Korunk legnagyobb luxusproblémái

Korunk legnagyobb luxusproblémái

1 | 1669 Hívások

Ahogy telik-múlik az idő, az ember egyre bogarasabb és kényesebb lesz. A kor és a korszellem egyaránt befolyásolják a saját körülményeinkhez való hozzáállásunkat. De mi történik akkor, ha korunk és társadalmunk azt diktálja, hogy mindennel csak elégedetlenkedjük? Ötven felett az ember hajlamos elkényelmesedni, és olyan apróságok miatt panaszkodni, amik - valljuk be őszintén - nem is problémák. Felállni az ágyból, hogy lekapcsoljuk a villanyt, miután kényelmesen elhelyezkedtünk, vagy kiborulni azon, hogy valaki ugyanolyan ruhában van, mint mi - ezek az úgynevezett első világ problémái, luxus problémák.

 

Persze, ezek a "problémák" nem csak az ötvenesek és ötven felettiek átka. A mai világ elkényeztetett és elkényelmesedett embere ritkán képes perspektívába helyezni a dolgokat, és hálát adni azért, amije van. Az interneten elterjedt viccesen, frappánsan megfogalmazott mémek és egyéb szövegek mind-mind arra utalnak, hogy a nyugati civilizáció embere túl nagy hangsúlyt fektet a nap mint nap felmerülő kisebb kellemetlenségekre, olyan dolgokra, amelyek pillanatok alatt képesek szorongással és rossz érzéssel eltölteni bennünket.

 

A középosztály problémái?

A OnePoll közvélemény kutatása, amely kétezer 18 és 65 év közötti felnőtt megkérdezésével készült, tizenöt ilyen luxus problémát sorol, amelyek közé a "Nem záródik a pénztárcám, mert túl sok pénz van benne" is beletartozik. Nem véletlenül van tele az internet az ilyen és ehhez hasonló megjegyzésekkel, hiszen ezek rámutatnak a felső osztályok dekadenciájára. De nem ez az egyetlen ok, amiért szeretünk az első világ "problémáiról" olvasni. Valljuk be őszintén, hogy gyakran magunk is bűnösek vagyunk ugyanazokban a vétkekben, amelyekben az első világ modern embere is. Nem megy az internet, baj van a kábeltévével; esetleg vízbe léptünk frissen felhúzott zokninkkal? Kivel nem történt még ehhez hasonló kellemetlenség? Nos, manapság már nem elég az első világ problémáiként emlegetni ezeket az apró kellemetlenséget. A középosztály fellendülése ugyanis lehetővé teszi számunka, egyszerű halandók számára is, hogy olyan dolgok miatt panaszkodjunk, amelyek igazán említésre sem méltóak.

 

De hogy tovább ne szaporítsam a szót, vessünk egy pillantást a OnePoll felmérésére, hogy jobban megértsük, miről is van itt szó. Néhány ezek közül biztosan mosolyt csal majd a kedves olvasó arcára, de ne feledje megkérdezni magától: bosszankodtam már ehhez hasonló dolgok miatt?

 

Azt sem tudom, mit csináljak!

A OnePoll listájának első helyezettje a "Kint túl meleg van,  a légkondicionált iroda pedig túl hideg". Ugyan ki ne lett volna már abban a helyzetben, hogy a nyári hőségből egy túl hideg helyiségbe menekül, és a hirtelen hőmérsékletváltozás kedvezőtlenül hat hangulatára? De valóban érdemes ezen egy percnél tovább gondolkodni?

 

A lista második helyezettje a "kiábrándító légkondicionáló". Ezt követi a már korábban is említett "Nem záródik a pénztárcám, mert túl sok pénz van benne", majd a "Vettem egy mosogatógépet, de a bepakolás és kipakolás több időt vesz fel, mint maga a mosogatás". Ötödikként a "tiszta zokniban vizes dologra lépést" említik, de ez még mind semmi a listán szereplő többi problémához képest:

  • - csak teljes zsírtartalmú tejet árulnak a bevásárlóközpontban; 
  • - összegabalyodik a zsebemben a fülhallgatóm; 
  • - lepattogott a körömlakkom; 
  • - meleg koktél a nyári forróságban; 
  • - új autót szeretnék, de nincs hely a garázsban; 
  • - nincs nevemmel ellátott kólás üveg a boltban; 
  • - valaki ugyanúgy öltözött, mint én;
  • - kifogyott az elem a távirányítóból; 
  • - elfelejtettem magammal hozni a telefontöltőmet;
  • - el kell mennem a postára, hogy kivegyem a csomagom.

 

Mindeközben a világ túlsó végén igazi emberek küzdenek meg igazi problémáikkal. Nem árt néha elvonatkoztatni, és perspektívába helyezni a dolgokat. Nem árt megemlékezni arról, hogy vannak olyan emberek, akik sokkal rosszabb helyzetben vannak nálunk, és mégis képesek hálát adni azért, amijük van. A média mindenhonnan azt diktálja nekünk, hogy jogunkban áll a legapróbb dolog miatt is felháborodni. A mondvacsinált sztárocskák csak erősítik bennünk ezt a tudatot az elképesztőbbnél elképesztőbb megjegyzéseikkel (Nem hiszem el, hogy a nagymamám kiviteti velem a szemetet! Nem érti, hogy gazdag vagyok? Hazamegyek, nem kell ez nekem - 50 Cent). Kétségkívül fogjuk még úgy érezni, hogy a világ ellenünk fordult, mert pattogatott kukorica ragadt a fogaink közé, vagy mert túl hideg az autóülés. De ilyenkor kérdezzük meg magunktól, valóban problémák ezek? Hiszen életben vagyok, és dönthetek úgy, hogy élvezem az életet, és nem aggódom apróságok miatt.

 

Nem veszem készpénznek az élet apró örömeit. Ma elmondhatom magamról, hogy kicsi a lakásom; öregszik a macskám, és korán kell kelnem, hogy elérjek a munkába. De rendkívül szerencsés vagyok: csak luxus problémáim vannak.

 

Foto: © Tyler Olson - Fotolia.com

Szerkeszt., 03.07.2014

Ehhez a cikkhez jelenleg nem tartozik hozzászólás.