Miért érdemes háziállatot tartani, 50 felett is

Miért érdemes háziállatot tartani, 50 felett is

5 | 955 Hívások

Miért szeretjük a kis kedvenceket?

 

Talán nincs is olyan gyerek, aki ne könyörögne már egészen pici korától kezdve egy kiskutyáért, kiscicáért, hörcsögért, madárért a szüleinek. Kivételt esetleg azok a szerencsés helyzetben élő picik jelentenek csak, akik eleve olyan családba érkeznek, ahol van már állat, vagy vidékiként akár több haszonállatot is tartanak. A gyermekek vonzódása az állatvilághoz ösztönös, hiszen ők még teljesen nyitottak azokra a csodás dolgokra, amelyeket egy élő és szeretetre alkalmas kisállat nyújthat a környezetében élőknek.

Az állatokról való gondoskodás nem csak rendszerességre és felelősségvállalásra nevel, hanem rendkívül sok örömet is ad: sikerélmény, ha az a kis élőlény egészséges, szép és láthatóan boldog. Az állatok fenntartások nélkül fogadják a feléjük áradó szeretet és ők maguk sem manipulálnak saját érzelmeikkel.

 

Az állatokkal gyógyítás nem új keletű

 

Az állatterápiás módszerek a gyógyítás számos területén helyet követeltek maguknak az elmúlt évtizedekben. Nem csak a pszichoterápia, de a kardiológia, a traumatológia, ideggyógyászat, tanatológia és még más területek is sikerrel alkalmazzák a kis szőrös ápolók jelenlétét, többek között a betegségekből felépülés, rehabilitáció folyamatában.

Az állatok emberre gyakorolt hatását két nagy csoportba oszthatjuk, az egyik a testi, a másik a lelki területet érintő hatások. Az utóbbi időben nyert bizonyítást, hogy például a macska dorombolása milyen előnyös hatásokkal van az emberi szervezetre is. A dorombolás egy olyan frekvenciatartományba tartozó rezgés, amely az embernél többek között stimulálja az immunrendszert, ösztönzi a sejtképződést (pl. töréseknél a csont összeforrását), gyulladáscsökkentő, szabályozza a szívritmust. Ezt sorolhatjuk például a fizikai hatások közé.

Ha a lélekre, érzelmekre gyakorolt hatásokat szeretnénk megvizsgálni, rendkívül szerteágazó területre érkezünk. A kisállat ellentmondást nem tűrő szeretetigénye, közeledése a legpáncélosabb ember szívét is képes megolvasztani, jelenlétük oldja a magányt, pajkos játékosságuk jó hatással van a depresszióra, de még a demens állapotokból is képes kimozdítani a beteget.

Átkötések is vannak a két csoport között, hiszen az is már régen bizonyítást nyert, hogy a puha szőr simogatása is jó hatással van az elgyötört lélekre, érzelmekre.

 

Milyen állatot válasszunk?

 

Természetesen vannak olyan állatok, amelyek népszerűbbek a terápia területén, de ez nem jelenti azt, hogy más fajtákat ki kellene zárnunk ebből a körből. A lényeg, hogy bizonyos adottságoknak megfeleljen a faj és természetes paraméterei összeegyeztethetőek legyenek az érintett személy igényeivel és lehetőségeivel.

Nagyon fontos, hogy a kiválasztott állat ne legyen agresszív, semmilyen módon veszélyes vagy fenyegető az ember számára. Legyen teljesen egészséges és ne szenvedjen maga is mentális problémáktól. Jó, ha szereti az ember közleségét, a testi érintést, simogatást, de ez nem feltétel, hiszen halakat is alkalmaznak a terápiában megnyugtató, színes, esztétikus látványuk miatt.

A leggyakoribb fajok a kutya, macska, tengerimalac, hörcsög, nyúl, hiszen ezek tartása lakásban is problémamentesen megoldható. Ugyanilyen hatásosak azonban a haszonállatok (kecske, ló, szarvasmarha, juh, szamár, kacsa, láma), bár ezekhez nehezebb hozzájutni és a megközelítés is rejthet magában kihívásokat. Ne felejtkezzünk el azonban a lovaglás-terápiáról, amellyel nem csak mozgásszervi, de mentális betegségeket is sikerrel gyógyítanak.

 

Miért különösen fontos az idősödő emberek számára, hogy legyen állatuk?

 

Az idősödő emberek gondozásában az állatterápia egészen fontos területeken kap szerepet. Amikor az ember szembesül az öregedés hatásaival – akár testi, akár lelki szinten – gyakori, hogy önértékelési válságba kerül. Sokszor érezheti azt, hogy nem elég vonzó vagy nem elég jó azok számára akiknek eddig megfelelt, gyakori, hogy ebbe a korba lépő emberek a „világ peremére” kerülés érzéséről számolnak be.

A kisállatok számára ezek a kérdések indifferensek, fenntartások nélkül szeretik a gazdáikat és sokszorosát adják vissza annak a gondoskodásnak amit kapnak tőlük. A kirepülő gyermekek ridegsége, az önállósuló fiatal generáció okozta fájdalmak ellensúlyozhatók a kis kedvencek függésével és ragaszkodásával, tartásuk felelőssége új értelmet és célt adhat pl. a nyugdíjba vonuló ember életének.

Az idősebb emberek körében az egyik legfenyegetőbb probléma a magány. Ez nem csak érzelmi kérdés, a tartós egyedüllét fizikailag is romboló: szív- és érrendszeri problémákhoz, demenciához, depresszióhoz vezethet. Kis kedvenceink a magányosság érzésének oldásával hozzájárulnak ezen betegségek megelőzéséhez.

Szerkeszt., 25.08.2016

Ehhez a cikkhez jelenleg nem tartozik hozzászólás.