Húsvét a karantén alatt

Húsvét a karantén alatt

0 | 759 Hívások

Húsvét a karantén alatt

Mindannyian tisztában vagyunk vele, hogy ez a húsvét más lesz, mint a többi. Nem lesz együtt az egész család, nem megyünk locsolni és nem várunk vendégeket. Van ennek jó oldala is, kisebb költségvetésből úszhatjuk meg a négynapos ünnepet, mint máskor. Természetesen szívesebben lennénk együtt a szeretteinkkel, de sajnos nem lehet, a veszélyhelyzet átírta életünk szokásos forgatókönyvét. A koronavírus nem tartja tiszteletben ünnepeinket. Mivel nem tudunk a jelenlegi helyzeten változtatni, meg kell tanulnunk kihozni a legtöbbet a rendelkezésünkre álló lehetőségekből.

 

Íme, néhány jó tanács, amitől ez a húsvét is szép lehet:

 

  • A tavasz eljött, ragyogóan süt a nap és mi kihasználhatjuk a jó időt, hogy ünneplőbe öltöztessük környezetünket. Ha kertes házban lakunk, ültessünk színes virágokat a kertben, ahova csak tudunk, melyek igazán hangulatjavítóként prosperálnak. Ha társasházban lakunk ott az erkély, melyet virágoskertté varázsolhatunk, de az ablakban egy balkonládába is elfér pár tő virág.
  • Húsvét előtt hagyomány a nagytakarítás, legyen ez így most is. Persze kicsit nehezebb kivitelezni úgy, hogy otthon van az egész család, de nem lehetetlen. Ha felosztjuk a feladatokat, még jól is jöhetünk ki a dologból, gyorsabban készen leszünk, és kevésbé leszünk fáradtak. Itt az ideje, hogy a régóta halogatott kisebb javításokat elvégezzük, akár egy tisztasági festés is belefér az időnkbe jelenleg.
  • Tervezzük meg jó előre a húsvéti menüt, hiszen most kicsit bonyolultabb mindent beszerezni, de ne mondjunk le a szokásos finomságokról. Egy finom torta, vagy sütemény elkészítése közben pedig mozgósíthatjuk kreatív energiáinkat.
  • Elő a húsvéti dekorációval. Nem baj, hogy nem jönnek vendégek, attól még adjuk meg a módját az ünnepnek: készítsünk tojásfát, vegyük elő a nyuszis terítőt és fessünk hímes tojást. Ezek a kellékek és a velük való ténykedés mind sokat segít abban, hogy „hangulatba jöjjünk”.
  • Használjuk a technikát! Ahogy beszűkül a tér körülöttünk, úgy vesszük hasznát egyre inkább az okostelefonjainknak, a laptopnak. Hiszen egy videóbeszélgetés virtuális módon bár, de hazarepítheti távollévő szeretteinket. Még ha nem is volt része életünknek e technika, most érdemes megbarátkozni a különféle megoldásokkal. Hiszen milyen jó látni szüleinket, vagy gyermekeinket, unokáinkat, még ha csak képernyőn keresztül is! Még egy családi húsvéti reggelit is megszervezhetünk ezzel a módszerrel.
  • Ha nem is látogathatjuk jelenleg a templomokat, TV-ben, interneten keresztül részesei lehetünk az ünnepi misének, istentiszteletnek. Törődjünk lelkünkkel, hiszen most a szokásosnál is jobban terhelve van, nehéz egyensúlyban tartani.

 

Bár jelenleg olyan helyzetbe került a világ, amilyenben még nagyszüleinknek sem volt része, mégsem adhatjuk át magunkat a csüggedésnek. Az ünnepek általában pont azért jók, mert kicsit megállunk, lelassulunk, hát most pont ellenkezőleg, kicsit pörgessük fel magunkat a húsvét kedvéért! Hiszen ez az alkalom az újjászületésről szól, mint ahogy jelenlegi napjaink is. Végezzünk önvizsgálatot, forduljunk magunkba és gondoljuk át eddigi életünket! Adjuk meg módját az ünnepnek, még ebben a nehéz helyzetben is és tekintsük ezt, az idei különleges húsvétot, egy valóságos újjászületésnek.

 

 

Fotó: stock.adobe.com/Szász-Fábián Erika

 

 

Szerkeszt., 10.04.2020