Y generáció vs baby boomer generáció

Y generáció vs baby boomer generáció

2 | 1427 Hívások

Y generáció vs baby boomer generáció: különbségek és meglepő hasonlóságok

Jelenleg 6 nemzedék él a földön. Ezek név szerint a Veterán, a Baby Boom, az X, az Y, a Z, valamint az Alfa generációk, és kis általánosítással azt mondhatjuk, csak egy valami közös ezekben a generációkban. Az, hogy nagyon-nagyon különbözőek.

 

Természetesen, ez általánosítás, és nem jelenthető ki egyértelműen, hogy egy-egy generáció ne hasonlítana ebben-abban valamelyik másik - főként az azt megelőző, vagy követő - generációra. Megfigyelve a különbözőségeket és hasonlóságokat, vonjunk most górcső alá két generációt, amelyek életkorban, életstílusban, világszemléletben, látszólag nagyon távol állnak egymástól. Beszéljünk kicsit a Baby Boom és az Y generáció közötti különbségekről és hasonlóságokról.

 

Az Y generáció legjellemzőbb tulajdonságai közé sorolhatók többek között az innovációra való fogékonyság, a közösségi oldalakon való aktív jelenlét, a technológiai függőség, az erős én-tudat, az, hogy rendkívül trendkövető, panaszkodó, hogy többnyire városlakó, emellett idegen nyelveket használó, elnyújtja felsőfokú tanulmányait, életéből pedig egyre inkább hiányoznak a személyes kapcsolatok. Ők az 1980 - 1994 született nemzedék.

 

Ezzel szemben a Baby Boom generáció (1946-1964) jellemzőbb tulajdonságai az alábbiak: napjaink vezetőinek nagy százaléka közülük való. Az internet világával életük delén ismerkedtek meg, jó teherbírásúak, és nagy bennük a munkakedv, nyugdíjas kor után is szívesen vállalnak munkát, emellett szabálykövetőek, ami több, mint meglepőnek mondható, hiszen az ő fiatalkori lázadásaikban csírázik a mai zöld-mozgalmak nagy része.

 

Jól megfigyelhető, hogy valóban éles különbségek mutatkoznak e két generáció alapértékeiben, s természetesen ebből kifolyólag, működésében is. Míg a BB generáció tagjai alapvető értékként kezelik például a munkahelyi ranglétrát, az Y generációból érkezők minden új vállalkozásban máris egy start up lehetőségét látják. Előbbiek komótosan, szabálykövetően látnak el egy-egy feladatot, utóbbiak előszeretettel rohannak bele az élet pofonjaiba.

 

 

Hogyan található meg akkor mégis a közös hang?

 

Nos, a kulcs a nyitottságban, az elfogadásban, a rugalmasságban, és az együttműködésben leledzik. Legyen szó akár munkahelyi, akár családi kapcsolatokról, mindkét generáció tagjai (ki nem?) szeretnek együttműködni. Megosztani másokkal a birtokukban lévő tudást, az új felfedezéseket és élményeket. A közös hang megtalálásában nagy szerepet kap a BB generációra jellemző érzékenység, tapintat, és elfogadás, de kölcsönösen fel kell ismerniük a másikban meglévő erényeket.

Az Y generációnak tisztelnie kell, és fel kell tudnia használni, be kell tudnia integrálni a BB generáció hatalmas élettapasztalatát, a Baby Boom generációnak pedig el kell fogadnia az ipszilonok frissességét, kreativitását és technológiai előnyét.

 

Nem csak e két generáció tagjaira, hanem minden, ma a földön együtt élő nemzedékre érvényes alap tézis tehát, hogy szeretettel, elfogadással, a másik megismerésével, és megértésével kel viseltetniük egymás iránt. Azért, hogy eltűnhessenek a korlátok, a kategorizálás, a dobozolás, és előtérbe kerülhessen az Együtt, a Közösen és a Mi.

 

 

 

Fotó: © zinkevych / fotolia.com

 

 

 

 

Szerkeszt., 28.11.2019

Eliz9a8beth
0 | 29.11.2019, 10:51

Várom a többi generáció jellemzését is. A fenti olvasottal egyetértek. Köszönet a szerzőnek.