Amire sokan nem gondolunk, ha tavaszi nagytakarításról van szó…

Amire sokan nem gondolunk, ha tavaszi nagytakarításról van szó…

0 | 172 Hívások

Amire sokan nem gondolunk, ha tavaszi nagytakarításról van szó…

A tavasz a megújulás ideje, az újjászületésé, az újrakezdésé. Lekerülnek a téli, vastag ruhadarabok és reggelente végre madárcsicsergésre ébredünk. Egyre több ideig süt a nap és már egyre hosszabbodnak a nappalok is. Amerre nézünk, egyre színesebb a világ, a fák zöldellnek és egyre több virág nyílik körös-körül. Az emberek gyakrabban mosolyognak és valahogy nagyobb kedvvel végzik a dolgukat. Egy kicsit mintha ünneplőbe öltözködne a természet és az ember lelke egyaránt. Várunk valami jobbat, várjuk a csodát.

 

Ilyenkor ránk jön a szanálási kedv, a takaríthatnék, a fogyókúra láz. Hirtelen szeretnénk megszabadulni mindentől, ami felesleges, legyen az plusz kiló, megunt cipő vagy bútordarab. Egyszerre térre és fényre vágyunk és minél többet akarunk kint lenni a szabadban. Mivel minden téren vágyunk a megtisztulásra, ezért sokan ekkorra időzítenek méregtelenítő, tisztító kúrákat is. Szeretnénk tiszta lapot kezdeni életünk minden területén.

Csak kevesen gondolnak arra, hogy érdemes tavasszal a lelkünket is megszabadítani a sok felesleges kacattól. Megállni, időt szakítani arra, hogy végig gondoljuk életünket, kapcsolatainkat, a bennünk megbúvó érzéseket. Próbáljuk meg rendszerezni a kavargó érzelmeinket, hogy ezáltal letisztulva kristályosodjon ki a kép, hogy mit is szeretnénk valójában.

 

  • Gondoljuk végig milyen érzéssel kelünk fel nap mint nap reggelente az ágyból: jobbára pozitív vagy inkább negatív érzés az első, ami megérint bennünket, ha az előttünk álló napra gondolunk.
  • Ha többnyire rossz érzések kerülnek előtérbe, vizsgáljuk meg mi okozza őket, amennyiben lehetséges szüntessük meg az okokat.
  • Nézzünk szembe a félelmeinkkel: ha az okán tudunk változtatni, tegyük meg, ha nem tudunk változtatni, fogadjuk el, de mindig alaposan járjuk körbe és döntsük el, hogy melyik esettel állunk szemben.
  • Nézzünk körbe magunk körül, hogy zömében milyen beállítottságú emberek vannak a környezetünkben. Ha valaki folyamatosan csak lehúz bennünket és pesszimistán szemléli az életet, próbáljuk meg a lehető legjobban lecsökkenteni a vele töltött időt, vagy ha lehet, szakítsunk meg vele minden kapcsolatot. Vegyük magunkat körbe pozitív barátokkal, hiszen őket meg tudjuk válogatni, míg a rokonainkat sajnos nem. Azt viszont el tudjuk dönteni, hogy kivel milyen sűrűn találkozunk.
  • Engedjük el a múlt sérelmeit. Sokszor előfordul, hogy valamely, évekkel, sokszor évtizedekkel ezelőtt megtörtént esemény rányomja bélyegét az egész életünkre. Mivel nem tudjuk elengedni, megnyomorítja lelkünket és képtelenné tesz bennünket arra, hogy felszabadultan élhessünk. Ne engedjük, hogy a múlt árnyai megmérgezzék a jelenünket. Természetesen egy szerettünk elvesztését feldolgozni nem könnyű, de meg kell tanulnunk az elengedést, hogy tovább léphessünk és visszanyerjük lelkünk békéjét.

 

Persze fentieket leírni egyszerűbb, mint véghezvinni, de megéri a fáradtságot, hiszen, ha helyére kerülnek bennünk ezek a dolgok, könnyebben vesszük a mindennapi akadályokat. Az élet szép, egyszeri és megismételhetetlen, ezért tegyünk meg mindent, hogy örömmel éljük meg minden pillanatát.

 

 

 

 

  

Szerkeszt., 02.05.2019

Ehhez a cikkhez jelenleg nem tartozik hozzászólás.