket.

 

Magának valónak tartják?

 

Mivel szuperérzékenyként hamarabb kimerülhetünk, így nehezebben viseljük a tömeget, a hangos-zajos társas rendezvényeket, de gyakran sokszor még az is nehezünkre eshet, hogy vendégeket fogadjunk, vagy csak elbeszélgessünk néhány szomszédjukkal. Természetesen ennek semmi köze az önzőséghez, hiszen az éppen, hogy nem jellemző ránk. Sőt, kimondottan szeretünk is beszélgetni: nem véletlen, hogy a legtöbb elhivatott segítő között sok a szuperérzékeny: gondoljunk csak a jó pedagógusokra, pszichológusokra, ápolónőkre! Aki vágyik a társaságunkra, annak érdemes finoman tudtára adni, hogy akkor tudunk igazán jót beszélgetni vele, ha nem vagyunk túl sokan és nincs túl nagy zaj.

 

Úgy érzi, túl sok betegség kínozza?

 

Sajnos, szuperérzékenyként vagy empatikus személyiségként több okból is hajlamosak lehetünk arra, hogy könnyebben elkapjunk betegségeket. Mivel sokat aggódunk és stresszesebbek vagyunk, ezért a legyengült immunrendszerünk csak úgy vonzza magával a problémákat. Sokan leszünk stresszevők, gyakori az elhízás és az inzulinrezisztencia, pajzsmirigy-betegség. Sokszor érezzük úgy, hogy „megszakad a szívünk”, „összetörték a szívünket”, ezért a szív-érrendszeri betegségek sem kerülnek el minket általában. A stresszhez köthető testi-lelki betegségeknek nyilvánvalóan jobban ki vagyunk téve, több köztünk a depressziós, pánikbeteg, szorongó, illetve a traumák feldolgozása is nehezebb lehet. Ha úgy érezzük, hogy már szinte nincs is annyi betegség, amennyit kénytelen vagyunk elhordozni (és nemcsak a korral jár), akkor valószínűleg szuperérzékenyek vagyunk.

 

Az empatikusság, szuperérzékenység nem betegség, hanem egy tulajdonság, személyiségjegy, amelyből jót is, de sajnos, rosszat is ki lehet hozni. Ha ön érintett lehet, érdemes végiggondolnia, hogy a gyermekei, unokái is szuperérzékenyek lehetnek-e, mert ezzel nagyon sokat tud nekik segíteni az óvodai-iskolai boldogulásukban.

 

A szuperérzékenység a megfelelő mederbe terelhető egy erre specializálódott pszichológus segítségével. A legfontosabb azonban, hogy elfogadjuk ezt a tulajdonságunkat és ennek tudatában terelgessük tovább az életünket! Ha kreatív tevékenységet végzünk, „nem adjuk el a lelkünket”, akkor sokkal boldogabb lehet az életünk.

 

 

 

Fotó: www.fotolia.com/fizkes

 

 

 

 

Szerkeszt., 21.03.2019

Ehhez a cikkhez jelenleg nem tartozik hozzászólás.