Szenteste egyedül?

Szenteste egyedül?

5 | 914 Hívások

Szenteste egyedül?

Számos oka lehet annak, hogy egyedül fogjuk tölteni a Szentestét. Semmiképpen sem kell azonban ennek szomorúan eltelnie, hiszen többféleképpen is elüthetjük, vérmérsékletünk szerint.

Lássuk, hogyan gondolkodhatunk az egyedül töltött Szentestéről?

 

Csak egy átlagos este? 

Ha ötven feletti egyedülállóként nem feltétlenül úgy tölti a Szentestét, ahogyan elképzelte, talán segít, ha arra gondol, hogy ez egyáltalán nem kirívó eset. Nővérek, orvosok, kamionosok, misszionáriusok, rendszergazdák, biztonsági őrök, vendéglátósok milliói számára ez az este és éjszaka ugyanúgy telik, mint bármelyik másik. Töltse hát akár úgy, mint egy átlagos hétvégi estét: olvasgasson, egyen egy jó vacsorát, vegyen egy forró fürdőt, böngészgessen a neten vagy akár játsszon a kedvenc játékával! Talán a televízió ekkor éppen nem a legjobb ötlet, de egy kábelcsatornán mégis lehet olyan dokumentumfilm, ami segít kicsit elterelni a figyelmet arról, hogy milyen nap van.

 

Nem kell időpontokhoz ragaszkodnunk! 

Ha esetleg úgy is alakul éppen a Szenteste, hogy nem tud ott lenni egy rokon, barát vagy ismerős sem, valószínűleg akkor is meglátogatják majd valamikor az ünnepek során. Ha karácsony második vagy harmadik napján lesznek vendégeink, akkor nyugodtan tekinthetünk ezekre a napokra is úgy, mintha akkor lenne számunkra a Szenteste. Készülhet ezekre kedve és ereje szerint. Nem kell túlzásba vinni a készülődést, de ha olyan típusúak vagyunk, akinek ez jólesik, és akit ez jó értelemben lefoglal, akkor nyugodtan süssünk-főzzünk, takarítsunk, dekoráljunk! A család biztosan díjazni fogja!

 

Nem kell egyedül lennie! 

Ha nemrég maradt egyedül és nehéz arra gondolnia, hogy az ünnepek környékére sincs kilátásban társaság, akkor próbáljon keresni magának! Felkereshet például régi ismerősöket, egyedül maradt barát-jelölteket, akik ugyanilyen helyzetben vannak! De önkénteskedhet akár a Mikulásgyárban, cipősdoboz-osztáson, templomban, olvashat mesét a gyerekkórházban, elvállalhatja dolgozó családok gyermekének felügyeletét, segédkezhet egy vendéglőben, karácsonyi vásárban, gyűjthet a rászorulóknak, vehet részt ételosztásban, betlehemezésben, jótékonysági rendezvényen. Mindenhol szeretettel fogják várni. Ha pedig csak azért maradt úgymond egyedül, mert a gyermekeit nagyon megbántotta valamivel, akkor jobb, ha tudja, hogy sohasem késő bocsánatot kérni: így önnek is boldogabban telnek majd az arany évei és visszakaphatja a család melegségét is.

 

Szólóban tölteni a Szentestét tehát egyáltalán nem kirívó, ritka eset és semmiképpen sem olyasmi, amit szégyellni kellene. Ma már nem kell ennyire ragaszkodni a társadalom vélt vagy valós elvárásaihoz. Ha hosszabb ideje egyedül élünk, megszoktuk a szóló létet és megtanultuk már megszeretni a saját társaságunkat, esetleg nem olyan a vérmérsékletünk, hogy minden helyzetben minden áron társaságra vágyunk, akkor semmi kivetnivaló nincsen abban, ha egyedül töltjük a Szentestét.

 

Ha viszont még új számunkra a magány vagy nem érezzük jól magunkat társaság nélkül, akkor számos lehetőségünk adódik arra, hogy az év legnagyobb napján se legyünk egyedül. Ha pedig kimozdulunk, többet járunk társaságba – akár virtuálisan is –, akkor a nagy Ő is könnyebben ránk találhat.

 

 

Fotó: stock.adobe/motortion

 

Szerkeszt., 19.12.2019

Ehhez a cikkhez jelenleg nem tartozik hozzászólás.