A pozitív gondolkodás hatalma

A pozitív gondolkodás hatalma

6 | 351 Hívások

A pozitív gondolkodás hatalma

 

Sajnos mára a pozitív gondolkodás kifejezés kissé elcsépeltté vált. Hol az amerikai  stílusú hurráoptimizmussal társítjuk e kifejezést, hol ezoterikus gondolkodásmóddal vagy a vonzás törvényével. Természetesen mindhárom irány helytálló, hiszen mindhárom irányzatnak ez az alapja. De miről is van szó tulajdonképpen?

 

Van az a bizonyos mondás a félig üres és félig tele pohárról. A pesszimista ember szerint félig üres a pohár és arra a felére koncentrál, ami hiányzik. Igen ám, de abban a félig üres pohárban azért ott van az a fél pohár víz, amit még mindig meg lehet inni ugyebár, de ezt már nem veszi figyelembe.

 

Tulajdonképpen gyerekkorban megkezdődik a trenírozás szüleink által, hogy folyamatosan veszélyt lássunk magunk körül:

 

 • Vigyázz, nehogy eless!
 • Vigyázz, megharap a kutya!
 • Vigyázz, nehogy megfázz!

 

Csodálkozunk, hogy felnőve tele vagyunk félelemmel, ráadásul hajlamosak vagyunk mindezt átadni gyermekünknek is. Szép lassan végigaggódjuk az életünket, miközben az elhalad mellettünk. Ahhoz, hogy ez ne így legyen, csupán a saját szemléletmódunkon kell egy csöppet hangolni. Hiszen az, hogy mi történik velünk a jövőben még nem tudható, de az, hogy a történésekre hogy reagálunk, az már csak rajtunk múlik. Mindez nagyfokú tudatosságot igényel, de megéri megpróbálni. Ehhez szeretnénk egy-két jó tanáccsal, kapaszkodóval szolgálni.

 

 • Az elénk gördülő problémákat, nehéz helyzeteket fogjuk fel megoldandó feladatnak, próbatételnek. Biztos, hogy sokat fogunk tanulni belőle.
 • Ha olyan helyzetbe kerülünk, amin nem tudunk változtatni, tanuljuk meg elfogadni és feldolgozni azt.
 • Szinte mindennek van jó oldala, csak észre kell vennünk. Ha napi szinten gyakoroljuk, egy idő után már rááll a szemünk és nem esik majd nehezünkre, a rossz oldal pedig szép lassan elhalványodik.
 • Minden reggel hangoljuk magunkat pozitív üzemmódra. Határozzuk el, hogy jókedvűek leszünk és ne hagyjuk, hogy ezt bárki elrontsa.
 • Találjuk ki a saját stresszoldó technikánkat. Van, akinek a sresszlabda segít, van, akinek a zenehallgatás, van, aki a sport által tud ellazulni. A természet, az állatokkal való törődés, a kertészkedés szintén sokat segíthet az ellazulásban.
 • A stresszoldás mellett szükség van feltöltődésre is, találjuk meg az erre szánt időt. Persze erre is többféle megoldás létezik, de azt azért mindenki tudja magáról, hogy mi az, ami neki örömet szerez és mi az, ami feltölti, amiből merítkezhet.
 • Legyenek rövid és hosszú távú céljaink és terveink, melyek alapján elérjük azokat. Kell, hogy legyen valami, amit szeretnénk megvalósítani, és ami motivál bennünket minden áldott reggel, hogy felkeljünk és csináljuk. Szenzációs érzés, amikor megvalósul, és már tűzhetjük is ki a következőt, miáltal folyamatosan motiválva leszünk.
 • Kerüljük a negatív beállítottságú emberek társaságát, ne hagyjuk, hogy folyamatos pesszimizmusokkal lehúzzanak bennünket! Vegyük magunkat körül pozitív emberekkel, akik mentalitásukkal feltöltenek és támogatnak bennünket.

 

A pozitív gondolkodás elhatározás kérdése, de ezt a döntést Önnek kell meghoznia. Az biztos, hogy amennyiben így teszünk, gyökeresen megváltozik majd életünk és nem felesleges aggódással telnek napjaink. Örömmel kelünk fel és elégedetten fekszünk le minden áldott nap. Egy próbát mindenképpen megér.

 

Szerkeszt., 27.06.2019

Ehhez a cikkhez jelenleg nem tartozik hozzászólás.